Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Despre violența domestică în Amoris laetitia sau "când viața bate filmul"

25 noiembrie - Ziua internațională de eliminarea a violenței împotriva femeilor

Violența asupra femeilor, care se concretizează deseori în interiorul propriei familii, este o problemă dramatică care ne afectează pe toți.

Potrivit Legii 217 din 25 mai 2003, violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic.

Este nevoie urgentă de o implicare a tuturor în a educa pe deoparte partea bărbătească să se elibereze de "pornirea" greșită de a comite acte de violență asupra femeii și, pe de altă parte, femeia să fie educată în a păși în viață știind ce demnitate are, să-și cunoască drepturile sale și rolul său în sfera privată a relațiilor sentimentale în familie, în comunitate și în societate.

Capitolul 2 din Amoris laetitia are ca titlu "Realitățile și provocările familiilor", și aici Papa Francisc ne prezintă situația actuală a familiilor în toată complexitatea lor, evidențiind lumini și umbre.

Ne sunt prezentate unele situații critice care au de-a face cu condițiile femeilor în societatea noastră: violența rușinoasă care uneori se folosește față de femei, maltratările familiale și diferitele forme de sclavie, care nu constituie o demonstrație de forță masculină, ci o degradare josnică.

Violența verbală, fizică și sexuală care se exercită împotriva femeilor în unele perechi de soți contrazice însăși natura unirii conjugale. Istoria merge pe urmele exceselor din culturile patriarhale, unde femeia era considerată de clasa a doua, dar amintim și practica "uterului închiriat" sau "instrumentalizarea și comercializarea trupului feminin în actuala cultură mediatică" (AL 54).

Pentru a lua notă de toate aceste provocări, nu ne putem limita la a denunța retoric relele actuale (AL 35) și să cădem în capcana de a ne epuiza în plângeri de auto-apărare, ci ar trebui trezite, pe lângă o "creativitate misionară" efectivă (AL 57) "în ieșire" și "de proximitate" (AL 230), o bună pregătire multidisciplinară a celor care lucrează în contact cu familiile mai ales în prezența unor situații deosebite de urgență cauzate de cazuri de violență în familie și abuz sexual (AL 204).

Violența asupra femeii nu are timp și granițe, este endemică și nu este scutită nicio națiune și nicio țară dezvoltată sau în curs de dezvoltare. Victimele și agresorii aparțin tuturor claselor sociale.

În fața acestei drame umane, Papa Francisc ne invită să nu rămânem indiferenți și să rupem tăcerea care pentru prea mult timp a constituit o problemă ținută doar în sfera privată (Relatio Synodi din 2014 și Relatio Synodi din 2015).

În valorizarea unei viziuni pozitive despre sexualitate, este necesar să privim realistic situația de azi în care există riscul de a fi dominată de spiritul otrăvitor "folosește și aruncă". Trupul celuilalt este adesea manipulat ca un lucru care trebuie ținut atât timp cât oferă satisfacție și disprețuit când își pierde atractivitatea (AL 153).

Sfântul Părinte consideră că trebuie recunoscut că există cazuri în care despărțirea este inevitabilă. Uneori, poate să devină chiar necesară din punct de vedere moral, când întocmai este vorba de a-i sustrage pe soțul mai slab sau pe copiii mici de la rănile mai grave cauzate de prepotență și de violență, de umilire și de exploatare, de înstrăinare și de indiferență. Oricum, trebuie să fie considerată ca remediu extrem, după ce orice altă tentativă rațională s-a dovedit zadarnică (AL 241).

Amintește și de faptul că admiră, de exemplu, atitudinea persoanelor care au trebuit să se despartă de soț pentru a se proteja de violența fizică și totuși, din cauza carității conjugale care știe să meargă dincolo de sentimente, au fost capabile să acționeze pentru binele lui, chiar dacă prin alții, în momente de boală, de suferință sau de dificultate. Și aceasta este iubire în pofida a orice (AL 119). Cu toate acestea papa nu pronunță cuvântul "divorț", indiferent de încercarea prin care trec cei doi soți. Separare, dacă nu există altă soluție, da, dar nu divorț!

Amoris laetitia ne spune că soția nu este nici sclavă, nici slujitoarea soțului. Iubirea exclude orice gen de supunere, prin care soția ar deveni slujitoarea sau sclava soțului. Comunitatea sau unitatea pe care ei trebuie s-o construiască datorită căsătoriei se realizează printr-o reciprocă dăruire, care este și o supunere reciprocă (AL 156).

Idealul căsătoriei nu se poate configura numai ca o dăruire generoasă și jertfită, în care fiecare renunță la orice necesitate personală și se preocupă numai să facă binele celuilalt, fără nicio satisfacție. Amintim că o adevărată iubire știe și să primească de la celălalt, este capabilă să se accepte ca vulnerabilă și nevoiașă, nu renunță să primească cu recunoștință sinceră și fericită exprimările corporale ale iubirii în mângâiere, în îmbrățișare, în sărut și în unirea sexuală (AL 157).

A fi răbdători, cum ne invită Apostolul Paul în prima lui Scrisoare către Corinteni, "nu înseamnă a lăsa să fim maltratați încontinuu, sau a tolera acțiuni fizice, sau a permite să fim tratați ca obiecte" (1Cor 13,4) (AL 92).

Practic, referitor la violența domestică în relația sa cu actul conjugal, în Amoris laetitia ni se spune clar că un raport conjugal nu poate degrada persoana unuia dintre soți într-un obiect de posesie a celuilalt dintre soți. Iubirea nu acționează în manieră bădărană, nu acționează în mod necuviincios, nu este dură în tratare. Modurile, cuvintele, gesturile sale sunt plăcute, nu aspre sau rigide. Detestă să-i facă pe alții să sufere (AL 99).

Violența, indiferent față de cine și indiferent de modalitate, a fost și este mereu reprobabilă. Este puternic cel care știe să-și înfrâneze instinctele, nu cel care "ridică" mai sus pumnul. Este puternic cel care iubește, nu cel care terfelește!

Eugenia Dămătăr
Oficiul pentru Pastorația Familiei


 

lecturi: 820.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat