Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Scrisoare cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (Cetatea Vaticanului, 9 noiembrie 2021)

Iubiți frați,

Această celebrare, care se referă la un moment întemeietor, ne face inevitabil să privim înapoi în contemplație recunoscătoare. În această privire în urmă întâlnim visători care au îndrăznit să privească înainte cu speranță. De aceea voi sunteți aici astăzi.

În această privire, nu putem uita un visător profund care a dat început și încurajare creării acestui forum; și că astăzi îi face bucurie să-i vadă sărbătorind acești 30 de ani: cardinalul Eduardo Pironio; cel care cu o foarte mare iubire față de Acțiunea Catolică și cu o încredere deplină în misiunea ei a spus: "Pe calea Acțiunii Catolice au fost lumini și umbre, dezorientare și oboseală, teama de a fi poate biruită de noile vremuri și nevoi ale Bisericii. Cred că acum este momentul providențial al Duhului pentru o reînnoire profundă a angajamentului său spiritual, doctrinal, apostolic și misionar. Acest lucru va ajuta, fără îndoială, sărbătorirea acestui forum care dorește să deschidă altor țări fertilitatea unei experiențe asociative foarte bogate în roadele sale și atât de pline de speranță".

Pironio a fost un om cu rădăcini adânci, cu o memorie ancorată în dinamismul istoriei ca un kairos, un timp puternic de mântuire, un timp de muncă, încercare, purificare și speranță. Iubea Acțiunea Catolică și credea în vocația sa de misionară laică. Biserica poate depune mărturie că Acțiunea Catolică a deschis noi perspective în domeniul responsabilității laicului în evanghelizare. Mulți evanghelizați și formați prin Acțiunea Catolică au pus adevărul, profunzimea și evanghelia în domenii civile, de multe ori interzise credinței. Sfinții și fericiții laici din Acțiunea Catolică sunt o comoară pentru Biserică. Cei care au fost "sfinții de la ușa vecină" ai atâtor comunități.

Cu toate acestea, istoria nu este liniară: pe calea Acțiunii Catolice, ca și pe cea a Bisericii însăși, au fost, sunt și vor fi lumini și umbre, momente de profundă dezorientare, de oboseală, de indiferență, de frică de a fi depășiți de cerințele noilor vremuri. Marea tentație în vremuri de criză sau de dificultate este să ne închidem ca să avem grijă de puținul pe care îl avem, așteptând, ascunși și prețuind amintiri, sosirea vremurilor mai bune. Parabola talanților este o reflectare fidelă a ceea ce se întâmplă atunci când această ispită se instalează și se transformă într-un mod de a fi, de a fi în lume trăind realitatea unei irealități.

Pentru a nu ceda ispitei, pentru a nu uita cine suntem și încotro mergem: este esențial pentru noi să ne amintim iar și iar - așa cum a făcut poporul lui Dumnezeu în deșert cu promisiunea pe care însuși Domnul le-a făcut-o - de unde venim, care este originea noastră, să cunoască inima mamei care ne-a născut într-o zi.

Iar Acțiunea Catolică își are originea chiar în sânul Bisericii Catolice. Nu are un fondator sau o carismă foarte specială. Scopul ei este cel al Bisericii însăși: evanghelizarea. Ea nu își asumă ca propriu un sau alt anumit domeniu de apostolat, ci mai degrabă scopul Bisericii: vestirea evangheliei, tuturor bărbaților și femeilor. Pentru ca această "carismă proprie" să nu aibă nimic propriu decât să fie disponibilă tuturor nevoilor Bisericii din orice loc. Ca Biserică, experimentăm că noi, cu puterea Duhului, trebuie să răspundem aici și acum la strigătele lumii. Pentru a le asculta, trebuie să ieșim, să fim Biserică în ieșire, care se apropie ca un samaritean de fiecare bărbat și de fiecare femeie care suferă în trupul sau în duhul lor durerea acestui timp.

Încă trecem prin prima pandemie globală din istoria omenirii, care a afectat fără nicio diferență fiecare țară din lumea noastră. Odată cu pandemia, a fost dezvăluită starea de vulnerabilitate suferită de sute de milioane de bărbați și femei de pe planeta noastră, care nu au nicio posibilitate de a avea o șansă. Vulnerabilitatea pusă în fața noastră, riscul de a muri fără nici un fel de previziune și indiferent de locul în care trăim, condiția morală, credința religioasă sau poziția socio-economică. Întreaga omenire este afectată în mod egal. Vulnerabilitatea a reușit să depășească tot ceea ce ne-a despărțit și ne-a făcut inegali. Ne descoperim egali în nevoi, deși diferiți în posibilități.

După cum spuneam la începutul pandemiei: "Furtuna demască vulnerabilitatea noastră și lasă descoperite acele siguranțe false și superflue cu care am construit agendele noastre, proiectele noastre, obișnuințele și prioritățile noastre. Ne demonstrează cum am lăsat adormit și abandonat ceea ce alimentează, susține și dă forță vieții noastre și comunității noastre. Furtuna scoate la iveală toate propunerile de «a împacheta» și a uita ceea ce a hrănit sufletul popoarelor noastre; toate acele tentative de a anestezia cu obișnuințe aparent «salvatoare», incapabile să facă apel la rădăcinile noastre și să evoce amintirea bătrânilor noștri, privându-ne astfel de imunitatea necesară pentru a face față adversităților". Toată lumea, inclusiv eu, am simțit această experiență de neputință.

Venim dintr-o perioadă puternic marcată de globalizare; globalizarea economică, culturală etc. ... cu succesele sale, dar și cu structurile păcatului care au ieșit la iveală. Totul este global, chiar și virusul a devenit global!

Voi, ca forum, aveți o misiune globală și pe măsură ce împliniți primii treizeci de ani; celebrarea lor este o provocare și o invitație. Provocare de a descoperi din ce în ce mai mult și într-un mod mai puternic pe unde trece viața și istoria popoarelor noastre, fără prejudecăți, fără teamă, fără clasificări și fără a vă simți ordonatori ai credinței cuiva. Invitație de a fi acolo, unde sunt interesele voastre, preocupările voastre, rănile voastre cele mai adânci și cele mai mari suferințe. Știm că nu există sărăcie mai mare decât a nu-l avea pe Dumnezeu, adică a trăi fără credința care dă sens vieții, fără speranță care ne dă putere să muncim, fără să ne simțim iubiți de cineva care nu dezamăgește. Acesta este locul și orașul în care Acțiunea Catolică trebuie să își îndeplinească misiunea.

În fața globalizării indiferenței, să simțiți că munca de a construi punți și de a crea comuniunea este chemarea profundă pe care Dumnezeu v-o adresează. Biserica este Comuniune pentru misiune. Comuniunea nu este o idee, este o realizare, iar misiunea nu este doar o altă activitate, este esența vieții ecleziale. Aceasta presupune, pentru Acțiunea Catolică o comuniune cu pastorația diecezană și cu păstorii săi, o formare care este trăită în cheie misionară. Acțiunea Catolică nu trebuie să formeze pentru viitorul creștin, ci trebuie și are nevoie să însoțească procesul de credință al creștinului prezent, după caracteristicile etapei de viață în care se află.

Comuniunea nu este o instalare, ci o certitudine a prezenței Domnului pentru misiune. Evanghelizarea trebuie să fie pasiunea fiecărui botezat, a fiecărui membru al Acțiunii Catolice, A trăi într-o ieșire permanentă pentru a rămâne fideli identității noastre. "Acțiunea Catolică trebuie să redescopere pasiunea pentru vestirea evangheliei, singura mântuire posibilă pentru o lume care altfel ar cădea în deznădejde" (Paul al VI-lea). Acțiunea Catolică trebuie să creeze spații de prezență, de mărturie, de evanghelizare misionară. În felul acesta trăiește misiunea Bisericii, care este: a fi un slujitoare a omenirii inserată în Biserica lui Cristos care se realizează în dieceza noastră și în parohia noastră, în comuniune perfectă cu Biserica universală.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toată munca pe care ați realizat-o în acești treizeci de ani, care fără îndoială a fost cu mult efort. Mai presus de toate, în primele zile, când tehnologia nu vă permitea să ajungeți atât de ușor în diferite părți ale lumii și totul trebuia "făcut cu plămânii". Vă mulțumesc pentru toate inițiativele de solidaritate și de însoțire față de cele mai periferice dieceze, în special cele din lumea a treia unde sunt conștient că prezența Acțiunii Catolice este puternic misionară și susține munca Bisericilor locale.

Înainte să termin, vreau să vă cer trei lucruri:

- Ca forumul să simtă foarte profund urgența de a lucra pentru fraternitate și prietenie socială ca mijloace de reconstrucție a unei lumi rănite.

- Ca ei să semene în inimile tuturor că spiritualitatea creștină autentică este cea care se scufundă în dorința de sfințenie și acesta este un drum care începe în Fericiri și care se realizează de la Mt 25; iubind și lucrând pentru cei mai suferinzi frați ai noștri.

- Ca spiritul care animă toate proiectele și munca voastră să fie acela de a fi o Biserică în ieșire care trăiește bucuria dulce și mângâietoare a evanghelizării; și care să se observe.

Vă mulțumesc pentru tot ce faceți și pentru tot ce veți face. Nu uitați să vă rugați pentru mine. Isus să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară să vă păzească.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 324.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat