Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La Katowice beatificarea preotului Jan Franciszek Macha

Martir al carității creștine

de Damian Bernadski
postulatorul cauzei

În întunericul unei detenții nedrepte, a găsit în Dumnezeu forța pentru a înfrunta persecuția care l-a condus la martiriu. Erau anii ocupației naziste din Polonia și preotul Jan Franciszek (Ioan Francisc) Macha, datorită activității sale apostolice, a atras atențiile Gestapoului, până acolo încât a devenit victima urii împotriva credinței. La distanță de aproape optzeci de ani de la moartea sa, cardinalul Marcello Semeraro, reprezentându-l pe Papa Francisc, îi beatifică sâmbătă dimineață, 20 noiembrie 2021, în Catedrala "Cristos Rege", la Katowice.

Jan s-a născut la 18 ianuarie 1914 la Chorzów Stary în Polonia. Familia sa era un tipică sileziană. În casă se respira o atmosferă religioasă. În 1928, tânărul a intrat în Asociația tineretului polonez din Chorzów. În anii 1934-1939 a studiat teologia la Cracovia. În timpul perioadei studiilor la seminar, participa la lucrările organizației denumite Ajutorul fratern al teologilor de la Universitatea Jagellonica din Cracovia.

A primit hirotonirea sacerdotală la 25 iunie 1939 la Katowice. Apoi a fost vicar parohial de "Sfântul Iosif" la Ruda Œlčska. Începutul slujirii sale preoțești a coincis cu invadarea nazistă a Poloniei și cu izbucnirea celui de-al doilea război mondial.

Părintele Jan Macha, din primele zile ale ocupării suferea mult pentru tot ceea ce provoca distrugerea culturii poloneze și persecuția foștilor insurgenți silezieni. Își dădea seama de situația dificilă a familiilor poloneze, cu tații și fiii arestați, executați sau deportați în lagărele de concentrare. Deja în toamna anului 1939 s-a născut în el dorința de a organiza susținerea materială și spirituală pentru aceste familii.

În mod natural au început să se reunească în jurul lui studenții, scoutiștii și cei care erau angajați înainte de război în Asociația catolică a tinerilor și în Uniunea mariană. Astfel se năștea organizația care după aceea și-a extins activitatea sa pe scară largă și a fost observată de corpul militar care se forma în Silezia, cunoscut după aceea ca Polskie Siły Zbrojne [Forțele Armate Poloneze]. Însă trebuie evidențiat că acesta a fost începutul: un păstor de suflete, sensibil față de sărăcie, față de mizerie și față de tineretul care se reunea în jurul lui și cu care acționa anterior în asociațiile ecleziastice, sociale și scoutiste.

Acea activitate nu a trecut neobservată de autoritățile germane. Arestarea preotului Macha a avut loc la 5 septembrie 1941 de către Gestapo. A fost închis la Mysłowice. Aflăm asta din amintirile surorii sale: "Așa cum ni s-a prezentat mai târziu, în fiecare zi, indiferent dacă se comporta bine sau rău, el primea optzeci de lovituri de bici".

Data procesului a fost fixată pentru vineri, 17 iulie 1942. Preotul Macha era acuzat că a sprijinit familiile poloneze și de înaltă trădare; precum și că a participat la structurile Forțelor Armate Poloneze și la organizarea Asistenței sociale. Seara a fost dat sentința de condamnare la moarte.

Știrea a constituit un zdruncin enorm pentru întreaga Silezie. Fostul vicar general al Diecezei de Katowice, preotul Franz Wosnitza, a adresat imediat o scrisoare procurorului general, informându-l și pe nunțiul apostolic de la Berlin, arhiepiscopul Cesare Orsenigo, și pe episcopul Heinrich Wienken, responsabil al raporturilor cu autoritățile germane. A fost informat și Sfântul Scaun.

Însăși familia preotului Jan Macha a întreprins inițiative pentru reexaminarea cauzei, cu scopul de a obține comutarea pedepsei.

La 2 decembrie 1942, preotul Jan a fost informat că sentința va fi executată în noaptea următoare. La ora 20.00, în celula condamnaților a ajuns capelanul închisorii, preotul Joachim Besler. Și-a notat amintirile din acea zi: preotul Macha s-a spovedit și a scris scrisoarea de adio familiei, păstrând până la sfârșit pacea inimii în suflet. "Preaiubiți părinți și frați! - a scris el - Lăudat să fie Isus Cristos! Aceasta este ultima mea scrisoare. Peste patru ore va fi executată condamnarea. Așadar, când veți citi această scrisoare, eu nu voi mai fi printre cei vii! Rămâneți cu Dumnezeu! Iertați-mă pentru toate! Merg la Judecătorul Atotputernic care acum mă va judeca. Am încredere că el mă va primi la sine. Dorința mea era să lucrez pentru el..., dar asta nu mi-a fost permis. Mulțumesc pentru toate! La revedere acolo, în cer la Cel Atotputernic. [...]. Mulțumesc pentru rugăciunile făcute până acum și cer să nu mă uitați în viitor. Nu pot să am o înmormântare, însă pregătiți în cimitir un loc de tăcere pentru ca din când în când fiecare să-și poată aminti și să recite pentru mine un Tatăl Nostru. Mor cu conștiința curată. Am avut o viață scurtă, însă cred că am ajuns la ținta mea. Nu disperați! Totul va fi bine. Fără un copac, pădurea va rămâne pădure. Fără o rândunică primăvara va veni oricum. Fără un om lumea nu se va prăbuși. [...] Rămâneți cu Dumnezeu. Rugați-vă pentru Hanik al vostru".

Capelanul l-a văzut îndreptându-se spre curtea închisorii la locul în care se afla ghilotina: "Îmi amintesc când îl conduceau pe preotul Macha [...], când a ridicat pentru ultima dată ochii spre cerul înstelat și a dispărut pe ușa chinului morții".

Execuția s-a desfășurat puțin după miezul nopții din 3 decembrie 1942. Trupul său a fost ars în crematoriul din Auschwitz.

La 1 noiembrie 1939, în solemnitatea Toți Sfinții, preotul Macha spunea în omilie: "Gândul despre cer aprinde în suflet un foc sfânt al nostalgiei de cer; în schimb din nostalgie se naște acțiunea - un efort onest pentru a obține la ceea ce tânjește sufletul, ceea ce dorește sufletul. Cine nu se gândește la cer nu va lucra pentru cer și, prin urmare, nu va face parte din ceata discipolilor lui Cristos".

Pare că aceste fraze revelează de unde se inspira tânărul preot pentru o viață responsabilă, plină de pasiune, de angajare în operele de caritate, pentru a înfrunta cu curaj suferința și moartea ca martir.

Preotul-martir va fi patron al seminarului mare din Katowice, precum și al operelor diecezane de caritate.

(După L'Osservatore Romano, 19 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 336.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat