Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vocile emoționate ale săracilor, care împărtășesc cu Papa Francisc credință, bucurie și dureri

de Alessandro Di Bussolo

Întâlnirea de rugăciune a Papei Francisc cu săracii la Porțiuncula este ca o punte de primire lung de peste 800 de ani care leagă ceea ce Sărăcuțul mărturisea împreună primilor frați și lui Clara, și credința și dramele săracilor de astăzi alături de pontif. Și în gestul celor trei săraci care îi înmânează papei mantia pe platoul Bazilicii "Sfânta Maria a Îngerilor", este ca și cum ar fi cu adevărat tânărul Francisc care încă nu a îmbrățișat crucea și n-a început să repare Biserica lui Cristos. În 1204, fiul lui Pietro di Bernardone este un tânăr neliniștit, vanitos și bine îmbrăcat, dar și sensibil și generos, așa cum relatează Sfântul Bonaventura și, întâlnind un nobil decăzut, îl compătimește "cu milă afectuoasă". Se despoaie de haina frumoasă pe care abia a cumpărat-o cu banii tatălui comerciant și o dă cavalerului.

Tânărul Francisc reapare în Jennifer Amadin din asociația Magdalena - legată de Fratello, mișcarea franceză care a voit puternic această întâlnire - care după darul mantiei îi citește papei un salut, scris pe o foaie, așa cum face și Luciano, român care trăiește la Roma, ajutat de Caritas, care în schimb l-a digitalizat pe un celular. Al treilea este Abrhaley Tesfagergs Habte. Este un refugiat eritreean nevăzător care îi oferă Papei Francisc toiagul pelerinului și îi strânge mâna. Papa se roagă cu el și ascultă istoria sa care vine din inimă.

După rugăciunea în tăcere a pontifului în Porțiuncula urmează mărturiile săracilor și ale celor care împărtășesc propria viață cu ei. Ca Florence și Thibault Jarry, cu micuța Celeste, care încă nu are 4 luni. Este un tânăr cuplu misionar printre cei din urmă din periferia Parisului. Ei relatează că l-au cunoscut pe Thibault în urmă cu șase ani în Cile, unde amândoi, pe cont propriu, au mers în misiune cu Misericordia, asociația fondată de cuplul franco-brazilian Roman și Renate de Chateauvieux și rod al cuvintelor Papei Francisc la Angelus din 17 martie 2013: "Milostivirea schimbă lumea, o face mai dreaptă și mai puțin rece". Apoi vorbește Thibault și relatează cum după anul de misiune, întorși în Franța, s-au încredințat Domnului, pentru a trăi o viață simplă, și au cerut să fie trimiși ca pereche misionară. "Nu este ușor mereu - destăinuiește el - să mergem la ceea ce Dumnezeu a pregătit pentru noi. Mărturisim bucuria de a împărtăși cotidianul vecinilor noștri din cartier, rănit de o mare sărăcie materială, dar și spirituală și al relațiilor.

În marea bazilică răsună și vocea emoționată a lui Sebastian del Valle Diaz, din Toledo, care o amintește pe bunica, aceea care i-a transmis credința și iubirea față de rozariu, dar și instrucția militară care l-a transformat într-un tânăr violent, ajuns traficul de droguri. După aceea închisoarea și, după alte recidive, convertirea în timpul pandemiei, care l-a dus la experiența de a ști că Dumnezeu se îngrijește de fiecare. "Astăzi - conclude el - sunt cerșetor al iubirii și al milostivirii lui Dumnezeu. Isus Cristos m-a înviat!

Corul Asociației Fratello, circa 13 interpreți și muzicieni, intonează canonul de la Taizé "Bless the Lord, my soul" în timp ce ia cuvântul fostul parizian fără adăpost Gabriel Barbier, de la APA, Association pour l'Amitié. La 60 de ani, el care provine dintr-o familie atee, s-a botezat. "Noi cei săraci în duh - spune el - putem găsi forța noastră în Cristos, el este cea mai mare bogăție a noastră. Uneori ne simțim ridiculizați de lume, dar eu sunt un luptător. Am cunoscut disperarea într-o lume tot mai nemiloasă, însă am găsit iubirea lui Dumnezeu". Cu botezul, asigură el, "Isus m-a transformat, ajungând să doresc sfințenia. Frica mea este să nu reușesc să-l invoc pe Dumnezeu în ispite". Și încheie cu o rugăciune: "Marie, dă-mi harul să mă gândesc mereu la tine și să te invoc. «Vino în ajutorul meu»".

Vorbește în poloneză Sebastian Olczak, 37 de ani. Până la 16 ani a trăit o viață normală, într-o familie catolică, apoi a încercat drogurile și alcoolul, "am avut probleme cu legea și am pierdut respectul față de mine și față de alții". Din 2007 era unul fără adăpost, apoi asociația Opera de ajutor a Sfântului Pius s-a apropiat de el, dar a avut nevoie de timp ca să se încreadă în ei și în Dumnezeu. "La sfârșit - destăinuiește el - am admis că singur nu mă descurc și l-am implorat pe Dumnezeu să-mi dea o viață nouă. Și Dumnezeu nu mi-a întors spatele, mi-a arătat o viață ușoară dar nu în mod necesar ușoară. Harul lui Dumnezeu este astăzi experiența mea zilnică". "Înainte mă uram - conclude el - și acum mă accept și mă simt un om liber, care se privește pe sine însuși și pe ceilalți prin iubirea lui Dumnezeu. Sunt conștient că încă mă așteaptă o mare muncă asupra mea".

În cuvintele lui Farzaneh Razavi, primită la Foligno de Caritas și de Arca Mediteranei, este în schimb suferința tuturor femeilor afgane, strivite de "o societate patriarhală și misogină, care a blocat «vise și aspirații»". A ajuns în Italia în august după întoarcerea talibanilor la putere, "pentru a mă ridica în picioare cu fermitate și a continua cu pași înainte", dar cu inima încă este "cu tinerele din dormitorul de la universitatea din Kabul care în aceste zile nu pot să meargă la universitate, să cumpere pâinea, să meargă la brutărie și să se distreze". Farzaneh îi spune papei că este preocupată pentru familia sa rămasă în Afganistan și explică faptul că viața sa acolo era în pericol, și pentru că este fiică a hazarilor musulmani șiiți, deci persecutată de două ori. Mulțumește Bisericii italiene pentru că a ajutat-o și a salvat viața sa și pe cea a multor altora ca ea, și spune că a început aici o viață nouă, încercând să fie utilă "pentru mine, familia mea și Italia". În sfârșit, privind la sărăcie și la foame, care "iau viața la milioane de persoane" tânăra își dorește "ca lumea să adopte o abordare globală pentru a rezolva această problemă și să nu lase singur poporul afgan".

După ea, un alt afgan, Qadery Abdul Razaq, la Foligno cu soția Salima, explică și el că a fost salvat de guvernul italian, după ce a lucrat timp de 11 ani la Kabul pentru UNICEF ca sociolog. Abdul mulțumește și Bisericii locale "pentru primire, pentru casă și pentru tot ceea ce avem nevoie" și tinerilor lucrători "care ne tratează ca părinți ai lor și noi ca fii", dar se declară foarte preocupat "pentru o parte a familiei noastre rămasă în Afganistan". În lacrimi amintește pe cei patru copii rămași în țara sa "care au colaborat mulți ani cu armata italiană, un altul a fost ucis de talibani și încă unul este refugiat în Turcia și am vrea ajutorul dumneavoastră pentru a-i salva și pe ei".

În sfârșit, din România vine Mariana, 43 de ani, venită în Italia în urmă cu 15 ani, astăzi în scaun cu rotile însoțită de fiii de 24 și 22 ani. Relatează, deși în dureri foarte puternice, că a venit în Italia pentru a fi îngrijitoare, lăsând doi fii cu soțul. După moartea lui, i-a adus la ea în Italia, dar în urmă cu 11 ani a venit boala, un "sindrom dureros devastator la coloana vertebrală și la picioare, care a răscolit viața mea familială și de muncă". Intervenția chirurgicală a înrăutățit situația, iar Mariana astăzi este invalidă. Pentru ea și pentru băieții săi providența a fost Caritas, al cărei ajutor i-a permis să meargă înainte în mod demn și câțiva doctori - explică ea - "pe care Dumnezeu i-a adus pe drumul meu" și care o îngrijesc gratis. Însă Dumnezeu i-a dat forța de a crește doi tineri buni "care astăzi fac totul pentru mine, îngrijitoare, casnică, bucătăreasă, îmi fac baie. Forța de a urma acest calvar o găsesc în Isus, sufăr de 11 ani, sănătatea nu am recuperat-o, dar suport aceste dureri cu o doză de morfină «ca pentru un cal», care îmi alină numai 20 la sută din durere. Mulțumesc părintelui Edoardo care nu m-a abandonat niciodată, și mai ales mulțumesc lui Dumnezeu pentru forța pe care încă mi-o dă".

Cei cinci sute de săraci protagoniști ai întâlnirii cu papa Francisc, mai mulți, din motive de siguranță sanitară, nu era posibil, sunt legați de Caritas din Umbria și de asociația franceză Fratello, iar cei care provin din Roma de Elemosineria Apostolică, Caritas, Cercul "Sfântul Petru", Comunitatea "Sfântul Egidiu", Coordonarea Regională Familia Vincențiană, Centrul Astalli, ACLI.

(După Vatican News, 12 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 656.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat