Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"O Biserică mai fidelă lui Cristos". Prima cateheză a episcopului Iosif Păuleț pentru timpul Adventului 2021

Prima cateheză a PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, pentru timpul Adventului 2021, prezentată joi, 2 decembrie 2021, în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, a avut tema: "O Biserică mai fidelă lui Cristos".

Itinerarul catehetic susținut de PS Iosif Păuleț pentru timpul Adventului, care va continua și în Postul Mare, răspunde îndemnului Papei Francisc, adresat Bisericii universale, de a reflecta asupra temei "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". Pe parcursul catehezelor va fi aprofundată această temă în dorința de a înțelege mai bine ce înseamnă "a merge împreună" ca Biserică locală în comuniune cu Biserica universală.

În scrisoarea pastorală intitulată "Părtași la viața Bisericii", PS Iosif Păuleț a evidențiat importanța de a parcurge împreună drumul credinței: "În mijlocul dificultăților cu care ne confruntăm și al provocărilor care ne ies în cale, suntem chemați să descoperim că nu suntem singuri și că doar ascultându-ne unii pe alții, trăind în comuniune și participând la aceeași misiune a Bisericii, putem merge cu adevărat împreună pe calea speranței".

Următoarea cateheză va fi joi, 9 decembrie 2021, începând cu ora 19.00 [după Sfânta Liturghie de la ora 18.00] și va fi transmisă în direct la ERCIS FM, ERCIS Media și Angelus TV.

Pr. Felix Roca

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct:

* * *

"Părtași la viața Bisericii"

Cateheza I: O Biserică mai fidelă lui Cristos

Text biblic

Lc 24,13-35

13Și iată că în aceeași zi, doi dintre ei se duceau spre un sat al cărui nume era Emáus, care era cam la șaizeci de stádii de Ierusalím. 14Aceștia vorbeau între ei despre toate cele întâmplate. 15Pe când vorbeau și se întrebau, Isus însuși, apropiindu-se, mergea împreună cu ei. 16Dar ochii lor erau ținuți să nu-l recunoască. 17El le-a spus: "Ce înseamnă aceste cuvinte pe care le schimbați între voi pe drum?". Ei s-au oprit triști. 18Unul dintre ei, numit Cleópa, răspunzând, i-a spus: "Numai tu ești străin în Ierusalím și nu știi cele petrecute în zilele acestea?". 19El le-a zis: "Ce anume?". Ei au spus: "Cele despre Isus Nazarinéanul, care era profet puternic în faptă și cuvânt înaintea lui Dumnezeu și a întregului popor. 20Cum arhiereii și conducătorii noștri l-au dat să fie condamnat la moarte și l-au răstignit. 21Noi speram că el este cel care trebuia să elibereze Israélul; dar, cu toate acestea, iată, este a treia zi de când s-au petrecut aceste lucruri! 22Ba mai mult, unele femei dintr-ale noastre ne-au uimit. Fuseseră la mormânt dis-de-dimineață 23și, negăsind trupul lui, au venit spunând că au avut vedenii cu îngeri care spun că el este viu. 24Unii dintre cei care sunt cu noi au mers și ei la mormânt și au găsit așa cum au spus femeile, dar pe el nu l-au văzut". 25Atunci le-a spus: "O, nepricepuților și greoi de inimă în a crede toate cele spuse de profeți! 26Oare nu trebuia Cristos să sufere acestea și să intre în gloria sa?". 27Și, începând de la Moise și toți profeții, le-a explicat din toate Scripturile cele referitoare la el.

28Când s-au apropiat de satul spre care mergeau, el s-a făcut că merge mai departe. 29Dar ei l-au îndemnat insistent: "Rămâi cu noi, pentru că este seară și ziua e de acum pe sfârșite!". Atunci a intrat să rămână cu ei. 30Și pe când stătea la masă cu ei, [Isus] luând pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și le-a dat-o lor. 31Atunci li s-au deschis ochii și l-au recunoscut, dar el s-a făcut nevăzut dinaintea lor. 32Iar ei spuneau unul către altul: "Oare nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum și ne explica Scripturile?".

33Și ridicându-se în același ceas, s-au întors la Ierusalím. I-au găsit adunați pe cei unsprezece și pe cei care erau cu ei, 34care le-au zis: "Domnul a înviat într-adevăr și s-a arătat lui Símon". 35Iar ei le-au povestit cele de pe drum și cum a fost recunoscut de ei la frângerea pâinii.

Cateheza episcopului

Introducere

Suntem la începutul Adventului și al unui nou an liturgic. Este începutul unui nou drum pe care dorim să înaintăm conștienți fiind că Isus Cristos ne însoțește! În ciuda temerilor, decepțiilor și preocupărilor noastre, prezența sa și cuvântul său se ne înflăcăreze inimile! Primim îndemnul lui Cristos, pe care îl repetăm de-a lungul Adventului, de a veghea, de a fi vigilenți, de a fi atenți să îl primim atunci când vine să ne întâlnească. O modalitate concretă de a veghea este aceea de a reflecta asupra vieții de credință, aprofundând și interiorizând mai mult ceea ce Cristos dorește să ne transmită. Iată de ce începem o nouă serie de cateheze care au menirea să ne însoțească pe acest drum de creștere spirituală.

Acest itinerar catehetic, pe care îl începem în Advent și care va continua în timpul Postului Mare, poartă titlul scrisorii pastorale pe care am încredințat-o Bisericii noastre locale: "Părtași la viața Bisericii". Astfel, dorim să răspundem îndemnului Papei Francisc, adresat Bisericii universale, de a reflecta asupra temei "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". Așadar, pe parcursul catehezelor vom aprofunda această temă în dorința de a înțelege mai bine ce înseamnă "a merge împreună" ca Biserică locală în comuniune cu Biserica universală.

Nu putem să nu ne aducem aminte de motoul vizitei Papei Francisc în România și de cuvintele pe care le-a rostit chiar aici, la Iași:

"Duhul Sfânt ne convoacă pe toți și ne ajută să descoperim frumusețea de a sta împreună, de a ne putea întâlni pentru a merge împreună. Fiecare cu limba sa și cu tradiția proprie, dar toți fericiți de a ne întâlni ca frații. [...] Este dificil să mergem împreună, nu-i așa? Este un dar pe care trebuie să-l cerem, o lucrare artizanală pe care suntem chemați să o săvârșim și un dar frumos, totodată, pe care trebuie să-l transmitem."

Dorim să implorăm acest dar, să îl primim cu inima deschisă și să îl transmitem mai departe!

În această primă cateheză doresc să evidențiez trei aspecte:

1. Semnificația sinodalității;

2. Scopul sinodului cu tema "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune";

3. Cum putem fi tovarăși de drum, să ne însoțim unii pe alții.

1. Semnificația sinodalității

Papa Francisc a stabilit ca în luna octombrie din anul 2023 să se desfășoare Adunarea generală a Sinodului Episcopilor având tema "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". Instituția Sinodului Episcopilor a fost întemeiată de Papa Paul al VI-lea în data de 16 septembrie 1965. De atunci au avut loc numeroase adunări sinodale ale episcopilor cu diferite teme, dintre care ultimele au făcut referință la Sfânta Euharistie, Cuvântul lui Dumnezeu, noua evanghelizare, familie și tineri. De data aceasta papa dorește o reflecție amplă la nivelul întregii Biserici tocmai despre sinodalitate.

În limba greacă cuvântul "sinod" înseamnă "drum împreună". Este ceea ce realizează și manifestă cel mai bine natura Bisericii ca popor al lui Dumnezeu pelerin și misionar. Nu putem fi adevărata Biserică a lui Cristos dacă nu întărim comuniunea dintre noi, dacă nu ne susținem unii pe alții în a ne trăi misiunea și dacă în Biserică nu se regăsește fiecare membru. Comisia Teologică Internațională descrie sinodalitatea astfel:

"«Sinodul» este un cuvânt vechi și venerabil în Tradiția Bisericii. [...] În primul și în primul rând, sinodalitatea denotă stilul caracteristic care definește viața și misiunea Bisericii, exprimând natura ei de Popor al lui Dumnezeu ce călătorește împreună și se reunește în adunare, chemat de Domnul Isus prin puterea Duhul Sfânt pentru a vesti Evanghelia. Sinodalitatea ar trebui să se exprime firesc în modul de viață și de muncă al Bisericii."

Sinodalitatea permite întregului Popor al lui Dumnezeu să meargă înainte împreună, ascultând inspirațiile Duhului Sfânt și Cuvântul lui Dumnezeu, și să participe la misiunea Bisericii în comuniunea pe care Cristos o înfăptuiește între noi. Putem spune că acest "a merge împreună" este cel mai grăitor mod de a manifesta și de a pune în practică natura Bisericii ca popor pelerin și misionar al lui Dumnezeu. Popor pelerin, deoarece toți suntem în drum spre comuniunea deplină cu Dumnezeu și suntem și pelerini pe acest pământ. Popor misionar, deoarece toți avem misiunea de a vesti Evanghelia.

2. Scopul sinodului cu tema "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune"

Sfântul Părinte Francisc, în Discursul pentru comemorarea celei de-a 50-a aniversări a instituirii Sinodului Episcopilor, în ziua de 17 octombrie 2015, spunea:

"Tocmai drumul sinodalității este drumul pe care Dumnezeu îl așteaptă de la Biserica din al treilea mileniu. [...] Fiecare dintre cei botezați ar trebui să se simtă implicat în schimbarea eclezială și socială de care avem atât de mare nevoie. Această schimbare necesită o convertire personală și comunitară care ne face să vedem lucrurile așa cum le vede Domnul."

Așadar, reflecția asupra sinodalității nu este destinată doar episcopilor, ci întregii Biserici, întregului popor al lui Dumnezeu. Papa Francisc insistă ca toți să participe la acest parcurs care a fost deschis în Cetatea Vaticanului în zilele de 9 și 10 octombrie a.c. și în ziua de 17 octombrie a.c. în fiecare Biserică particulară, adică în fiecare dieceză din lume. Această amplă consultare pornește de la următoarele întrebări de fond: Cum se realizează astăzi acest "a merge împreună" la diferite niveluri (de la nivelul local la cel universal), permițând Bisericii să proclame Evanghelia? Ce pași ne îndeamnă Duhul să facem pentru a crește ca Biserică sinodală?

Cele trei dimensiuni ale reflecției asupra sinodalității sunt: comuniunea, participarea și misiunea. Comuniunea pe care o împărtășim își găsește rădăcinile cele mai adânci în iubirea și unitatea Sfintei Treimi. Cristos este cel care ne împacă cu Tatăl și ne unește unii cu alții în Duhul Sfânt. Participarea se bazează pe faptul că toți cei care aparțin poporului lui Dumnezeu - laici, persoane consacrare și păstori - sunt chemați să se slujească unii pe alții prin darurile pe care le-au primit fiecare de la Duhul Sfânt. Misiunea noastră este să vestim Evanghelia și să mărturisim dragostea lui Dumnezeu. Biserica există pentru a evangheliza!

Întregul Popor al lui Dumnezeu împărtășește o demnitate și o vocație comună prin Botez. Cu toții suntem chemați în virtutea Botezului nostru să fim participanți activi la viața Bisericii. În parohii, în asociațiile de laici, în comunități religioase, femei și bărbați, tineri și vârstnici, suntem cu toții invitați să ne ascultăm unii pe alții pentru a auzi îndemnurile Duhului Sfânt, care vine să călăuzească eforturile noastre omenești, să insufle viață și vitalitate în Biserică și să ne conducă spre o comuniune mai profundă pentru misiunea noastră în lume. Cu toții suntem invitați să înaintăm pe această cale pentru deveni o Biserică mai fidelă lui Cristos, Biserica pe care el ne cheamă să o formăm!

O altă valoare necesară pentru ca acest parcurs sinodal să aducă roadele dorite este ascultarea. În Momentul de reflecție pentru începutul parcursului sinodal, în ziua de 9 octombrie a.c., Papa Francisc a insistat asupra acestei valori:

"Sinodul ne oferă oportunitatea de a deveni Biserică a ascultării: de a ne lua o pauză de la ritmurile noastre, de a opri neliniștile noastre pastorale pentru a ne opri ca să ascultăm. A-l asculta pe Duhul în adorație și în rugăciune. Cât ne lipsește astăzi rugăciunea de adorație! Atâția au pierdut nu numai obișnuința, chiar noțiunea despre ce înseamnă a adora. A-i asculta pe frați și pe surori cu privire la speranțele și crizele credinței în diferitele zone ale lumii, cu privire la urgențele de reînnoire a vieții pastorale, cu privire la semnalele care provin din realitățile locale."

În acest sens, păstorii, episcopi și preoți, nu ar trebui să se teamă să fie în ascultarea turmei încredințate lor. La baza participării la procesul sinodal ar trebui să stea pasiunea împărtășită pentru misiunea comună de evanghelizare. În tot acest proces fiecare este invitat să își ofere contribuția cu mult curaj și cu onestitate.

Într-un mod providențial, înainte de a se face publică inițiativa acestui parcurs sinodal, în dieceza noastră am început acest proces de ascultare prin intermediul chestionarului "Glasul tău în Biserică". Răspunsurile primite sunt o bogăție pentru a înțelege specificului trăirii credinței în dieceza noastră și pentru a identifica direcția în care suntem chemați să mergem

3. Cum putem fi tovarăși de drum, să ne însoțim unii pe alții

Documentele redactate de către Secretariatul General al Sinodului Episcopilor indică zece nuclee tematice care au menirea de a ajuta în procesul de consultare. Acestea sunt: tovarăși de drum, ascultarea, luarea cuvântului, celebrarea, coresponsabili în misiune, dialogul în Biserică și în societate, raportul cu celelalte confesiuni creștine, autoritate și participare, discernământ și decizie, formarea pentru sinodalitate.

În această cateheză am evidențiat deja multe aspecte legate de "a merge împreună", a fi tovarăși de drum, însoțitori unii altora. Evanghelia pe care am proclamat-o ne vorbește despre un "a merge împreună" al ucenicilor care se îndreptau spre Emaus. Drumul lor era un drum al dezamăgirii și al tristeții. Cu capetele plecate, încovoiați de apăsarea "eșecului", înaintau pe drum alternând momentele de tăcere cu cele de discuție. În ciuda amărăciunii, un drum din care nu lipsea dialogul, deoarece "vorbeau între ei despre toate cele întâmplate", se întrebau, încercau să înțeleagă, să dea un sens. Tocmai când vorbeau și se întrebau, Isus însuși s-a apropiat și a început să meargă cu ei.

Trăim, în continuare, timpuri atât de apăsătoare pentru întreaga omenire. Vom reuși să depășim această încercare și orice încercare numai în măsura în care ne vom susține unii pe alții. A devenit foarte cunoscută afirmația Papei Francisc "că nimeni nu se salvează singur" rostită la Momentul extraordinar de rugăciune, în ziua de 27 martie 2020. În aceeași ocazie Sfântul Părinte mai spunea:

"Ne-am dat seama că suntem în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, chemați cu toții să vâslim împreună, având nevoie toți să ne încurajăm reciproc. În această barcă... suntem toți."

Avem nevoie să ne însoțim unii pe alții atât în momentele întunecate cât și în momentele de lumină, care nu lipsesc din viața noastră! Avem nevoie să împărtășim unii cu alții bucuriile și necazurile, împlinirile și eșecurile, speranțele și dezamăgirile! Însă, în toate acestea să nu uităm că Isus este însoțitorul fidel, cel care nu ne abandonează niciodată!

Sfânta Tereza de Calcutta spunea:

"Dintr-o întâlnire se naște o discuție. Dintr-o discuție înmugurește dialogul. Dintr-un dialog înfloresc ideile. Ideile seamănă iubire."

Dacă dintr-o întâlnire se pot naște atâtea lucruri frumoase, câte daruri putem descoperi și împărtăși dacă avem curajul și perseveranța de "a merge împreună", de a ne însoți unii pe alții! Fără îndoială nu este deloc ușor, însă putem începe acest drum cu pași mici. Antoine de Saint-Exupéry, faimosul autor al Micului prinț, iradia de multe ori în scrierile sale lumina credinței ca și în următoarele cuvinte:

"Doamne, nu îți cer minuni și viziuni, ci forța pentru viața cotidiană. Învață-mă arta pașilor mici."

Este un apel la o fidelitate curajoasă, lipsită de acte eroice, bogată în sacrificii umile și ascunse, capabilă să dăruiască sens și căldură trecerii zilelor noastre. Pași mici, dar făcuți împreună, ca tovarăși de drum, însoțitori unii altora, bucuroși de prezența Mântuitorului și de îndrumarea Bisericii.

Închei cu câteva îndemnuri și câteva întrebări.

Îndemnuri:

- Nu ezitați să inițiați un parcurs sinodal și să participați la reflecții asupra sinodalității în parohie, comunitatea de persoane consacrate, asociația de laici etc. Vom avea la dispoziție materiale care ne vor ajuta în privința acesta;

- Să intensificăm dialogul dintre păstori și credincioși, să venim unii în întâmpinarea altora pentru a ne susține în trăirea credinței și în împlinirea misiunii;

- Să fim mai atenți în comunitățile noastre față de cei care au cea mai mare nevoie de însoțire.

Întrebări:

- Care sunt experiențele pozitive de "drum împreună" în Biserica noastră locală?

- Care sunt dificultățile de "a merge împreună"?

- Care categorii de persoane din comunitățile noastre sunt lăsate "în urmă", fără să fie însoțite?

Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

Mai multe informații despre Sinodul 2021-2023 în secțiunea specială: www.ercis.ro/sinod.


 

lecturi: 847.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat