Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat Familiei Pauline la a 50-a aniversare a morții Fericitului Giacomo Alberione (25 noiembrie 2021)

Iubiți frați și surori,

Vă primesc împreună, cu ocazia aniversării celor cincizeci de ani de la moartea Fericitului Giacomo Alberione, fondator al diferitelor congregații călugărești, al institutelor de viață seculară consacrată și al asociațiilor laicale care formează Familia Paulină. Îi mulțumesc superiorului general al Societății Sfântul Paul care s-a făcut interpretul vostru, al tuturor.

Această aniversare este pentru Biserică, și îndeosebi pentru voi, o ocazie propice pentru a comemora marile lucruri realizate de Duhul Sfânt în Fericitul Alberione și prin el și pentru a reafirma importanța carismei sale în contextul actual, în perspectiva noii evanghelizări. De fapt, cu mare clarviziune fondatorul vostru a știut să perceapă pentru secolul al XX-lea exigența ca "să alerge Cuvântul lui Dumnezeu" (cf. 2Tes 3,1) și să se răspândească utilizând și valorizând instrumentele și limbajele mai eficace oferite de progresul tehnologic.

Figura acestui martor exemplar al cuvântului ne apare vie în "portretul" pe care i l-a făcut Sfântul Paul al VI-lea: "Umil, tăcut, neobosit, mereu vigilent, mereu recules în gândurile sale, care aleargă de la rugăciune la faptă, mereu atent să scruteze «semnele timpurilor», adică formele cele mai geniale de a ajunge la suflete". Și papa continua astfel: "Don Alberione al nostru a dat Bisericii noi instrumente pentru a se exprima, noi mijloace pentru a da vigoare și lărgime apostolatului său, nouă capacitate și nouă conștiință a validității și a posibilității misiunii sale în lumea modernă și cu mijloace moderne" (Discurs adresat Familiei Pauline, 28 iunie 1969).

Aceste expresii, iubiți frați și surori, vă privesc singular și ca familie călugărească. Vă interpelează în concretețea existenței voastre de consacrați, care din rugăciune primește capacitatea de a scruta "semnele timpurilor" pentru a adapta proiectele apostolice la situațiile și la nevoile oamenilor de astăzi.

Don Alberione repeta adesea că adevăratul vostru fondator este Apostolul Paul. Mereu vi-l arăta pe el ca inspirator și părinte, ca model de imitat în dăruirea totală Domnului Isus Cristos și evangheliei sale, lăsându-se condus de iubirea sa pe calea sfințirii. Și intuiția sa puternică și clară a fost că această cale este pentru voi calea apostolatului, adică slujirea fraților însetați, eventual în mod inconștient, de lumina și de bucuria evangheliei. Și tocmai aceasta este pasiunea față de evanghelie. Pasiune față de evanghelie, subliniez asta. Pentru că evanghelia fără pasiune nu se poate trăi. Evanghelia numai din cuvinte nu merge: evanghelia îți vine din inimă, pasiunea... Tocmai pasiunea față de evanghelie strălucește în nenumăratele sale inițiative apostolice, animate de aceeași motivație și finalitate pe care le găsim în apostol atunci când scrie: "Căci, deși sunt liber față de toți, m-am făcut sclavul tuturor ca să-i câștig pe cât mai mulți... Am devenit slab pentru cei slabi, ca să-i câștig pe cei slabi. M-am făcut totul pentru toți, ca să-i câștig măcar pe unii. Toate le fac pentru evanghelie, ca să am și eu parte de ea" (1Cor 9,19-23).

Și tot Sfântul Paul îi sugerează fondatorului vostru modalitatea prin care apostolatul familiei voastre călugărești, deși este diversificat, poate să fie considerat "unic", așa cum este spiritualitatea voastră (cf. Ef 3,10). În acest sens voi toți sunteți, cu titlu deplin, "Paulini", pentru că toți sunteți spiritual fii și fiice ale Sfântului Paul, ca o unică tensiune spirituală spre Isus Cristos, Învățătorul, Calea, Adevărul și Viața. Și fiecare congregație și fiecare institut paulin cooperează să dea propria contribuție specială în slujba evanghelizării. Societatea Sfântul Paul și Fiicele Sfântului Paul prin cărți, reviste, multimedia și digitale. Discipolele Pioase ale Învățătorului Divin prin apostolatul liturgic, sacerdotal și euharistic. Surorile lui Isus Bun Păstor în pastorația parohială. Surorile din Institutul Regina Apostolilor cu apostolatul vocațional - astăzi este nevoie de acesta! -. Și după aceea este contribuția specifică a institutelor de viață seculară consacrată: Institutul Sfântul Arhanghel Gabriel; Institutul Preasfânta Maria a Bunei Vestiri; Institutul Isus Preot și Institutul Sfânta Familie. Membrii acestor institute, precum și Cooperatorii Paulini, slujesc evanghelia mai ales în dialogul cu lumea contemporană - care este un pic pilonul întregii spiritualități pauline -, în care, ca laici și seculari, sunt inserați pe deplin.

Este adevărat că evoluția tehnologică a condus toată comunitatea eclezială să asume instrumentele moderne ale comunicării ca elemente de pastorație obișnuită; totuși, este necesară și astăzi - ba chiar, aș spune tot mai mult - prezența voastră animată de carisma proprie și îmbogățită de experiența muncii "pe teren". Este decisiv acest lucru.

În contextul parcursului sinodal pe care l-am întreprins, vă cer să nu lăsați să lipsească aportul vostru. Pentru aceasta vă încurajez să lucrați împreună, în rețea, aducând fiecare "propriul" său, conform dorinței Fericitului Alberione.

La cincizeci de ani de la nașterea sa pentru cer, celebrările pentru fondatorul vostru vă oferă oportunitatea de a recunoaște și mai bine valoarea profetică a mărturiei sale. După exemplul său și cu mijlocirea sa, și voi alegeți mijloacele de comunicare ca "pupitru", pentru că, așa cum spunea el însuși, să poată fi făcut cunoscut Isus Cristos oamenilor din timpul nostru cu mijloacele din timpul nostru. Vă mulțumesc pentru angajarea cu care lucrați și, înainte de toate, vă rugați. Nu uitați rugăciunea. Este mijlocul de comunicare cel mai important: a comunica acolo [arată în sus]. Dacă eu comunic cu toată lumea și nu cu Domnul, treaba nu merge. Muncă și rugăciune, pentru ca poporul sfânt al lui Dumnezeu să se hrănească tot mai mult din cuvântul lui Dumnezeu. Căutând "în orice lucru și cu inimă plină, în viață și în apostolat, numai și întotdeauna, gloria lui Dumnezeu și pacea oamenilor" (cf. Don Alberione, Rugăciune de alianță cu Dumnezeu).

Maria, Regina apostolilor, să vă însoțească pe drumurile lumii ca apostoli și apostole ai evangheliei, mereu deschiși să "învățați de la oamenii obișnuiți", cum îi mai plăcea să spună don Alberione. Și eu vă însoțesc cu rugăciunea mea și binecuvântarea mea. Și vă rog, vă cer să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 383.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat