Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La sfârșitul anului la Torino întâlnirea europeană a Comunității din Taizé

În curaj și în speranță

de Rosario Capomasi

"Un act de curaj și de speranță": așa a fost definită de organizatori a 44-a Întâlnire europeană a tinerilor organizată de Comunitatea din Taizé la Torino de la 28 decembrie 2021 până la 1 ianuarie 2022, prima de acest gen după pandemie. Toți participanții, peste șase mii și care provin din tot continentul, vor fi găzduiți de parohiile din orașul piemontez și de familii, printr-un circuit de primire la care colaborează și orașul Torino și regiunea Piemont care și-au dat contribuția în organizarea de evenimente culturale, rugăciuni ecumenice și momente de contemplație în fața Giulgiului, prevăzute acestea din urmă la 29 și 30 decembrie conform modalităților adoptate pentru adunarea din 2018.

"Pentru toate confesiunile creștine - a afirmat arhiepiscopul Cesare Nosiglia ilustrând evenimentul - acea pânză și acel chip reprezintă o realitate care ne interpelează cu privire la pătimirea Domnului. Tradițiile și culturile Bisericilor interpretează după aceea în moduri diferite această iubire mai mare, care este însă patrimoniu al tuturor". Manifestarea este o ocazie de schimb și confruntare pentru atâția tineri care provin din diferite tradiții ecleziale, invitați să se întâlnească pentru a se ruga, a aprofunda viața interioară și a căuta împreună drumuri de solidaritate; cuprinde momente de rugăciune meditativă în stilul de la Taizé, grupuri de reflecție și întâlniri despre teme spirituale, sociale și artistice.

În afară de asta, în fiecare dimineață, între 29 decembrie și 1 ianuarie, diferitele grupuri de tineri primiți în fiecare parohie vor pune în practică un program care cuprinde un timp de rugăciune cu cântări de la Taizé, reflecție în mici team, și o întâlnire-mărturie cu persoane sau "locuri de speranță" prezente în teritoriu; se vor întâlni în bisericile din centrul istoric pentru rugăciunea de la amiază și de seară la Oval Lingotto pentru rugăciunea comună, luând masa cu familiile care îi găzduiesc. În sfârșit, în seara de 31 decembrie, participarea la o rugăciune pentru pace în parohii și la o "sărbătoare a popoarelor".

Așadar, o dorință care devine realitate și care s-a concretizat din inițiativa arhiepiscopului Nosiglia, prezent la ultima ediție din Wrocław în urmă cu doi ani când a fost anunțată alegerea orașului Torino. De atunci prelatul a determinat pastorația tineretului diecezan și ansamblul comunităților parohiale să facă un mare efort de fraternitate și de primire față de acești tineri care au fost definiți de mai multe ori "viitorul Europei". Și pe acest drum al ecumenismului frère John, membru de la Taizé, a urmărit pregătirea evenimentului, amintind că această comunitate este o realitate răspândită în toată lumea unde se experimentează cum canalul rugăciunii, al spiritualității comune, al prieteniei sunt adevăratele forțe care fac posibil "pelerinajul de încredere pe pământ".

Desigur, un pelerinaj, dar și ocazia pentru a cunoaște mai profund realitatea dintr-un teritoriu. Pentru aceasta, printre inițiativele din zilele torineze de la sfârșitul anului sunt menționate o întâlnire cu lumea migranților, o reflecție despre modul în care marii martori ai credinței din trecut ne pot ajuta astăzi și cunoașterea activităților desfășurate de Bisericile evanghelică și ortodoxă. Întâlnirea tinerilor este o oportunitate pentru toți, au subliniat organizatorii: și pentru aceasta se pregătește un plan de comunicare care, pe social și nu numai, să poată însoți perioada de dinainte, din timpul și de după zilele torineze.

Sunt două situri web la dispoziția participanților pentru înscriere și informații: cel de la Taizé (www.taize.fr) pentru toți cei care au nevoie de o găzduire și situl www.taizetorino.it pentru participanții din orașul metropolitan Torino și din regiunea Piemont.

(După L'Osservatore Romano, 17 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 367.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat