Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Săracilor, Mons. Fisichella: Papa vrea să-i asculte

de Fabio Colagrande

Sunt multe inițiativele organizate și anul acesta de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări cu ocazia celei de-a V-a ediții a Zilei Mondiale a Săracilor, o întâlnire anuală voită puternic în 2016 de Papa Francisc pentru a solicita Biserica să "iasă" pentru a merge în întâmpinarea celor nevoiași și a le întinde mâna. Întâlnirea pontifului cu săracii la Assisi, programată pentru mâine, este evenimentul care caracterizează această ediție. Dar în vederea Sfintei Liturghii celebrate de Papa Francisc în "Sfântul Petru" duminică, 14 noiembrie, dicasterul vatican a prevăzut o serie de momente de întâlnire și solidaritate. Arhiepiscopul Rino Fisichella, care-l prezidează, a vorbit despre asta la microfoanele noastre.

Mons. Fisichella, Ziua Săracilor ajunge la a cincea aniversare: se poate încerca un bilanț al acestei inițiative a papei?

Cred că după cinci ani are loc înrădăcinarea continuă și progresivă a acestei zile în viața Bisericilor particulare. Inițiativele pe care le facem noi aici, în această săptămână, nu fac altceva decât să se adauge la miile de inițiative, chiar și cele mai inimaginabile, care se desfășoară în toată lumea. Mi se pare că toate acestea confirmă intuiția fundamentală a Papei Francisc, pe care el însuși o reafirmă zilnic, și anume că săracii ne arată fața lui Isus și prin urmare nimeni mai mult ca ei nu ne poate da forța de a înțelege cum să fim creștini.

Inițiativa cea mai semnificativă din acest an este cu siguranță noua călătorie a papei la Assisi și întâlnirea cu cinci sute de săraci pentru un moment de ascultare și rugăciune. Ce semnificație trebuie dată acestui eveniment?

Pontiful merge ca pelerin la Assisi și este o alegere care confirmă acea dimensiune pastorală pe care a arătat-o mereu în pontificatul său. Desigur, condițiile de Covid ne-au obligat să limităm participanții la un număr foarte restrâns: săracii care ar fi putut și ar fi voit să participe ar fi mult mai mulți. Însă deja acești cinci sute sunt reprezentativi ai unei realități și întâlnirea pe care o vor avea cu Papa Francisc este în linie cu magisteriul său. De fapt, papa ne amintește mereu că prima dimensiune este cea a ascultării săracilor și a doua este cea de a-i îmbrățișa și cea de a sta împreună cu ei și prin urmare de a fi părtași de însăși existența lor. Există acea expresie foarte frumoasă a părintelui Primo Mazzolari pe care papa a voit s-o pună la încheierea mesajului său pentru această a V-a Zi... Mazzolari spunea că "săracii nu se numără, săracii se îmbrățișează". Ei bine, aceasta este semnificația pelerinajului Papei Francisc la Assisi. Va sta cu ei, îi va îmbrățișa și se va lăsa îmbrățișat: sărac în mijlocul săracilor. Va face asta la Porțiuncula, acolo unde Sfântul Francisc obișnuia să primească și să trăiască împreună cu cei mai săraci ai vremii, acolo unde sfânta Clara și-a consacrat viața, împreună cu Francisc, în slujba săracilor. Va fi o ascultare a mărturiilor lor, a ceea ce este viața lor și după aceea papa le va da lor un răspuns care, ca întotdeauna, îi vine din inimă.

La sfârșitul celebrării euharistice de duminica viitoare prezidate de papa în "Sfântul Petru", la care va participa un mare grup de săraci, va fi o distribuire de mâncare caldă...

Din păcate, și anul acesta nu am putut organiza un prânz pentru o mie cinci sute de persoane în atriul din Aula "Paul al VI-lea", o întâlnire care cam devenise o tradiție. Sunt încă spații prea înguste pentru aceste cifre și pentru a împiedica faptul ca un moment de sărbătoare să devină un moment riscant din punct de vedere sanitar. De aceea ne-am gândit, și în acest caz, ca numărul restrâns care va intra în bazilică să aibă oricum oportunitatea de a avea mâncare caldă. Așadar, săracii care vor fi încă o dată protagoniștii Liturghiei din "Sfântul Petru" vor fi după aceea, într-un fel, primiți și salutați cu un prânz festiv care le va fi distribuit la ieșirea de la Liturghie.

Există o altă inițiativă foarte concretă pe care dicasterul vostru a organizat-o pentru această a V-a Zi Mondială a Săracilor: papa a voit să dedice o atenție deosebită caselor-familie de pe teritoriul Diecezei de Roma...

Noi trebuie să mulțumim cu această ocazie generozității mari care ne este demonstrată de atâtea persoane. Lista ar fi lungă... Desigur, trebuie să mulțumim lanțului Supermercati Elite care a pus la dispoziție tone de alimente care vor fi distribuite la patruzeci de case-familie. Desigur, acestea sunt o mică parte din cele peste o sută cincizeci prezente în teritoriul Diecezei de Roma. Am încercat să venim în întâmpinarea exigențelor acelora care au cerut ajutor mai mult decât toate. Vor ajunge provizii de tot felul, nu numai alimentare. De la scutece la detergenți, la tot ceea ce se referă la îngrijirea persoanei. Pot părea lucruri nesemnificative, însă apasă asupra cheltuielilor centrelor și ale familiilor.

În omilia de la Sfânta Liturghie din Ziua Mondială a Săracilor de anul trecut Papa Francisc amintea că "Evanghelia nu se înțelege fără săraci"...

Alegerea capitolului 14 din Evanghelia lui Marcu pe care papa a făcut-o în mesajul pentru ziua din acest an este indicativă. În acele pagini, Isus ne învață că pe săraci îi vom avea mereu cu noi și ne face să înțelegem cât de important este să depășim acele atitudini de indiferență, uneori de plictiseală sau deranj față de săraci, pentru a avea față de ei o atenție deosebită. Nu este numai o acțiune de solidaritate ci este și o expresie de credință. Papa nu încetează să ne învețe că săracii ne evanghelizează, pentru că sunt cei care cei dintâi au primit mesajul lui Isus. În Evanghelia de duminica trecută am găsit-o, de exemplu, pe văduva săracă ce avea numai doi bănuți... Ar fi putut să țină unul pentru ea și să-l dăruiască pe celălalt templului, în schimb a voit să dea totul. Aceasta este învățătura care ne vine de la cuvântul lui Dumnezeu: capacitatea de a ne dărui complet celorlalți, celui care are nevoie, chiar și numai pentru un moment.

(După Vatican News, 11 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 452.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat