Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în Cipru. Pr. Kraj (vicar patriarhal): "7.000 la Liturghia de la stadion. Posibilă transferare a 50 de migranți"

de Daniele Rocchi

"Așteptarea se transformă în bucurie pentru sosirea iminentă a Papei Francisc. Toate comunitățile locale sunt implicate în a duce la capăt pregătirile". Așa relatează părintele Jerzy Kraj, călugăr franciscan, vicar patriarhal pentru Cipru, la agenția SIR ultimele ore care despart insula cea mai mare din Mediterana de venirea Papei Francisc prevăzută pentru joi, 2 decembrie (până pe 4).

Programul papal este dens în întâlniri instituționale și pastorale și va culmina cu Liturghia de la "GSP Stadium" la Nicosia, vineri, 3 decembrie. Deosebit de așteptate sunt și vizita de curtoazie la Chrysostomos al II-lea, arhiepiscop ortodox de Cipru, și rugăciunea ecumenică împreună cu migranții în biserica parohială franciscană "Sfânta Cruce" la Nicosia, ultima întâlnire înainte de plecarea spre Grecia, sâmbătă, 4 decembrie.

Liturghia și rugăciunea ecumenică. Vicarul patriarhal se declară "cu adevărat uluit de cererea de participare la Liturghia de la stadionul din Nicosia. Biletele s-au epuizat și de la circa 4-5.000 de credincioși prevăzuți la început am ajuns la aproape 7.000, ocupând și partea înaltă a tribunelor. La celebrare nu vor participa numai credincioșii catolici de rit latin și maronit, ci și ortodocși și anglicani". Și apoi o revelație: "De la guvern au venit cereri pentru circa 700 de bilete și acest lucru ne face mare plăcere pentru că este cunoscut că funcționarii guvernamentali sunt în cea mai mare parte ortodocși. Va fi și o mică reprezentare de credincioși din partea de nord a insulei, cea turcă, între aceștia și câțiva italieni care lucrează în acea zonă. Nu vor fi mulți pentru că mai ales studenții africani care frecventează universitățile din nord nu au dreptul de a trece frontiera cu partea greacă a insulei".

O sticlă de 100 de ani. Apropierea credincioșilor locali de papa este exprimată și de voința multora de a oferi daruri pontifului. "Știm despre o femeie care va duce la nunțiatură o sticlă de vin, de 100 de ani, pentru a o dărui Papei Francisc. Este vorba de vinul tipic de stafide produs în regiunea Commandaria din Cipru, la poalele munților Troödos. Alții vor să doneze fructe și produse tipice din insulă", adaugă părintele Kraj. În schimb, patriarhul Pizzaballa va dărui o icoană a Sfântului Barnaba, patronul vizitei.

Dialog și întărire. În timp ce fierb ultimele pregătiri, vicarul patriarhal mai subliniază semnificația acestei vizite: "Va fi un semn important și al dialogului ecumenic. Papa vine să întărească această țară și mica turmă care locuiește aici. Dialogul în insulă se hrănește din atâtea gesturi concrete, e suficient de spus că din cele șapte biserici pe care le folosim pentru celebrările noastre, patru aparțin Bisericii ortodoxe. Va fi o vizită pentru toată comunitatea din insulă care reia cu curaj propriul drum și propria identitate, așa cum ne invită să facem motoul călătoriei papale, «Să ne întărim unii pe alții în credință»". "Papa Francisc - afirmă el - vine pentru a asculta durerile noastre, neliniștile noastre, dar și speranțele noastre". Un climat de speranță și de deschidere care declară călugărul că este "sigur că se va găsi în rugăciunea ecumenică împreună cu migranții la biserica parohială franciscană "Sfânta Cruce" la Nicosia, ultima întâlnire înainte de plecarea de la Larnaca spre Grecia, sâmbătă, 4 decembrie. Va fi o rugăciune împreună cu migranții și cu refugiații care exprimă acest spirit de deschidere și primire pe care papa ne invită mereu să-l avem față de cei mai nevoiași. Apoi, faptul că această invitație vine din Cipru, o insulă încă dezbinată, fâșia din Țara Sfântă (Cipru face parte din dieceza patriarhală latină de Ierusalim, nr), mai aproape de Europa, face și mai actual acest mesaj". Cipru, reafirmă părintele Kraj, "este periferia Europei, o periferie existențială care trăiește pe propria piele suferințele de migranți, care cer azil și de persoane venite aici în ultimii ani din zone de sărăcie și de război cum ar fi Africa, Liban, Siria, Palestina...". "Papa îndeamnă să mergem, ca buni samariteni, în periferii și pentru noi să urmăm această indicație este o provocare de acum inevitabilă. Nu putem închide ochii, în special aici în Cipru".

50 de migranți, "opțiune în studiu". Rămânând în tema migranților, franciscanul confirmă ceea ce a spus directorul Sălii de Presă vaticane, Matteo Bruni, cu privire la posibilitatea ca Papa Francisc să ducă în Italia un grup de refugiați - așa cum a fost în vizita sa în insula greacă Lesbo în aprilie 2016 -. "Este o opțiune în studiu - spune vicarul - Comunitatea Sfântul Egidiu este la muncă. Guvernul ar fi vorbit despre 50 de migranți ale căror poziții vor fi analizate acum de către autorități. Este vorba de a aștepta completarea itinerarului birocratic. În orice caz nu vor fi îmbarcați în avionul papal. Între timp, 12 dintre ei vor participa la rugăciunea ecumenică împreună cu migranții în biserica parohială franciscană «Sfânta Cruce» la Nicosia".

(După agenția SIR, 1 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 415.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat