Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cristos Rege, puterea iubirii răstignite

de Loris Maria Tomassini
abate de Frattocchie

Isus este un rege al cărui tron este crucea, a cărui coroană este făcută din spini. El nu exercită o putere despotică de dominare, nu stăpânește, ci se înjosește ca să spele picioarele, se apropie de toți cu forța iubirii: puterea sa este aceea a celui care iubește dându-și viața. Este o "putere neputincioasă" pentru că se încrede în libertatea și în iubirea celor care vor să-l primească. Aceasta este adevărata putere: cea a iubirii!

În timpul internetului ce ne poate spune sărbătoarea lui Cristos Rege? Tehnologia digitală creează atâtea sclavii care se adaugă la toate celelalte dependențe care ne tiranizează. Cine este cu adevărat "stăpânul" nostru? Cine comandă în viața noastră. Steagul nostru este libertatea. Dar, în realitate, trăim experiența atâtor sclavii. Consecințele le experimentăm pe pielea noastră: neliniște, frici, angoase, creșterea consumului de medicamente psihice. Numai sociologia și psihologia - deși atât de necesare și utile - nu ne vor salva.

Experimentăm acea luptă sfâșietoare despre care vorbește Sfântul Paul: "Eu găsesc în mine această lege: când vreau să fac binele, mi se prezintă răul". Și, în strigătul care se ridică înăuntrul nostru, există speranța unui răspuns puternic: "Om nefericit ce sunt! Cine mă va elibera de acest trup al morții? Dar mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu prin Isus Cristos, Domnul nostru!" (Rom 7,21.24-25). Numai Isus ne poate salva.

Fiecare discipol al lui Isus, la Botez, este făcut părtaș de regalitatea lui Isus: a sluji, dăruind propria viață, înseamnă a domni. Ne este dăruită puterea Duhului Sfânt care ne eliberează de orice aservire față de un alt om și față de orice idol; mai ales ne eliberează de sclavia păcatului care este rădăcina nefericirii. Dacă Isus îi spune omului cum să fie om, atunci aceasta este calea fericirii. În acest mod omul poate să fie cu adevărat "stăpân" pe sine însuși, va putea să-și realizeze vocația, planul de iubire al lui Dumnezeu cu privire la el.

Cristos trebuie să fie mereu măsura, inspirația și verificarea gândirii și acțiunii noastre. Mai este nevoie, și în Biserica noastră, de purificare de un stil și de o gândire lumești. Numai astfel Biserica, transparentă a lui Cristos, va fi mai credibilă și atrăgătoare. Frumusețea, bunătatea și adevărul lui Isus ar trebui să ne fascineze și să ne cucerească mai mult decât orice altceva. Cel care caută adevărul cu inimă sinceră, cu umilință, mai devreme sau mai târziu îl găsește - sau mai bine zis este găsit el - și sedus de acea Iubire răstignită care este sensul oricărei existențe în această lume și al destinului său ultim.

(După agenția SIR, 20 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 430.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat