Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Sfinții, oamenii de pe pământ, cerul și pământul aduc slavă lui Isus, Regele Universului

Sărbătoarea tuturor sfinților (1 noiembrie 2021) și sărbătoarea lui Cristos, Regele Universului (21 noiembrie 2021) i-au unit pe copiii din clasa a III-a A și clasa a III-a B de la Școala Gimnazială nr. 1 din Pildești, în colaborare cu Parohia Pildești, Surorile Săracilor Părintelui Vicenzo Morinello și Primăria Cordun, coordonați de profesoarele Elena-Cătălina Neculai și Daniela Martișcă.

Elevii au aflat mai multe despre viața și opera unor sfinți importanți din istoria Bisericii și a lumii.

De asemenea, ei au aflat că sfinții nu sunt oameni diferiți de noi. În toate timpurile au existat sfinți, de vârste diferite, unii copii, alții tineri, adulți... Unii au fost sfinți de când erau mici, alții duceau o viață în care nu-l cunoșteau pe Dumnezeu, dar, când l-au întâlnit pe Isus, ei s-au schimbat și au decis să fie fericiți, să-l urmeze (ca Sfântul Paul).

Aceste zile în care istoria sfinților și a lui Cristos, Regele Universului, a fost explicată elevilor, modul în care și-au trăit credința și cât de mult au lăsat în istoria umanității până în prezent au fost de un real interes și o adevărată comoară spirituală.

Au aflat originea sărbătorilor:

Originea Sărbătorii Tuturor Sfinților datează de la Papa Gregorian al III-lea (731-741), care a consacrat tuturor sfinților o capelă din Bazilica "Sfântul Petru", iar, ani mai târziu, Papa Gregorian al IV-lea a extins sărbătoarea către întreaga Biserică. De peste 1.200 de ani se sărbătorește aceasta zi.

Solemnitatea Cristos, Regele Universului încheie anul bisericesc. Originea acestei sărbători este relativ recentă. A fost instituită de Papa Pius al XI-lea în 1925 cu ocazia celebrărilor Anului Sfânt. Însă, Biserica nu a trebuit să aștepte această dată pentru a recunoaște prin liturghia ei domnia suverană a lui Cristos. Epifania Domnului, Paștele Învierii și Înălțarea lui Isus la cer sunt deja sărbători ale lui Cristos Rege.

Ca semn festiv, elevii din clasele a III-a A și B au fost îmbrăcați în sfinți, amintindu-și astfel modelele de viață pe care le reprezintă fiecare dintre ei și evidențiind sărbători care caută să laude astfel de valori fundamentale ale credinței creștine, precum speranța și viața. În aceste zile, s-a trăit o sărbătoare proprie și veselă, care arată pozitivul din lume, o tradiție care subliniază că bunătatea și frumusețea oamenilor rămân întotdeauna.

Activitatea a început cu parada sfinților, unde fiecare copil, îmbrăcat în sfânt, a defilat în fața celorlalți pentru a arăta costumul. Ei au prezentat, pe scurt, viața sfântului pe care îl reprezintă (după numele propriu sau un alt sfânt ales).

Copiii, îmbrăcați în sfinți, au fost prezenți și la Liturghia copiilor la sărbătoarea lui Cristos, Regele Universului.

Împreună cu sora Maria și sora Chiara din Congregația "Surorile Săracilor Părintelui Vicenzo Morinello", copii au pregătit cântece și jocuri specifice sărbătorii. Apoi, am servit cu toții gustări și dulciuri pregătite de părinți. Activitatea s-a încheiat cu premierea celor mai frumoase costume, premii oferite de Primăria Cordun.

Sărbătoarea celebrată confirmă faptul că este posibil să fii modern și profund creștin, având în vedere situația actuală și exemplul sfinților care sunt un model de urmat pentru toți.

Ziua Tuturor Sfinților și ziua dedicată lui Cristos, Regele Universului, sunt o tradiție creștină de a trăi cu familia și a sărbători cu prietenii, care luminează cu propria lumină alte tradiții culturale în afara rădăcinilor noastre istorice religioase, culturale și sociale.

Mulțumim părintelui paroh, Alois Farțadi, părintelui vicar, Gabriel Iulian Cocianga, că au fost alături de noi în aceste zile, că au arătat disponibilitate și ne-au pus la dispoziție toate cele necesare pentru ca această sărbătoare să fie mai frumoasă. Mulțumim surorilor Maria și Chiara pentru că au pregătit copiii învățându-i cântece și jocuri, iar Primăriei Cordun mulțumim pentru premiile oferite cu generozitate.

Prof. Daniela Martișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 noiembrie: Pildești: Sfinții, oamenii de pe pământ, cerul și pământul aduc slavă lui Isus, Regele Universului


 

lecturi: 948.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat