Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Întâlnire de rugăciune și mărturii cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor la Assisi (12 noiembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă mulțumesc pentru că ați primit invitația mea - eu am fost invitatul! - să celebrăm aici la Assisi, orașul Sfântului Francisc, a cincea Zi Mondială a Săracilor, care este poimâine. Este o idee care s-a născut de la voi, a crescut și am ajuns deja la a cincea. Assisi nu este un oraș ca altele: Assisi poartă imprimată fața Sfântului Francisc. A ne gândi că printre aceste străzi el a trăit tinerețea sa neliniștită, a primit chemarea de a primi evanghelia la literă, pentru noi este o lecție fundamentală. Desigur, în unele privințe sfințenia sa ne face să tremurăm, pentru că pare imposibil să-l putem imita. Însă după aceea, în momentul în care amintim câteva momente din viața sa, acele "înfloriri" care au fost adunate pentru a arăta frumusețea vocației sale, ne simțim atrași de această simplitate a inimii și simplitate a vieții: este însăși atracția lui Cristos, a evangheliei. Sunt fapte ale vieții care valorează mai mult decât predicile.

Îmi place să amintesc unul, care exprimă bine personalitatea Sărăcuțului (cf. Fioretti, cap. 13: Fonti Francescane, 1841-1842). El și fratele Masseo au pornit în călătorie pentru a ajunge în Franța, dar nu au luat provizii cu ei. La un moment dat au trebuit să înceapă să ceară caritate. Francisc a mers într-o parte și fratele Masseo în altă parte. Însă, așa cum relatează Fioretti, Francisc era mic de statură și cel care nu-l cunoștea îl considera un "cerșetor"; în schimb, fratele Masseo "era un bărbat mare și frumos". Astfel, Sfântul Francisc a reușit cu greu să adune câteva bucăți de pâine uscată și tare, în timp ce fratele Masseo a adunat bucăți mari de pâine bună.

Când cei doi s-au reîntâlnit, s-au așezat pe pământ și au pus pe o piatră ceea ce au adunat. Văzând bucățile de pâine adunate de frate, Francisc a spus: "Frate Masseo, noi nu suntem vrednici de această mare comoară". Fratele, uimit, a răspuns: "Părinte Francisc, cum se poate vorbi de comoară unde există așa de multă sărăcie și lipsesc și lucrurile necesare?". Francisc a răspuns: "Tocmai asta consider eu o comoară, pentru că nu este nimic, dar ceea ce avem este dăruit de Providența care ne-a dat această pâine". Iată învățătura pe care ne-o dă Sfântul Francisc: să știm să ne mulțumim cu acel puțin pe care-l avem și să-l împărțim cu ceilalți.

Suntem aici la Porțiuncula, una din bisericuțele pe care Sfântul Francisc se gândea să le restaureze, după ce Isus i-a cerut să "repare casa sa". Atunci niciodată nu s-ar fi gândit că Domnul îi cerea să-și dea viața pentru a reînnoi nu biserica făcută din pietre, ci pe aceea din persoane, din bărbați și femei care sunt pietrele vii ale Bisericii. Și dacă noi suntem aici astăzi este tocmai pentru a învăța de la ceea ce a făcut Sfântul Francisc. Lui îi plăcea să stea îndelung în această bisericuță pentru a se ruga. Se reculegea aici în tăcere și se punea în ascultarea Domnului, a ceea ce Dumnezeu voia de la el. Și noi am venit aici pentru aceasta: vrem să-i cerem Domnului ca să asculte strigătul nostru, să asculte strigătul nostru!, și să vină în ajutorul nostru. Să nu uităm că prima marginalizare de care suferă săracii este cea spirituală. De exemplu, atâtea persoane și atâția tineri găsesc un pic de timp pentru a-i ajuta pe săraci și le duc mâncare și băuturi calde. Acest lucru este foarte bun și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru generozitatea lor. Dar mai ales mă îmbucură atunci când aud că acești voluntari se opresc un pic pentru ca să vorbească cu persoanele, și uneori se roagă împreună cu ei... Iată, și întâlnirea noastră aici, la Porțiuncula, ne amintește compania Domnului, că el nu ne lasă niciodată singuri, ne însoțește mereu în fiecare moment al vieții noastre. Astăzi Domnul este cu noi. Ne însoțește, în ascultare, în rugăciune și în mărturiile date: este el, cu noi.

Există un alt fapt important: aici la Porțiuncula, Sfântul Francisc a primit-o pe Sfânta Clara, pe primii frați și atâția săraci care veneau la el. Cu simplitate îi primea ca frați și surori, împărtășind cu ei orice lucru. Iată exprimarea cea mai evanghelică pe care suntem chemați să ne-o însușim: primirea. A primi înseamnă a deschide ușa, ușa casei și ușa inimii, și a permite celui care bate la ușă să intre. Și ca să se poată simți în largul său, nu în supunere, nu, în largul său, liber. Unde există un adevărat sentiment de fraternitate, acolo se trăiește și experiența sinceră a primirii. În schimb unde este frica de celălalt, disprețuirea vieții sale, atunci se naște refuzul sau, mai rău, indiferența: acel a privi în altă parte. Primirea generează sentimentul de comunitate; dimpotrivă, refuzul închide în propriul egoism. Maicii Tereza, care a făcut din viața sa o slujire adusă primirii, îi plăcea să spună: "Care este cea mai bună primire? Zâmbetul". Zâmbetul. A împărtăși un zâmbet cu acela care este în nevoie face bine amândurora, mie și celuilalt. Zâmbetul ca exprimare de simpatie, de duioșie. Și apoi zâmbetul te implică, iar tu nu vei putea să te îndepărtezi de persoana căreia i-ai dat un zâmbet.

Vă mulțumesc, pentru că ați venit aici din atâtea țări diferite pentru a trăi această experiență de întâlnire și de credință. Aș vrea să-i mulțumesc lui Dumnezeu care a dat această idee a Zilei Mondiale a Săracilor. O idee născută în mod un pic straniu, într-o sacristie. Eu urma să celebrez Liturghia și unul dintre voi - se numește Étienne - îl cunoașteți? Este un enfant terrible - Étienne mi-a dat sugestia: "Să facem Ziua Săracilor". Eu am ieșit și simțeam că Duhul Sfânt, înăuntru, îmi spunea să fac asta. Așa a început: de la curajul unuia dintre voi care are curajul de a duce lucrurile înainte. Îi mulțumesc pentru munca sa în acești ani și munca atâtora care-l însoțesc. Și aș vrea să mulțumesc, mă scuzați, Eminență, pentru prezența sa cardinalului [Barbarin]: el este printre săraci, și el a îndurat cu demnitate experiența sărăciei, a abandonării, a descurajării. Și el s-a apărat cu tăcerea și rugăciunea. Mulțumesc, cardinal Barbarin, pentru mărturia dumneavoastră care edifică Biserica. Spuneam că am venit pentru a ne întâlni: acesta este primul lucru: aceasta este primul lucru, adică a merge unul spre celălalt cu inima deschisă și mâna întinsă. Știm că fiecare dintre noi are nevoie de celălalt și că și slăbiciunea, dacă este trăită împreună, poate să devină o forță care îmbunătățește lumea. Adesea prezența săracilor este văzută cu deranj și suportată; uneori se aude spunându-se că responsabilii sărăciei sunt săracii: o insultă în plus! Numai pentru a nu face o serioasă examinare a conștiinței cu privire la propriile acte, la nedreptatea unor legi și măsuri economice, o examinare a conștiinței cu privire la ipocrizia celui care vrea să se îmbogățească fără măsură, se aruncă vina pe umerii celor mai slabi.

În schimb este timpul ca săracilor să le fie restituit cuvântul, pentru că prea mult timp cererile lor au rămas neascultate. Este timpul ca să se deschidă ochii pentru a vedea starea de inegalitate în care trăiesc atâtea familii. Este timpul de a ne sufleca mânecile pentru a restitui demnitate creând locuri de muncă. Este timpul să ne scandalizăm din nou în fața realității copiilor înfometați, reduși la sclavie, purtați de ape în prada naufragiului, victime nevinovate ale tuturor felurilor de violență. Este timpul să înceteze violențele asupra femeilor și acestea să fie respectate și nu tratate ca marfă de schimb. Este timpul să se rupă cercul indiferenței pentru a redescoperi frumusețea întâlnirii și a dialogului. Este timpul să ne întâlnim. Este momentul întâlnirii. Dacă omenirea, dacă noi, bărbați și femei, nu învățăm să ne întâlnim, mergem spre un sfârșit foarte trist.

Am ascultat cu atenție mărturiile voastre și vă spun mulțumesc pentru tot ceea ce ați manifestat cu curaj și sinceritate. Curaj, pentru că ați voit să le împărtășiți cu noi toți, cu toate că sunt parte din viața voastră personală; sinceritate, pentru că vă arătați așa cum sunteți și deschideți inima voastră cu dorința de a fi înțeleși. Sunt câteva lucruri care mi-au plăcut în mod deosebit și pe care aș vrea într-un fel să le reiau, pentru a face să devină și mai mult ale mele și a le depozita în inima mea. Înainte de toate, am simțit un mare sentiment de speranță. Viața n-a fost mereu indulgentă cu voi, dimpotrivă, adesea v-a arătat o față crudă. Marginalizarea, suferința bolii și a singurătății, lipsa atâtor mijloace necesare nu v-a împiedicat să priviți cu ochi încărcați de recunoștință pentru lucrurile mici care v-au permis să rezistați.

A rezista. Aceasta este a doua impresie pe care am primit-o și care derivă tocmai din speranță. Ce înseamnă a rezista? A avea forța de a merge înainte în pofida a toate, a merge împotriva curentului. A rezista nu este o acțiune pasivă, dimpotrivă, cere curajul de a întreprinde un nou drum știind că va aduce rod. A rezista înseamnă a găsi motive pentru a nu capitula în fața dificultăților, știind că nu le trăim singuri, ci împreună, și că numai împreună le putem depăși. A rezista la orice ispită de a renunța și de a cădea în singurătate și în tristețe. A rezista, agățându-ne de bogăția mică și puțină pe care o putem avea. Mă gândesc la tânăra din Afganistan, cu fraza sa lapidară: trupul meu este aici, sufletul meu este acolo. A rezista cu amintirea, astăzi. Mă gândesc la mama din România care a vorbit la sfârșit: dureri, speranță și nu se vede ieșirea, dar speranța puternică în copiii care o însoțesc și îi redau duioșia pe care au primit-o de la ea.

Să cerem Domnului ca să ne ajute mereu să găsim seninătatea și bucuria. Aici la Porțiuncula, Sfântul Francisc ne învață bucuria care vine din privire îndreptată spre cel care este lângă noi ca la un însoțitor de călătorie care ne înțelege și ne susține, așa cum suntem noi pentru el sau pentru ea. Această întâlnire să deschidă inima noastră, a tuturor, ca să ne punem la dispoziție unii altora; a deschide inima pentru a face slăbiciunea noastră o forță care ajută să continuăm drumul vieții, pentru a transforma sărăcia noastră în bogăție de împărtășit, și astfel să îmbunătățim lumea.

Ziua Săracilor. Mulțumesc săracilor care deschid inima pentru ne da bogăția lor și a vindeca inima noastră rănită. Mulțumesc pentru acest curaj. Mulțumesc, Étienne, pentru că ai fost docil față de inspirația Duhului Sfânt. Mulțumesc pentru acești ani de muncă; precum și pentru "încăpățânarea" de a-l aduce pe papa la Assisi! Mulțumesc! Mulțumesc, Eminență, pentru sprijinul dumneavoastră, pentru ajutorul dumneavoastră dat acestei mișcări a Bisericii - spunem "mișcare" pentru că se mișcă - și pentru mărturia dumneavoastră. Și vă mulțumesc tuturor. Vă port în inima mea. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine, pentru că eu am sărăciile mele, și multe! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 450.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat