Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj adresat patriarhului Bartolomeu pentru sărbătoarea Sfântului Andrei

Sanctității Sale Bartolomeu

arhiepiscop de Constantinopol

patriarh ecumenic

Cu prilejul sărbătorii apostolului Andrei, întâiul chemat și fratele apostolului Petru, și patronul sfânt al Bisericii din Constantinopol și al Patriarhiei Ecumenice, gândurile mele se îndreaptă către tine, frate iubit în Cristos, și către Biserica pe care Domnul nostru Isus, "marele păstor al oilor" (Evr 13,20), a încredințat-o slujirii tale. Fac acest lucru nu numai din perspectiva propriei noastre prietenii fraterne, ci și a vechii și profundei legături de credință și caritate dintre Biserica din Roma și Biserica din Constantinopol. Cu asigurarea apropierii mele spirituale, am trimis o delegație pentru a transmite urările mele de bucurie și pace ție, fraților tăi episcopi, precum și clerului, călugărilor și credincioșilor laici adunați în Biserica Patriarhală "Sfântul Gheorghe" pentru Sfânta Liturghie în comemorarea apostolului Andrei.

A fost izvor de bucurie pentru mine că, în timpul vizitei dumneavoastră recente la Roma, am putut nu numai să ne împărtășim preocupările cu privire la prezentul și viitorul lumii noastre, ci și să ne exprimăm angajamentul comun de a aborda probleme de importanță crucială pentru întreaga noastră familie umană, inclusiv îngrijirea creației, educarea generațiilor viitoare, dialogul între diferitele tradiții religioase și căutarea păcii. În acest fel, noi, ca păstori, împreună cu Bisericile noastre, întărim legătura profundă care deja ne unește, întrucât responsabilitatea noastră comună în fața provocărilor actuale decurge din credința noastră împărtășită în Dumnezeu Tatăl Atotputernic, Creatorul cerului și al pământului; în singurul Domn Isus Cristos, Fiul Său, care s-a făcut om pentru mântuirea noastră, a murit și a înviat din morți; și în Duhul Sfânt, Domn și dătător de viață, care armonizează diferențele fără a le desființa. Uniți în această credință, să căutăm cu hotărâre să facem vizibilă comuniunea noastră. Deși recunosc că rămân întrebări teologice și ecleziologice în centrul lucrării dialogului nostru teologic în curs, este speranța că toți catolicii și ortodocșii pot lucra din ce în ce mai mult împreună în acele domenii în care este nu numai posibil, ci și imperativ să facem așa.

Iubit frate în Cristos, pe drumul spre comuniunea deplină între Bisericile noastre, suntem susținuți de mijlocirea sfinților frați Petru și Andrei, sfinții noștri ocrotitori. Unitatea deplină după care tânjim este, desigur, un dar al lui Dumnezeu, prin harul Duhului Sfânt. Domnul nostru să ne ajute să fim gata să îmbrățișăm acest dar prin rugăciune, convertire interioară și deschidere pentru a căuta și a oferi iertare.

Cu aceste sentimente sincere, îmi reînnoiesc caldele urări de bine pentru sărbătoarea Sfântului Andrei și schimb cu Sanctitatea Voastră o îmbrățișare de pace.

Franciscus

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 30 noiembrie 2021

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 278.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat