Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Textul oferit de papa episcopatului italian

Fericirile episcopului

Papa Francisc a mers ieri după-amiază [22 noiembrie 2021] la Ergife Palace Hotel din Roma pentru a întâlni episcopatul italian cu ocazia celei de-a 75-a adunări generale extraordinare a CEI. Fiecăruia dintre cei prezenți Papa Francisc i-a dăruit o iconiță cu reprezentarea Bunului Păstor și textul "Fericirilor episcopului" pe care-l publicăm în continuare.

Fericit episcopul care face din sărăcie și din împărtășire stilul său de viață, deoarece cu mărturia sa construiește împărăția cerurilor.

Fericit episcopul care nu se teme să-și brăzdeze fața cu lacrimi, pentru ca în ele să se poată oglindi durerile oamenilor, trudele preoților, găsind mângâierea lui Dumnezeu în îmbrățișarea cu acela care suferă.

Fericit episcopul care consideră ministeriul său o slujire, nu o putere, făcând din blândețe forța sa, dând tuturor drept de cetățenie în propria inimă, pentru a locui în țara promisă celor blânzi.

Fericit episcopul care nu se închide în palatele de conducere, care nu devine un birocrat atent mai mult la statistici decât la fețe, mai mult la proceduri decât la istorii, încercând să lupte alături de om pentru visul de dreptate al lui Dumnezeu pentru că Domnul, întâlnit în tăcerea rugăciunii zilnice, va fi hrana sa.

Fericit episcopul care are inimă față de mizeria lumii, care nu se teme să-și murdărească mâinile cu noroiul sufletului uman pentru a găsi acolo aurul lui Dumnezeu, care nu se scandalizează de păcatul și de fragilitatea altuia pentru că este conștient de propria mizerie, pentru că privirea Răstignitului Înviat va fi pentru el sigiliu al iertării infinite.

Fericit episcopul care îndepărtează duplicitatea inimii, care evită orice dinamică ambiguă, care visează binele chiar și în mijlocul răului, pentru că va fi capabil să se bucure de fața lui Dumnezeu, descoperindu-i reflexia în fiecare băltoacă din cetatea oamenilor.

Fericit episcopul care realizează pacea, care însoțește drumurile de reconciliere, care seamănă în inima preoțimii germenul comuniunii, care însoțește o societate dezbinată pe cărarea reconcilierii, care ia de mână fiecare bărbat și fiecare femeie de bunăvoință pentru a construi fraternitate: Dumnezeu îl va recunoaște ca fiu al său.

Fericit episcopul care pentru evanghelie nu se teme să meargă împotriva curentului, afișând o față "dură" ca aceea a lui Cristos care se îndrepta spre Ierusalim, fără a se lăsa frânat de neînțelegeri și de piedici, deoarece știe că Împărăția lui Dumnezeu înaintează în contradicția lumii.

(După L'Osservatore Romano, 23 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 684.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat