Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Cursul pentru lectori, oportunitate pentru a cunoaște și a înțelege mai bine cuvântul lui Dumnezeu

Comunitatea românească din Torino, cu sprijinul diecezei locale, a organizat în perioada 22 octombrie - 12 noiembrie 2021 un curs pentru lectori, necesar pentru a putea îmbunătăți acea parte a Sfintei Liturghii dedicată citirii cuvântului lui Dumnezeu.

Cursul, susținut în limba italiană, s-a desfășurat pe perioada a patru întâlniri, fiecare dintre acestea cu o tematică specifică și cu docenți special pregătiți din cadrul Biroului Liturgic al Diecezei de Torino: pr. Alexandru Răchiteanu, doamna Luciana Ruatta, prof. Bruno Barberis și doamna Monica.

Prima întâlnire a conturat figura lectorului din punct de vedere istoric -de la primele comunități creștine până în prezent -, din punct de vedere ministerial, dar mai ales din punct de vedere practic, concret - conștientizarea faptului că, prin lectori, Dumnezeu vorbește; acest minister care este primit trebuie transmis mai departe printr-o adecvată pregătire preliminară și prin rugăciune.

Cea de-a doua întâlnire a fost dedicată cunoașterii efective a Liturgiei Cuvântului și a elementelor sale: prima lectură; psalmul; lectura a doua; Aleluia (aclamare); evanghelia; predica; Crezul și rugăciunea credincioșilor. A fost ilustrată importanța acestui serviciu adus întregii comunități, întregului popor adunat de către Dumnezeu, chemați fiind a-l revela prin însuși cuvântul său: un cuvânt puternic, bogat, roditor; un cuvânt care generează ascultare și dă naștere unui răspuns: cu vocea în timpul celebrării, dar mai ales cu inima, lăsând ca acest cuvânt să schimbe viața noastră.

Ultimele două întâlniri au fost focalizate pe pregătirea și citirea/proclamarea lecturilor, prin înțelegerea tehnicilor și prin efectuarea efectivă a exercițiilor de lectură.

Pregătirea din timp a textului ar trebui să fie înțeleasă nu doar ca o scanare și o reproducere a acestuia; lectorul este invitat să încadreze fragmentul în cartea din care face parte, pentru o mai bună cunoaștere a acestuia, să îl mediteze și să se roage pentru a da rod bun.

Prima "obligație" a unui lector este aceea de a iubi cuvântul lui Dumnezeu; nu este îndeajuns știința cititului, ci este necesară instaurarea unui raport profund cu acel cuvânt, deoarece "Viu este cuvântul lui Dumnezeu și lucrător" (Evr 4,12).

Dumnezeu vorbește și ne vorbește prin cuvântul său, lectorii având datoria de a-l asculta și de a-l pune în practică așa cum îndemna Sfântul Cezar de Arles în secolul al VI-lea: "Cine nu ascultă cuvântul lui Dumnezeu este asemenea unuia care lasă ostia consacrată să cadă în noroi".

Felicitând participanții, îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru această oportunitate; totodată mulțumim pr. Iulian Herciu și pr. Ionuț-Gabriel Giurgică pentru inițiativa benefică întregii comunități.

Tatiana Ghiurca


 

lecturi: 1180.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat