Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN CIPRU ȘI GRECIA

(2-6 decembrie 2021)

Întâlnire cu Sfântul Sinod

Catedrala ortodoxă (Nicosia), vineri, 3 decembrie 2021

Preafericirea Voastră, iubiți episcopi din Sfântul Sinod,

Sunt bucuros să fiu printre voi și vă sunt recunoscător pentru primirea cordială. Mulțumesc, dragă frate, pentru cuvintele dumneavoastră, pentru deschiderea inimii și pentru angajarea în promovarea dialogului dintre noi. Doresc să extind salutul meu la preoți, la diaconi și la toți credincioșii din Biserica Ortodoxă din Cipru, cu un gând special pentru monahi și monahii, care cu rugăciunea lor purifică și înalță credința tuturor.

Harul de a fi aici îmi aduce în minte că avem o comună origine apostolică: Paul a străbătut Ciprul și după aceea a ajuns la Roma. Așadar coborâm din aceeași ardoare apostolică și o singură cale ne leagă, aceea a evangheliei. Așa îmi place să ne vedem mergând pe același drum, în căutarea unei fraternități tot mai mari și a unității depline. În această fâșie de Țară Sfântă care răspândește harul acelor locuri în Mediterana, este natural să ne gândim din nou la atâtea pagini și figuri biblice. Între toate, aș vrea să fac iar referință la Sfântul Barnaba, evidențiind câteva aspecte care ne pot orienta pe cale.

"Iosif, numit de către apostoli Barnaba" (Fap 4,36). Așa este prezentat de Faptele Apostolilor. Așadar îl cunoaștem și îl venerăm prin supranumele său, atât era de indicativ al persoanei. Or, cuvântul Barnaba înseamnă în același timp "fiul mângâierii" și "fiul îndemnului". Este frumos că în figura sa se amestecă ambele caracteristici, indispensabile pentru vestirea evangheliei. De fapt, orice mângâiere adevărată nu poate rămâne intimistă, ci trebuie să se traducă în îndemn, să orienteze libertatea spre bine. În același timp, orice îndemn în credință nu poate decât să se întemeieze pe prezența mângâietoare a lui Dumnezeu și să fie însoțit de caritatea fraternă.

Astfel, Barnaba, fiul mângâierii, ne îndeamnă pe noi frații săi să întreprindem aceeași misiune de a duce oamenilor evanghelia, invitându-ne să înțelegem că vestirea nu se poate baza numai pe exortații generale, pe repetarea de precepte și norme de respectat, așa cum s-a făcut adesea. Ea trebuie să urmeze calea întâlnirii personale, să acorde atenție cererilor oamenilor, nevoilor lor existențiale. Pentru a fi fii ai mângâierii, înainte de a spune ceva, trebuie să ascultăm, să ne lăsăm interogați, să-l descoperim pe celălalt, să împărtășim. Pentru că evanghelia se transmite prin comuniune. Asta este ceea ce noi, fiind catolici, dorim să trăim în următorii ani, redescoperind dimensiunea sinodală, constitutivă a faptului de a fi Biserică. Și în asta simțim nevoia de a merge mai intens cu voi, iubiți frați, care prin experiența sinodalității voastre puteți cu adevărat să ne ajutați. Mulțumesc pentru colaborarea voastră fraternă, care se manifestă și în participarea activă la Comisia mixtă internațională pentru dialogul teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă.

Doresc din inimă să crească posibilitățile de a ne frecventa, de a ne cunoaște mai bine, de a da la o parte atâtea preconcepții și de a ne pune în ascultare docilă a respectivelor experiențe de credință. Va fi pentru fiecare un îndemn stimulant pentru a face mai bine și va aduce la amândoi un rod spiritual de mângâiere. Apostolul Paul, din care provenim, vorbește adesea despre mângâiere și este frumos să ne imaginăm că Barnaba, fiul mângâierii, a fost inspiratorul unor cuvinte ale sale, ca acelea cu care, la începutul celei de-a doua Scrisori către Corinteni, ne recomandă să ne mângâiem reciproc cu aceeași mângâiere cu care am fost mângâiați de Dumnezeu (cf. 2Cor 1,3-5). În acest sens, iubiți frați, doresc să vă asigur rugăciunea și apropierea mea și a Bisericii Catolice, în problemele mai dureroase care vă neliniștesc, precum și în speranțele mai frumoase și îndrăznețe care vă animă. Tristețile și bucuriile voastre ne aparțin, le simțim ale noastre! Și simțim că avem atâta nevoie și de rugăciunea voastră.

În continuare - al doilea aspect - Sfântul Barnaba este prezentat de Faptele Apostolilor ca "un levit de loc din Cipru" (Fap 4,36). Textul nu adaugă alte detalii, nici cu privire la aspectul său nici cu privire la persoana sa, dar imediat după aceea îl descoperă pe Barnaba printr-o acțiune emblematică: "vânzând un ogor pe care îl avea, a adus banii și i-a pus la picioarele apostolilor" (v. 37). Acest gest magnific sugerează că pentru a ne revitaliza în comuniune și în misiune ne trebuie și nouă curajul de a ne despuia de ceea ce, deși prețios, este pământesc, pentru a favoriza plinătatea unității. Nu mă refer, desigur, la ceea ce este sacru și ajută la întâlnirea Domnului, ci la riscul de a absolutiza anumite uzanțe și obișnuințe, neesențiale pentru a trăi credința. Să nu ne lăsăm paralizați de teama de a ne deschide și de a face gesturi îndrăznețe, să nu favorizăm acea "incompatibilitate a diferențelor" care nu se reflectă în evanghelie! Să nu permitem ca tradițiile, la plural și cu "t" minusculă, să tinde să prevaleze asupra Tradiției, la singular și cu "T" majusculă. Ea ne îndeamnă să-l imităm pe Barnaba, să lăsăm ceea ce, chiar bun, poate să compromită plinătatea comuniunii, primatul carității și necesitatea unității.

Depunând ceea ce avea la picioarele apostolilor, Barnaba a intrat în inima lor. Și noi suntem invitați de Domnul, pentru a ne redescoperi parte a aceluiași trup, să ne coborâm până la picioarele fraților. Desigur, în ogorul relațiilor noastre istoria a deschis brazde largi între noi, dar Duhul Sfânt dorește ca noi cu umilință și respect să ne reapropiem. El ne invită să nu ne resemnăm în fața diviziunilor din trecut și să cultivăm împreună ogorul Împărăției, cu răbdare, asiduitate și concretețe. Pentru că, dacă lăsăm deoparte teorii abstracte și lucrăm împreună umăr la umăr, de exemplu în caritate, în educație, în promovarea demnității umane, vom redescoperi fratele și comuniunea se va forma de la sine, spre lauda lui Dumnezeu. Fiecare va menține propriile moduri și propriul stil, dar cu timpul lucrarea comună va crește înțelegerea și se va arăta rodnică. Așa cum aceste ținuturi mediteraneene au fost înfrumusețate de munca respectuoasă și răbdătoare a omului, tot așa, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu perseverență umilă, să cultivăm comuniunea noastră apostolică!

De exemplu, este un rod bun ceea ce se întâmplă aici în Cipru la Biserica "Toată Sfântă din Cetatea de aur". Templul dedicat lui Panaghia Crysopolitissa este astăzi loc de cult pentru diferite confesiuni creștine, iubit de populație și ales adesea pentru celebrarea căsătoriilor. Așadar, este un semn de comuniune de credință și de viață sub privirea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, care îi adună pe fiii săi. În afară de asta, în cadrul complexului este păstrată coloana unde, conform tradiției, Sfântul Paul a îndurat treizeci și nouă de lovituri de bici pentru că a vestit credința la Pafos. Misiunea, ca și comuniunea, trece mereu prin jertfe și încercări.

Tocmai o încercare - este al treilea aspect pe care îl scot din figura lui Barnaba - a marcat viața sa și primele începuturi ale răspândirii evangheliei în aceste ținuturi. La întoarcerea sa în Cipru cu Paul și Marcu, el l-a găsit acolo pe Elimas, "mag și profet fals" (Fap 13,6), care li s-a opus cu răutate, încercând să facă întortocheate căile drepte ale Domnului (cf. v. 8.10). Nu lipsesc și astăzi falsități și înșelătorii pe care trecutul ni le pune în față și care împiedică drumul. Secole de diviziune și distanțe ne-au făcut să asimilăm, chiar și involuntar, multe prejudecăți unii față de alții, preconcepții bazate adesea pe informații puține și deformate, divulgate de o literatură agresivă și polemică. Dar toate acestea deformează calea lui Dumnezeu, care este îndreptată spre înțelegere și spre unitate. Iubiți frați, sfințenia lui Barnaba este elocventă și pentru noi! De câte ori în istoria dintre creștini ne-am preocupat să ne opunem celorlalți în loc să primim cu docilitate calea lui Dumnezeu, care tinde să recompună diviziunile în caritate! De câte ori am mărit exagerat și am difuzat prejudecăți despre ceilalți, în loc să împlinim îndemnul pe care Domnul l-a repetat în special în evanghelia scrisă de Marcu, cel care a fost cu Barnaba în această insulă: să ne facem mici, să ne slujim unii pe alții (cf. Mc 9,35; 10,43.44).

Preafericirea Voastră, am rămas emoționat astăzi, în dialogul nostru, când dumneavoastră ați vorbit despre Biserica Mamă. Biserica noastră este mamă, și o mamă îi adună mereu pe fiii săi cu duioșie. Avem încredere în această Biserică Mamă, care ne adună pe noi toți și care cu răbdare, duioșie și curaj de duce înainte pe drumul Domnului. Dar, pentru a simți maternitatea Bisericii, noi toți trebuie să mergem acolo, unde Biserica este mamă. Noi toți, cu diferențele noastre, dar toți fii ai Bisericii Mamă. Mulțumesc pentru acea reflecție pe care astăzi ați făcut-o cu mine.

Să invocăm de la Domnul înțelepciune și curaj pentru a merge pe căile sale, nu pe căile noastre. Să cerem asta prin mijlocirea sfinților. Leontios Machairas, cronicar din secolul al XV-lea, a definit Ciprul "Insulă sfântă" pentru cantitatea de martiri și fericiți pe care i-au avut aceste ținuturi de-a lungul secolelor. În afară de cei mai cunoscuți și venerați, ca Barnaba, Paul și Marcu, Epifanie, Barbara, Spiridon, sunt atâția alții: cete nenumărate de sfinți care, uniți în unica Biserică din cer - Biserica Mamă -, ne determină să navigăm împreună spre portul spre care tânjim. De acolo de sus invită să facem din Cipru, deja punte între Orient și Occident, o punte între cer și pământ. Așa să fie, spre gloria Preasfintei Treimi, pentru binele nostru și pentru binele tuturor. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe urmele Sfântului Barnaba, "fiul îndemnului". Misionar însoțitor al lui Paul și prim evanghelizator al insulei Cipru


 

lecturi: 344.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat