Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Angajamentul de a fi vocea lui Cristos prin Asociația Studenților Catolici

Asociația Studenților Catolici din Iași (ASCI) și-a mărit familia, primind cu bucurie noii membri prin intermediul adeziunii, la Liturghia de la ora 16.00, animată de tineri, duminică, 28 noiembrie 2021, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Pentru ca acest eveniment, precum și viitoarele activități să fie pe măsura așteptărilor, Oficiul pentru Pastorația Universitară a organizat un timp de meditație, formare și cunoaștere la Horpaz, în zilele de 26 și 27 noiembrie, la casa de reculegere care aparține Seminarului din Iași.

Casa de reculegere de la Horpaz se găsește în vârful unei coline, adoptând parcă o poziție contemplativă asupra creației și concentrând sub acoperișul ei meditația adâncă a marilor taine. Pătrunși de acest sentiment, noi, tinerii, care așteptam cu nerăbdare aceste zile, am pășit plini de entuziasm în casa primitoare în după-amiaza zilei de vineri, 26 noiembrie. Au urmat momente de acomodare, de cunoaștere, de încălzire a mușchilor sufletești pentru activitățile ce urmau.

Doamna Gabriela Enășescu, invitatul special al Capelaniei universitare, a coordonat cu devotament și grație o serie de exerciții prin care noi, răscolindu-ne amintirile și scotocind prin diverse cotloane intrinseci, am reușit să scoatem la iveală raze din adevărul ființei noastre. Astfel, ne-am amintit de hobby-urile peste care s-a așezat praful uitării, de vizitele la vârstnicii din spital, vizite care ne umpleau de energie, de importanța gestului simplu al îmbrățișării, de semnificația echilibrului suflet-minte-trup, de pasiuni precum teatrul, pianul, cititul, voluntariatul pentru copii; toate activități minunate, care puse în slujba lui Cristos pot da roade fenomenale.

Următorul exercițiu, construirea unui logo reprezentativ, a scos la iveală dorul de copilărie corelat cu instinctul de a ne ghida după Soarele care ne încălzește inima, puterea de a trece peste dramele inevitabile, importanța gestionării corecte a timpului, dorința veritabilă de a fi un zâmbet în mediul în care ajungem, înțelepciunea pe care o putem căpăta înconjurându-ne de copii, și multe alte file înrădăcinate adânc în viață, care au reușit să umple lacune, să răspundă la întrebări și să îmbogățească nepărtinitor orice suflet deschis.

După nelipsita rugăciune de seară în care i-am închinat lui Isus tot zbuciumul, tot planul și toată energia pe care o purtăm, au urmat momente de comuniune, de jocuri, de dans și karaoke, în care am înțeles că viața trăită la maxim este doar viața în care răsună Cristos la maxim prin toată bucuria, împărtășirea și cunoașterea aproapelui.

Ziua de sâmbătă, 27 noiembrie, s-a deschis cu lectio divina, cu meditarea momentului de răscruce din viața Sfântului Apostol Paul, în care fiecare tânăr a fost mișcat de un verset, de un cuvânt, prin intermediul căruia Isus a vorbit de la inimă la inimă.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de episcopul auxiliar de Iași, PS Petru Sescu, alături de pr. Alexandru Roca, preotul administrator de la Horpaz, și de capelanul universitar, pr. Marcelin Blaj. La finalul Liturghiei, animată cu dragoste de tinerii participanți, aceștia și-au exprimat mulțumirile episcopului, preoților concelebranți, precum și părintelui Eduard-Cristian David, care au pregătit corespunzător sufletele, înainte de Sfânta Liturghie, pentru întâlnirea cu Isus din Sfântul Sacrament.

Ziua de duminică, 28 noiembrie, a fost ziua în care unii dintre tineri și-au reînnoit adeziunea la Asociația Studenților Catolici din Iași (ASCI), iar alții au aderat pentru prima data la această frumoasă familie, și toți împreună am oferit Domnului, în cadrul Liturghiei de la ora 16.00, bucuria inimilor înălțate, cântul sincer și angajamentul de a fi vocea lui Cristos acolo unde ea nu răsună încă. Părintele Iosif Antili a fost cel care a reușit să înglobeze în mod minunat în predica sa măreția puterii divine care poate răsturna ordinea cotidiană și invitația de a călători oricând și oriunde alături de Cristos, rațiunea tuturor rațiunilor. Prin cuvintele pline de înțelepciune ale părintelui am vizualizat foarte clar diferența între călătoria desfășurată sub deviza "NO GOD", destinată pierzaniei iminente, în comparație cu cea de sub deviza "WITH GOD", ale cărei roade se deschid mereu în veșnicie, la adăpostul brațului atotcuprinzător divin.

În concluzie, tinerii Asociației Studenților Catolici din Iași, sub coordonarea părintelui capelan universitar Marcelin Blaj, vor să ofere sincere mulțumiri tuturor celor care au avut grijă ca aceste zile să fie rodnice și așteaptă să se implice activ în viața comunității, încercând să se apropie de modelul "luminii lumii" imprimat de Cristos.

Bianca-Maria Munteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-28 noiembrie: Iași: Angajamentul de a fi vocea lui Cristos prin Asociația Studenților Catolici


 

lecturi: 2391.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat