Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video cu ocazia călătoriei apostolice în Cipru și în Grecia (2-6 decembrie 2021)

Iubiți frați și surori din Cipru și din Grecia, kaliméra sas! [bună ziua!]

Lipsesc puține zile până la întâlnirea noastră și mă pregătesc să vin pelerin în ținuturile voastre magnifice, binecuvântate de istorie, de cultură și de evanghelie! Vin cu bucurie, chiar în numele evangheliei, pe urmele primilor mari misionari, îndeosebi ale apostolilor Paul și Barnaba. Este frumos a ne întoarce la origine și este important pentru Biserică, pentru a regăsi bucuria evangheliei. Cu aceste sentimente mă dispun la acest pelerinaj la izvoare, încât cer tuturor să mă ajute să-l pregătesc cu rugăciunea.

Întâlnindu-vă, voi putea să mă adap la izvoarele fraternității, atât de prețioase în timp ce abia am demarat un itinerar sinodal universal. Există "un har sinodal", o fraternitate apostolică pe care o doresc mult și cu mare respect: este așteptarea de a-i vizita pe iubiții Preafericiți Chrysostomos și Ieronymos, conducători ai Bisericilor ortodoxe locale. Ca frate în credință voi avea harul de a fi primit de voi și de a vă întâlni în numele Domnului păcii. Și vin la voi, iubiți surori și frați catolici, reuniți în acele ținuturi în turme mici pe care Tatăl îi iubește mult cu duioșie și cărora Isus Bunul Păstor le repetă: "Nu te teme, turmă mică" (Lc 12,32). Vin cu afect ca să vă duc încurajarea întregii Biserici Catolice.

Vizita la voi îmi va da și oportunitatea de a mă adăpa la izvoarele antice ale Europei: Cipru, prelungire a Țării Sfinte în continent; Grecia, patria culturii clasice. Dar și astăzi Europa nu poate face abstracție de Mediterana, mare care a cunoscut răspândirea evangheliei și dezvoltarea marilor civilizații. Mare nostrum, care leagă atâtea țări, ne invită să navigăm împreună, nu să ne dezbinăm mergând fiecare pe cont propriu, în special în această perioadă în care lupta împotriva pandemiei cere și mai multă angajare și criza climatică amenință greu.

Marea, care îmbrățișează multe popoare, cu porturile sale deschise amintește că izvoarele trăirii noastre împreună se află în primirea reciprocă. Deja acum mă simt primit de afectul vostru și mulțumesc celor care de mult timp pregătesc vizita mea. Dar mă gândesc și la cei care, în acești ani și astăzi, fug de războaie și sărăcie, ajung pe coastele continentului și în altă parte, și nu găsesc ospitalitate, ci ostilitate și chiar sunt instrumentalizați. Sunt surori și frați ai noștri. Câți și-au pierdut viața în mare! Astăzi "marea noastră", Mediterana, este un mare cimitir. Pelerin la izvoarele omenirii, voi merge iar la Lesbos, având convingerea că izvoarele trăirii comune vor înflori din nou numai în fraternitate și în integrare: împreună. Nu există un alt drum, și cu această "iluzie" [dorință] vin la voi.

Iubiți frați și surori, cu aceste sentimente abia aștept să vă întâlnesc pe toți, pe toți! Nu numai pe catolici, pe toți! Și asupra tuturor invoc binecuvântarea Celui Preaînalt, în timp ce port deja în fața Lui fețele voastre și așteptările voastre, preocupările voastre și speranțele voastre. Na íste pánda kalá! [Să vă simțiți bine!]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 382.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat