Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 24 noiembrie 2021

Salutul Sfântului Părinte, în Bazilica Vaticană, câtorva grupuri de credincioși care provin din Italia

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sunt bucuros să vă primesc în această bazilică și să adresez fiecăruia dintre voi salutul meu cordial de bun venit.

Salut Familia Vincențiană din toată Italia care a promovat pelerinajul Sfintei Fecioare Maria a Medaliei Miraculoase în toate regiunile italiene, împreună cu diecezele și parohiile. În aceste luni de pandemie, misiunea voastră a dus speranță, făcând pe mulți să experimenteze milostivirea lui Dumnezeu. Mă gândesc, îndeosebi, la persoanele singure, la bolnavii din spitale, la cei care trăiesc în închisori, în centrele de primire și în periferiile existențiale. Mulțumesc pentru că ați mărturisit stilul "Bisericii în ieșire" care ajunge la toți, începând de la cei excluși și de la cei marginalizați. Continuați pe acest drum și deschideți-vă tot mai mult la acțiunea Duhului Sfânt, care insuflă forța pentru a vesti cu îndrăzneală noutatea evangheliei.

Salut pelerinii din Asociația Ioan Paul al II-lea din Bisceglie. Dragi prieteni, imitați exemplul acestui sfânt pontif și străduiți-vă să înțelegeți și să primiți iubirea lui Dumnezeu, izvor și motiv al adevăratei noastre bucurii. În comuniune cu păstorii voștri, vestiți-l pe Cristos cu viața voastră, în familie și în fiecare ambient.

Salutul meu se îndreaptă în sfârșit spre Asociația Italiano a Victimelor violenței. Iubiți frați și surori, vă mulțumesc pentru opera de asistență și de sprijin față de cei care au îndurat maltratări și trăiesc în situație de angoasă și de suferință. Este urâtă violența, este urâtă; este foarte urâtă atitudinea violentă. Cu activitatea voastră importantă, voi contribuiți la construirea unei societăți mai drepte și solidare. Exemplul vostru să trezească în toți o angajare reînnoită, pentru ca victimele violenței să fie protejate și suferințele lor să fie luate în considerație și ascultate.

Și vă mulțumesc vouă tuturor pentru această vizită! Chiar în bazilică: acest lucru este frumos... Din inimă împart fiecăruia binecuvântarea mea, pe care o extind la familiile voastre și la comunitățile voastre. Acum vă invit s-o rugăm împreună pe Sfânta Fecioară Maria, care este prezentă aici. Bucură-te, Marie, ...

_____________

Cateheze despre Sfântul Iosif: 2. Sfântul Iosif în istoria mântuirii

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Miercurea trecută am început ciclul de cateheze despre figura Sfântului Iosif - se termină anul dedicat lui -. Astăzi continuăm acest parcurs oprindu-ne asupra rolului său în istoria mântuirii.

Isus este indicat în Evanghelii ca "fiul lui Iosif" (Lc 3,23; 4,22; In 1,45; 6,42) și "fiul tâmplarului" (Mt 13,55; Mc 6,3). Evangheliștii Matei și Luca, relatând copilăria lui Isus, dau spațiu rolului lui Iosif. Ambii compun o "genealogie", pentru a evidenția istoricitatea lui Isus. Matei, adresându-se mai ales iudeo-creștinilor, pornește de la Abraham pentru a ajunge la Iosif, definit "soțul Mariei, din care s-a născut Isus care se numește Cristos" (1,16). În schimb Luca merge înapoi până la Adam, începând direct de la Isus, care "era fiul lui Iosif", dar precizează: "după cum se credea, era fiul lui Iosif" (3,23). Așadar, ambii evangheliști îl prezintă pe Isus nu ca tată biologic, ci oricum ca tată al lui Isus cu titlu deplin. Prin el, Isus realizează împlinirea istoriei alianței și a mântuirii care a avut loc între Dumnezeu și om. Pentru Matei această istorie începe cu Abraham, pentru Luca începe cu însăși originea omenirii, cu Adam.

Evanghelistul Matei ne ajută să înțelegem că figura lui Iosif, deși aparent marginală, discretă, în linia a doua, reprezintă în schimb un element central în istoria mântuirii. Iosif trăiește protagonismul său fără a voi vreodată să ia în stăpânire scena. Dacă ne gândim, "viețile noastre sunt țesute și susținute de persoane obișnuite - de obicei uitate - care nu apar în titlurile din ziare și din reviste [...]. Câți tați, mame, bunici și bunicuțe, învățători arată copiilor noștri, cu gesturi mici și zilnici, cum să înfrunte și să traverseze o criză readaptând obișnuințe, ridicând privirile și stimulând rugăciunea. Câte persoane se roagă, oferă și mijlocesc pentru binele tuturor" (Scrisoarea apostolică Patris corde, 1). Astfel, toți pot să găsească în Sfântul Iosif omul care trece neobservat, omul prezenței zilnice, al prezenței discrete și ascunse, un mijlocitor, un sprijin și o călăuză în momentele de dificultate. El ne amintește că toți cei care stau aparent ascunși sau în "linia a doua" au un protagonism fără egal în istoria mântuirii. Lumea are nevoie de acești bărbați și de aceste femei: bărbați și femei în linia a doua, dar care susțin dezvoltarea vieții noastre, a fiecăruia dintre noi, și care cu rugăciunea, cu exemplul, cu învățătura ne susțin pe drumul vieții.

În Evanghelia lui Luca, Iosif apare ca păzitorul lui Isus și al Mariei. Și pentru aceasta el este și "Păzitorul Bisericii": dar, dacă a fost păzitorul lui Isus și al Mariei, lucrează, acum când este în ceruri, și continuă să fie păzitorul, în acest caz al Bisericii; pentru că Biserica este prelungirea trupului lui Cristos în istorie și în același timp în maternitatea Bisericii este adumbrită maternitatea Mariei. Iosif, continuând să ocrotească Biserica - vă rog, nu uitați asta: astăzi, Iosif ocrotește Biserica - și continuând să ocrotească Biserica, el continuă să ocrotească Pruncul și pe mama sa" (ibid., 5). Acest aspect al ocrotirii lui Iosif este marele răspuns la relatarea din Geneză. Când Dumnezeu îi cere cont lui Cain de viața lui Abel, el răspunde: "Sunt oare păzitorul fratelui meu?" (4,9). Iosif, cu viața sa, pare că vrea să ne spună că suntem chemați mereu să ne simțim păzitori ai fraților noștri, păzitori ai celui care ne este pus alături, ai celui pe care Domnul ni-l încredințează prin atâtea circumstanțe ale vieții.

O societate ca a noastră, care a fost definită "lichidă", pentru că pare să nu aibă consistență... Eu îl voi corecta pe acel filozof care a creat această definiție și voi spune: mai mult decât lichidă, gazoasă, o societate propriu-zis gazoasă. Această societate lichidă, gazoasă are în istoria lui Iosif o indicație foarte precisă cu privire la importanța legăturilor umane. De fapt, evanghelia ne relatează genealogia lui Isus, în afară de motivația teologică, pentru a aminti fiecăruia dintre noi că viața noastră este făcută din legături care ne preced și ne însoțesc. Fiul lui Dumnezeu, pentru a veni în lume, a ales calea legăturilor, calea istoriei: nu a coborât în lume în mod magic, nu. A parcurs calea istorică pe care o parcurgem noi toți.

Iubiți frați și surori, mă gândesc la atâtea persoane care regăsesc cu greu legături semnificative în viața lor, și tocmai pentru aceasta înaintează cu greu, se simt singuri, nu au forța și curajul pentru a merge înainte. Aș vrea să închei cu o rugăciune care să-i ajute pe ei și pe noi toți să găsim în Sfântul Iosif un aliat, un prieten și un sprijin.

Sfinte Iosif,
tu care ai păzit legătura cu Maria și cu Isus,
ajută-ne să avem grijă de relațiile din viața noastră.
Nimeni să nu experimenteze acel sentiment de abandonare
care vine din singurătate.
Fiecare să se reconcilieze cu propria istorie,
cu acela care l-a precedat,
și să recunoască și în greșelile comise
un mod prin care Providența și-a făcut drum,
iar răul nu a avut ultimul cuvânt.
Arată-te prieten pentru cel căruia îi este mai greu,
și așa cu i-ai sprijinit pe Maria și pe Isus în momentele dificile,
tot așa susține-ne și pe noi pe drumul nostru. Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 481.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat