Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități - 3 decembrie 2021

"Voi sunteți prietenii mei" (In 15,14)

Iubiți frați și surori,

Cu ocazia zilei voastre internaționale, aș vrea să mă adresez direct vouă care trăiți o oricare condiție de dizabilitate, pentru a vă spune că Biserica vă iubește și are nevoie de fiecare dintre voi pentru a îndeplini misiunea sa în slujba evangheliei.

Isus, prietenul

Isus este prietenul nostru! El însuși a spus asta discipolilor săi în timpul Ultimei Cine (cf. In 15,14). Cuvintele sale ajung până la noi și luminează misterul legăturii noastre cu el și al apartenenței noastre la Biserică. "Prietenia cu Isus este indisolubilă. El nu ne abandonează niciodată, chiar dacă uneori pare că stă în tăcere. Când avem nevoie de el, se lasă găsit de noi și stă alături de noi oriunde mergem" (Exortația apostolică post-sinodală Christus vivit, 154). Noi, creștinii, am primit un dar: accesul la inima lui Isus și la prietenia cu el. Este un privilegiu pe care l-am avut ca soartă și care devine chemarea noastră: vocația noastră este să fim prietenii săi!

A-l avea pe Isus ca prieten este cea mai mare dintre mângâieri și poate face din fiecare dintre noi un discipol recunoscător, bucuros și capabil să mărturisească faptul că propria fragilitate nu este un obstacol pentru a trăi și a comunica evanghelia. Prietenia încrezătoare și personal cu Isus poate fi, de fapt, cheia spirituală pentru a accepta limita pe care cu  toții o experimentăm și a trăi în manieră reconciliată propria condiție. Din ea se poate naște o bucurie "care umple inima și întreaga viață" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 1), pentru că, așa cum a scris un mare exeget, prietenia cu Isus este "o scânteie care aprinde incendiul entuziasmului"[1].

Biserica este casa voastră

Botezul îl face pe fiecare dintre noi membru cu titlu deplin al comunității ecleziale și dăruiește fiecăruia, fără excluderi nici discriminări, posibilitatea de a exclama: "Eu sunt Biserică!". De fapt, Biserica este casa voastră! Noi, toți împreună, suntem Biserică pentru că Isus a ales să fie prietenul nostru. Ea – vrem să învățăm asta tot mai bine în procesul sinodal pe care l-am întreprins – "nu este o comunitate de perfecți, ci de discipoli aflați pe cale, care îl urmează pe Domnul, care au nevoie de iertarea sa" (Cateheză, 13 aprilie 2016). În acest popor, care înaintează printre evenimentele istoriei condus de cuvântul lui Dumnezeu, "toți sunt protagoniști, nimeni nu poate să fie considerat simplă apariție" (Către credincioșii din Roma, 18 septembrie 2021). Pentru aceasta și fiecare dintre voi este chemat să aducă propria contribuție la parcursul sinodal. Sunt convins că, dacă el va fi cu adevărat "un proces eclezial participat și inclusiv"[2], comunitatea eclezială va ieși realmente îmbogățită.

Din păcate, și astăzi mulți dintre voi "sunt tratați drept corpuri străine ale societății. […] Simt că există fără a aparține și fără a participa" și "există încă multe lucruri care [vă împiedică] o cetățenie deplină" (Enciclica Fratelli tutti, 98). Discriminarea este încă prea prezentă la diferite niveluri ale vieții sociale; ea se hrănește cu prejudecăți, cu ignoranță și cu o cultură care cu greu înțelege valoarea inestimabilă a fiecărei persoane. Îndeosebi, a mai considera dizabilitatea – care este rezultatul interacțiunii dintre barierele sociale și limitele fiecăruia – ca și cum ar fi o boală contribuie la menținerea existențelor voastre separate și la alimentarea stigmatului față de voi.

În ceea ce privește Biserica, "discriminarea cea mai rea […] este lipsa de atenție spirituală" (Exortația apostolică Evanghelii gaudium, 200), care uneori s-a manifestat în refuzarea de a avea acces la sacramente, experimentată din păcate de unii dintre voi. Magisteriul este foarte clar în acest sens și, recent, Directoriul pentru cateheză a afirmat în manieră explicită că "nimeni nu poate refuza sacramentele persoanelor cu dizabilități" (nr. 272). În fața discriminărilor, tocmai prietenia lui Isus, pe care o primim toți ca dar nemeritat, ne răscumpără și ne permite să trăim diferențele ca bogăție. De fapt, el nu ne numește servitori, femei și bărbați cu demnitate înjumătățită, ci prieteni: confidenți demni să cunoască tot ceea ce el a primit de la Tatăl (cf. In 15,15).

În timpul încercării

Prietenia lui Isus ne protejează în timpul încercării. Știu bine că pandemia de Covid-19, din care ieșim cu trudă, a avut și continuă să aibă repercusiuni foarte dure asupra vieții multora dintre voi. Mă refer, de exemplu, la necesitatea de a rămâne în casă perioade lungi; la dificultatea multor studenți cu dizabilități să aibă acces la instrumentele de didactică la distanță; și la multe alte greutăți pe care fiecare dintre voi a trebuit să le înfrunte. Dar, mai ales, mă gândesc la câți dintre voi trăiesc în structuri rezidențiale și la suferința pe care a comportat-o separarea forțată de cei dragi ai voștri. În aceste locuri virusul a fost foarte violent și, în pofida dedicării personalului, a secerat prea multe victime. Să știți că papa și Biserica vă sunt aproape în manieră deosebită, cu afect și duioșie!

Biserica este alături de cei dintre voi care încă mai luptă împotriva Coronavirusului; ca întotdeauna, ea reafirmă necesitatea de a se avea grijă de fiecare, fără ca starea de dizabilitate să fie piedică în calea accesului la cele mai bune îngrijiri posibile. În acest sens, deja unele Conferințe Episcopale, ca aceea din Anglia și Țara Galilor[3] și cea din Statele Unite[4], au intervenit pentru a cere să fie respectat dreptul tuturor de a fi îngrijiți fără discriminări.

Evanghelia este pentru toți

Din prietenia cu Domnul derivă și vocația noastră. El ne-a ales pentru ca să aducem rod mult și rodul nostru să rămână (cf. In 15,16). Prezentându-se ca vița adevărată, a voit ca fiecare mlădiță, unită cu el, să fie în măsură se dea roade. Da, Isus dorește ca să ajungem la "fericirea pentru care am fost creați. El ne vrea sfinți și nu așteaptă ca să ne mulțumim cu o existență mediocră, diluată, inconsistentă" (Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 1).

Evanghelia este și pentru tine! Este un cuvânt adresat fiecăruia, care mângâie și, în același timp, cheamă la convertire. Conciliul al II-lea din Vatican, vorbind despre chemarea universală la sfințenie, învață că "toți credincioșii, de orice stare sau condiție, sunt chemați la plinătatea vieții creștine și la desăvârșirea iubirii […]. Pentru a dobândi această desăvârșire, credincioșii trebuie să-și folosească puterile primite după măsura darului lui Cristos, astfel încât, […] să se consacre din tot sufletul preamăririi lui Dumnezeu și slujirii aproapelui" (Constituția Lumen gentium, 40).

Evangheliile ne relatează că, atunci când unele persoane cu dizabilități l-au întâlnit pe Isus, viața lor este profund schimbată și au început să fie martori ai săi. De exemplu, este cazul omului orb din naștere care, vindecat de Isus, afirmă cu curaj în fața tuturor că el este un profet (cf. In 9,17); și mulți alții proclamă cu bucurie ceea ce Domnul a făcut pentru ei.

Știu că unii dintre voi trăiesc în condiții de fragilitate extremă. Dar aș vrea să mă adresez chiar vouă, eventual cerând – acolo unde ar exista necesitatea – celor din familiile voastre sau celor care sunt mai aproape de voi să citească aceste cuvinte ale mele sau să transmită acest apel al meu, și să vă cer să vă rugați. Domnul ascultă cu atenție rugăciunea celui care se încrede în el. Nimeni să nu spună: "Eu nu știu să mă rog" pentru că, așa cum spune apostolul, "Duhul vine în ajutorul slăbiciunii noastre, pentru că nu știm ce să cerem în rugăciune așa cum se cuvine, dar Duhul însuși intervine pentru noi cu suspine negrăite" (Rom 8,26). De fapt, în Evanghelii, Isus ascultă pe cel care i se adresează chiar și în manieră aparent neadecvată, eventual numai printr-un gest (cf. Lc 8,44) sau un strigăt (cf. Mc 10,46). În rugăciune există o misiune accesibilă fiecăruia și aș vrea să v-o încredințez în manieră specială. Nu există nimeni așa de fragil încât să nu se poată ruga, să nu-l poată adora pe Domnul, să nu poată da glorie numelui său sfânt și să nu poată mijloci pentru mântuirea lumii. În fața Celui Atotputernic ne descoperim cu toții egali.

Iubiți frați și surori, rugăciunea voastră este astăzi mai urgentă ca oricând. Sfânta Tereza din Avila a scris că "în timpuri dificile sunt necesari prieteni puternici ai lui Dumnezeu în sprijinul celor slabi"[5]. Timpul pandemiei ne-a arătat în manieră clară că starea de vulnerabilitate ne unește pe toți: "Ne-am dat seama că ne aflăm în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, toți chemați să vâslim împreună" [6]. Primul mod de a face asta este tocmai rugăciunea. Putem să o facem toți; și chiar dacă, asemenea lui Moise, vom avea nevoie de un sprijin (cf. Ex 17,10), suntem siguri că Domnul va asculta invocația noastră.

Vă urez tot binele. Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă păzească.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 20 noiembrie 2021

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Rudolf Schnackenburg, Amicizia con Gesù [Prietenia cu Isus], Brescia 2007, pag. 68.

[2] Sinodul Episcopilor, Document pregătitor. Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune, 2.

[3] Bishops’ Conference of England and Wales, Coronavirus and Access to Treatment, April 20th, 2020.

[4] USCCB - Public Affairs Office, Statement on Rationing Protocols by Health Care Professionals in Response to COVID-19, April 3rd 2020.

[5] Viața, 15, 5.

[6] Moment extraordinar de rugăciune în timp de pandemie, 27 martie 2020.


 

lecturi: 424.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat