Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dumnezeu îi alege pe cei mai mici pentru a schimba lumea

de Michele Raviart

Strigătul săracilor și strigătul Pământului au răsunat în zilele trecute la COP26 din Glasgow despre schimbarea climatică, tocmai încheiată. A amintit asta ieri [adică duminică, 14 noiembrie 2021] Papa Francisc după rugăciunea Angelus, încurajând fie "pe cei care au responsabilități politice și economice să acționeze imediat cu curaj și clarviziune", fie invitând "toate persoanele de bunăvoință să exercite cetățenia activă pentru îngrijirea casei comune". Tocmai pentru acest scop, Papa Francisc a deschis înscrierile la "Platforma Laudato si'", hub on-line care adună, adresează și coordonează inițiativele la nivel global și local inspirate din enciclica despre îngrijirea creației. Cuvintele papei dau un semnal de încurajare la toată inițiativa, așa cum explică părintele Joshtrom Kureethadam, coordonator al sectorului Ecologie și Creație din Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale.

Cum ați primit acest apel?

Cu mare bucurie, pentru că este providențial că acest apel a fost lansat de papa chiar în Ziua Săracilor. M-a impresionat faptul că pontiful a amintit strigătul săracilor spunând că el este intim legat cu strigătul pământului... Tocmai aceste două strigăte le-am ascultat și la COP din Glasgow. Știința este clară. Timpul presează. Deja frații noștri și surorile noastre, copiii noștri suferă, mai ales în țările mai sărace. Strigătul lor este providențial. Este ceea ce am văzut la COP și în toți acești ani, tinerii angajați în acest domeniu... Și apoi apelul papei m-a impresionat pentru că insistă asupra cetățeniei ecologice. Papa Francisc spune: "Noi toți trebuie să ne asumăm responsabilitatea, fiecare poate da contribuția sa".

Tocmai pentru a fi cetățeni ecologici există Platforma Laudato si'. Cine se poate înscrie și care sunt inițiativele la care va fi posibil să se participe prin platformă?

Platforma este deschisă tuturor, toți suntem invitați să devenim cetățeni ecologici ai acestei case comune. Ne-am gândit la șapte sectoare, am fost un pic inspirați, ca Dicaster al Dezvoltării Umane Integrale, să alegem acest număr, șapte, pentru că este și un număr biblic care înseamnă plinătate... Șapte sectoare: familii, indivizi; apoi parohii și dieceze; școli și universități; spitale și centre de asistență sanitară; al cincilea sector, lumea economiei, care este foarte importantă, firmele, chiar și cele agricole, cooperativele, lumea muncii; al șaselea sector, destul de vast, cel al ONG-urilor, grupuri, mișcări, organizații, precum și centrele de comunicare care au rol foarte important în asta; și în sfârșit ordinele călugărești, atât ramura masculină, cât și cea feminină. Primul obiectiv este să-i implicăm pe toți. Apoi am propus șapte obiective Laudato si' și cam aceasta este probabil originalitatea enciclicei. Răspundem la strigătul pământului așadar energia, apa, biodiversitatea, dar și la strigătul săracilor, așadar comunitățile indigene, migranții, refugiații... Al treilea obiectiv: economia ecologică. Trebuie să regândim economia noastră. Amintim că avem și experiența "Economy of Francesco". Al patrulea obiectiv este schimbarea stilului de viață. Există un paragraf foarte frumos din enciclică, scrie papa Francisc, despre lucrurile pe care le poate face fiecare. Și simple: a stinge luminile, a cumpăra numai ceea ce se gătește cu adevărat, a folosi mijloacele publice... Lucruri simple. Pentru că dacă nu schimbăm stilul de viață nu vom salva planeta. Și apoi al cincilea și al șaselea, care sunt cei doi pilaștri ai enciclicei: educație și spiritualitate. Aceasta este calea maestră de parcurs pentru că spiritualitatea este izvorul credinței noastre în Dumnezeu. Și al șaptelea care înglobează într-un fel toate celelalte obiective: ca toate acestea să se facă drept comunitate.

Platforma este online din luna mai. Ce se schimbă acum cu această nouă fază și ce bilanț putem da pentru aceste luni în care a fost activă?

Da, platforma a fost rodul Anului Laudato si'. Chiar la 25 mai, după încheierea sa, Papa Francisc, cu un mesaj video, a lansat "Platforma Laudato si'". Și grație partenerilor noștri, mai ales "Laudato si' Movement", am reușit să creăm și un sit în nouă limbi. Între timp am lucrat mereu cu working groups pentru a face concrete aceste șapte obiective. Oamenii puteau imediat să se înscrie. Avem deja mii de înscrieri și vom merge înainte până la 22 aprilie, Ziua Pământului. Cinci luni: ideea este că în fiecare an putem crește, dubla. Timpul presează, frații și surorile mai vulnerabili nu mai pot aștepta, dar ceea ce ne dă speranță este că putem să acționăm și să acționăm împreună, răspunzând la invitația Papei Francisc de a adera la Platforma Laudato si'.

(După L'Osservatore Romano, 15 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 461.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat