Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Încheierea fazei diecezane a procesului de beatificare a pr. Anton Demeter OFMConv.

Duminică, 28 noiembrie 2021, în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, a avut loc încheierea fazei diecezane a procesului de beatificare și de canonizare a slujitorului lui Dumnezeu preot Anton Demeter, OFMConv. Totodată, au fost inaugurate frecvențele radio prin care va emite în eter postul de radio al Diecezei de Iași, ERCIS FM, deocamdată în municipiul Piatra Neamț (și împrejurimi) - 89,8 Mhz și în municipiul Roman (și împrejurimi) - 88,3 Mhz.

Capela institutului a fost pregătită de sărbătoare, prezbiteriul a fost împodobit cu flori, iar în fața altarului au fost expuse câteva obiecte semnificative ale slujitorului lui Dumnezeu Anton Demeter: căruciorul în care a stat mai bine de 40 de ani, zeghea și lanțul de deținut, un ciocan de lemn care amintește de unealta cu care a fost lovit de un gardian în închisoare și care i-a pricinuit paralizia pe viață a picioarelor, un tablou cu chipul său venerabil, blând și surâzător.

Atât episcopii, preoții, persoanele consacrate, cât și mulțimea de credincioși s-au apropiat cu reverență de obiectele expuse și s-au rugat, prin mijlocirea sa, lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie solemnă a început la ora 10.30 și a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de care au concelebrat PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial OFMConv., pr. Cristian Blăjuț OFMConv, vice-postulatorul cauzei de beatificare, preoți din tribunalul bisericesc special constituit pentru cauza de beatificare și mulți alți preoți veniți din parohiile și comunitățile vecine. Numărul mare de preoți, persoane consacrate și de credincioși prezenți la această Sfântă Liturghie a constituit un semn al stimei și al prețuirii de care s-a bucurat părintele Anton printre cei care l-au cunoscut.

Predica a fost rostită de pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, care, având ca punct de plecare cuvântul Domnului proclamat în cadrul liturgiei cuvântului, a evidențiat actualitatea acestuia pentru fiecare creștin, propunând ca model al trăirii sale pe venerabilul părinte Demeter, a cărui viață virtuoasă și sfântă a fost remarcată de toți cei care l-au cunoscut.

După Sfânta Liturghie, a urmat ceremonia de semnare a ultimelor documente necesare încheierii fazei diecezane a procesului de beatificare. În acest timp, au avut loc câteva luări de cuvânt: pr. Damian Gheorghe Pătrașcu a prezentat câteva date biografice ale părintelui Demeter; PS Petru Gherghel a evocat viața virtuoasă și câteva amintiri care-l leagă de slujitorul lui Dumnezeu; pr. Anton Despinescu, coleg al părintelui Demeter, a împărtășit apropierea sa de slujitorul lui Dumnezeu și ceea ce l-a impresionat mereu la acesta, respectiv credința sa curajoasă și asumarea cu seninătate a propriilor încercări și suferințe.

În continuare, pr. Adrian Blăjuță, director al Oficiului pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Iași, a prezentat inaugurarea frecvențele radio ERCIS FM: deocamdată în municipiul Piatra Neamț (și împrejurimi) - 89,8 Mhz și în municipiul Roman (și împrejurimi) - 88,3 Mhz. Părintele Adrian a subliniat importanța acestui eveniment pentru Biserica locală, a mulțumit tuturor colaboratorilor și celor care au contribuit la realizarea acestui proiect ce își propune să fie un mijloc de comunicare al Diecezei locale, în sprijinul răspândirii cuvântului lui Dumnezeu, care se regăsește în Sfânta Scriptură și care are mereu cel mai frumos și plin de speranță mesaj pentru oamenii din toate timpurile.

La final, a luat cuvântul PS Iosif Păuleț, care și-a exprimat recunoștința față de toți aceia care s-au implicat în finalizarea documentației primei faze a procesului de beatificare a părintelui Demeter, precum și în dezvoltarea proiectului ERCIS Media, îndemnând pe toți cei prezenți să continue să-i ceară mijlocirea și ajutorul slujitorului lui Dumnezeu și să se bucurie de darurile pe care Dumnezeu le-a făcut astăzi Bisericii locale.

Documentația adunată a fost sigilată de pr. Cristian Blăjuț, vice-postulatorul cauzei de beatificare, urmând a fi trimisă la Vatican, Congregației pentru Cauzele Sfinților, care va prelua continuarea ei.

Evenimentul a fost transmis video și audio în direct de ERCIS Media și ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată și de televiziunea catolică Angelus TV (care poate fi recepționată on-line, dar și în grila operatorului de cablu Digi).

Fr. Cezar Dămătăr, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 noiembrie: Roman: Încheierea fazei diecezane a procesului de beatificare a pr. Anton Demeter OFMConv.

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Liber în închisoare - Slujitorul lui Dumnezeu pr. Anton Demeter, OFMConv.

La Roman va fi inaugurarea primelor frecvențe pentru ERCIS FM și încheierea fazei diecezane a cauzei de beatificare/canonizare a pr. Anton Demeter, OFMConv

Roman: Se va încheia faza diecezană de beatificare a slujitorului lui Dumnezeu preot Anton Demeter, OFMConv.

Radio ERCIS FM se va auzi pe frecvențe radio FM: în Piatra Neamț (și împrejurimi) - 89,8 Mhz, și în Roman (și împrejurimi) - 88,3 Mhz

"Nu!" In memoriam pr. Anton Demeter, OFMConv.

Butea: Comemorarea slujitorului lui Dumnezeu pr. Anton Demeter, OFMConv.

13 martie, ziua condamnării slujitorului lui Dumnezeu preot Anton Demeter

Roman: Liturghia de deschidere a procesului de beatificare a pr. Anton Demeter

Începerea primei etape a cauzei de beatificare a pr. Anton Demeter

Roman: Liturghie de comemorare a opt ani de la trecerea la Domnul a părintelui Anton Demeter

Roman: Funeraliile pr. Anton Demeter

A trecut la Domnul pr. Anton Demeter


 

lecturi: 976.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat