Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Liber în închisoare - Slujitorul lui Dumnezeu pr. Anton Demeter, OFMConv.

Citim în aceste zile la Sfânta Liturghie lecturi biblice având genul apocaliptic și auzim vorbindu-se des de oameni aruncați la lei (cf. Dan 6,12-28) sau aruncați în cuptoare în care arde focul (cf. Dan 3, 1-100), de devastarea Ierusalimului, de răzbunare, de popoare îngrozite, de ceruri zguduite (cf. Lc 21,20-28) etc., și ne speriem foarte tare..., degeaba și fără rost, neînțelegând pentru ce trebuie să se întâmple aceste lucruri.

De altfel, dacă reparcurgem istoria omenirii, dar și realitatea prezentă chiar în zilele noastre în unele părți ale lumii, unde oamenii sunt persecutați, unde războaiele ucid oameni fără număr, ceea ce citim se întâmplă și astăzi, ba poate cu și mai multă ferocitate, chiar dacă formele de tortură s-au rafinat foarte mult față de veacurile dinainte. Pentru ce spuneam că ne speriem și ne îngrozim degeaba? Pentru că Domnul, spune evanghelistul Luca, nu va veni când războaiele vor înceta, când oamenii nu se vor mai ucide ca niște barbari, și atunci când natura întreagă se va împăca, "atunci, [când] lupul va sta cu mielul și leopardul se va culca împreună cu iedul; vițelul, puiul de leu și animalele îngrășate vor fi împreună și un copilaș le va călăuzi. Vaca și ursoaica vor paște împreună și puii lor se vor culca la un loc. Leul va mânca paie ca boul. Copilul alăptat se va juca la gaura viperei și cel înțărcat își va întinde mâna în vizuina năpârcii" (Is 11,6-8). Nu, ci tocmai în mijlocul acelor evenimente "îl vor vedea pe Fiul Omului venind pe un nor cu putere și cu mare glorie. Când vor începe să se întâmple acestea, întăriți-vă și ridicați-vă capul, pentru că se apropie eliberarea voastră!" (Lc 21, 27-28).

Acest lucru l-a înțeles foarte bine slujitorul lui Dumnezeu, pr. Anton Demeter, atunci când, abia pronunțată sentința de condamnare la 20 de ani muncă silnică, acuzat fiind de "crimă de uneltire socială", această crimă constând în încăpățânarea lui de a-l sluji pe Dumnezeu prin catehizarea copiilor și a tinerilor, și prin spovedirea credincioșilor care apelau la dânsul, atunci vicar la Catedrala "Sfântul Iosif" din București, avea să spună: "Am avut sentimentul și bucuria unei victorii din partea lui Cristos și nu mă mai interesa ce fel de condamnare avea să se pronunțe împotriva mea. Procurorul ceruse să mi se aplice o pedeapsă exemplară. Pentru mine însă lucrul acesta nu mai avea nici o importanță, eram în mâinile Domnului și mă simțeam mai liber ca oricând".

Ascultarea față de Dumnezeu l-a eliberat și l-a condus la libertate. Pr. Anton Demeter fusese eliberat de Cristos înainte să fie târât ca un criminal în celulele mucegăite ale închisorii din Jilava și acolo a trăit mai liber decât orice vietate care zboară pe întinsul cerului. L-a eliberat Domnul și atunci când, după câteva luni de închisoare, a fost nenorocit pentru tot restul vieții, fiind lovit de un ucenic al ciumei roșii care pusese stăpânire pe țara noastră și rămânând paralizat pentru totdeauna. Omenește, pr. Anton a fost nenorocit, dar unul liber, care a preferat să fie liber în Cristos în locul prazului sclaviei, al trădării, al delațiunii și al renunțării la chemarea la trăirea voturilor de ascultare, sărăcie și castitate și a promisiunilor preoțești. A ales să rămână preot liber în mijlocul persecuției feroce la care a fost supus. Mai bine 47 de ani țintuit într-un cărucior de invalizi decât un laș și cu sufletul pătat. Într-adevăr, când părintele a auzit și a trăit pe pielea proprie că persecuția a început, s-a întărit și-a ridicat capul, știind că eliberarea s-a apropiat pentru el. Părintele a fost eliberat în închisoare, hrănindu-se o viață întreagă cu "pâinea suspinelor" (Ps 80,6), dar mâncând-o cu demnitatea unui om liber.

Acest lucru l-a condus la sfințenie, profitând și folosindu-se de tot ceea ce i-a stat la îndemână pentru a deveni sfânt, iar oamenii au simțit lucrul acesta, toți fiind unanimi în a mărturisi că într-adevăr a fost vrednic discipol al lui Cristos.

Nouă, frații și confrații săi preoți, trebuie să ne fie model de credință, înainte de a fi pentru credincioșii laici, căci împărtășim cu el aceeași chemare. Fie ca slujitorul lui Dumnezeu pr. Anton Demeter să mijlocească pentru noi har peste har și sănătate a minții și a sufletului.

Pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu
ministru provincial

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Roman: Se va încheia faza diecezană de beatificare a slujitorului lui Dumnezeu preot Anton Demeter, OFMConv.


 

lecturi: 1290.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat