Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat participanților la al patrulea Forum de la Paris despre Pace (11-13 noiembrie 2021)

Stimate autorități,
Iluștri doamne și domni,

Fiecăruia dintre voi, reuniți pentru al patrulea Forum de Paris sur la Paix, adresez salutul meu cordial. Sunt recunoscător pentru această oportunitate de întâlnire și de reflecție; urez ca să fie rodnică și să contribuie la promovarea păcii, a conducerii bune și a unui viitor mai bun pentru toți; să ajute ca să ieșim mai buni din pandemia de Covid-19.

În această fază istorică, familia umană se află în fața unei alegeri. Prima posibilitate este aceea a așa-numitei "întoarceri la normalitate". Însă realitatea pe care o cunoșteam înainte de pandemie era aceea în care bogăția și creșterea economică erau rezervate unei  minorități în timp de milioane de persoane nu erau în măsură să satisfacă nevoile cele mai elementare și să ducă o viață demnă; o lume în care Pământul nostru era jefuit de o exploatare mioapă a resurselor, de poluare, de consumismul "folosește și aruncă" (cf. Enciclica Laudato si’, 22) și rănit de războaie și experimente cu arme de distrugere în masă. Întoarcere la normalitate ar însemna și întoarcere la vechile structuri sociale inspirate din "autosuficiență, naționalism, protecționism, individualism și izolare" și care exclud pe frații și surorile mai săraci[1]. Acesta este viitorul pe care-l putem alege?

În această lume globalizată, dar sfâșiată, deciziile pe care le luăm astăzi pentru a ieși din criză determină "ruta" generațiilor viitoare. Adesea pierdem din vedere faptul că suntem o comunitate globală și că "nimeni nu se salvează de unul singur, că ne putem salva numai împreună" (Enciclica Fratelli tutti, 32). Pentru aceste motive, avem nevoie de o nouă cale de ieșire; trebuie să lucrăm împreună pentru a ieși mai buni decât eram înainte[2].

Prima și cea mai urgentă temă asupra căreia trebuie să ne îndreptăm atenția noastră este că nu poate exista o cooperare generatoare de pace fără o angajare colectivă concretă în favoarea dezarmării integrale. Cheltuielile militare la nivel mondial au depășit de acum nivelul înregistrat la sfârșitul "războiului rece" și cresc sistematic în fiecare an. De fapt, clasele conducătoare și guvernele justifică această reînarmare făcând referință la o idee abuzată despre descurajare întemeiată pe echilibrul dotărilor de armamente. În această perspectivă, statele sunt inclinate să urmărească propriile interese îndeosebi pe baza folosirii sau amenințării forței. Totuși, acest sistem garantează construirea și menținerea păcii. De fapt, ideea descurajării, în multe cazuri s-a dovedit greșită determinând tragedii  umanitare de mare însemnătate. Deja Papa Ioan al XXIII-lea în scrisoarea enciclică Pacem in terris a afirmat: "Criteriul păcii care se sprijină pe echilibrul armamentelor să fie înlocuit cu principiul că adevărata pace se poate construi numai în încrederea reciprocă" (nr. 61).

În afară de asta trebuie subliniat că la logica descurajării a fost asociată cea proprie a pieței liberaliste că armamentele pot fi considerate la fel ca toate celelalte produse realizate, deci, ca atare, comerciale în mod liber la nivel mondial. Așadar, nu este întâmplător dacă de-a lungul anilor am asistat în mod necritic la expansiunea pieței armelor la nivel global.

Pandemia a fost o revelație pentru noi toți cu privire la limitele și lipsurile societăților noastre și ale stilurilor noastre de viață. Și totuși, chiar în mijlocul acestei realități pline de umbre, avem nevoie să sperăm, pentru că speranța este "o generatoare de energie, care stimulează inteligența și conferă voinței tot dinamismul său"[3]. Speranța ne invită să visăm măreț și să dăm spațiu imaginării a noi posibilități. Speranța este îndrăzneață și stimulează acțiunea pe baza conștiinței că realitatea poate să fie schimbată[4]. Dorința mea este ca tradiția creștină, îndeosebi doctrina socială a Bisericii, precum și alte tradiții religioase, să poată contribui pentru a asigura întâlnirii voastre speranța credibilă că nedreptatea și violența nu sunt inevitabile, nu sunt destinul nostru.

În fața consecințelor marii furtuni care a răscolit lumea, conștiința noastră ne cheamă așadar la o speranță responsabilă, adică, în mod concret, să nu urmăm calea comodă a întoarcerii la o "normalitate" marcată de nedreptate, ci să acceptăm provocarea de a asuma criza ca "oportunitate concretă de convertire, de transformare, de a regândi stilul nostru de viață și sistemele noastre economice și sociale"[5]. Speranța responsabilă ne permite să respingem ispita soluțiilor ușoare și ne dă curajul de a continua pe drumul binelui comun, al îngrijirii săracilor și al casei comune.

Să nu irosim această oportunitate de a îmbunătăți lumea noastră; de a adopta cu hotărâre modalități mai drepte pentru a realiza progresul și a construi pacea. Animați de această convingere, este posibil să se genereze modele economice care să fie de folos pentru nevoile tuturor ocrotind darurile naturii, precum și politici clarvăzătoare care să promoveze dezvoltarea integrală a familiei umane[6].

Stimați doamne și domni, să înfruntăm împreună această criză încercând să vindecăm în profunzime rănile familiei umane. Fie ca să ne inspire acest cuvânt pe care profetul Ieremia l-a adresat poporului într-un timp de criză gravă: "Stați pe căi și vedeți! / Consultați cărările de altădată: / vedeți care este calea binelui, / mergeți pe ea și veți găsi odihnă / pentru sufletele voastre!" (Ier 6,16).

Vă urez spor la treabă și invoc pentru voi binecuvântările cerești.

Din Vatican, 30 octombrie 2021

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Cf. Video-mesaj cu ocazia celei de-a 75-a Sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, 25 septembrie 2020.

[2] Cf. Cateheze "A vindeca lumea". 5. Solidaritatea și virtutea credinței, 2 septembrie 2020.

[3] Benedict al XVI-lea, Discurs adresat autorităților, Cotonou - Benin, 19 noiembrie 2011.

[4] Cf. Cateheze "A vindeca lumea". 9. A pregăti viitorul împreună cu Isus care mântuiește și vindecă, 30 septembrie 2020.

[5] Video-mesaj cu ocazia celei de-a 75-a Sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, 25 septembrie 2020.

[6] Cf. ibid.


 

lecturi: 216.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat