Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Calendarul franciscan de Advent 2021 - Umanitatea, poartă spre cer

Pentru perioada Adventului care se apropie cu pași repezi, părinții franciscani de la Institutul Teologic Franciscan din Roman au bucuria să vă propună și în acest an un itinerar de pregătire la marea solemnitate a Nașterii Domnului. Alcătuit în jurul cuvântului lui Dumnezeu, care luminează drumul Adventului, explicat printr-o scurtă reflecție și însoțit de o poveste plină de înțelepciune, calendarul dorește să fie un instrument util pentru meditația și rugăciunea zilnică, facilitând întâlnirea cu Domnul și îmbogățind umanitatea noastră cu atitudinile persoanelor pe care evanghelia zilei ni le aduce în prim-plan.

Umanitatea ca spațiu de întâlnire cu Dumnezeu... Crăciunul, în această perspectivă, este o propunere de umanizare pentru toți cei care doresc să trăiască într-un mod autentic viața de credință. Înseamnă a găsi comoara propriei existențe în spațiul vieții cotidiene: în familie, la locul de muncă, în comunitatea parohială din care facem parte, alături de prieteni, dar și lăsându-ne surprinși de "neprevăzut".

Cardinalul Martini scria în urmă cu câțiva ani: "Cunoașterea lui Dumnezeu este o cale pe care omul o face de fapt spre autenticitatea sa și, urcând spre ea, recunoaște prezența lui Dumnezeu. Devenim adevărați căutători ai lui Dumnezeu căutând voia lui, căutând-o în această Biserică, în această lume, în această societate, în aceste situații dificile pe care le trăim cu toții, crescând în dialog, în răbdare, suportând răul și adversitățile, în ascultare".

Este un avertisment care ne invită cu adevărat să privim realitatea personală, socială și politică cu o privire diferită, fără a o judeca, nu într-o așteptare resemnată ca ceva din exterior să se schimbe, ci printr-o implicare personală în situațiile pe care suntem chemați să le trăim, transformând totul cu caritate. Pentru aceasta, este nevoie de darul purificării inimii, dar și a inteligenței noastre, a aspirațiilor noastre.

Crăciunul este steaua strălucitoare ce indică calea pe care omenirea o poate parcurge: de la un Dumnezeu distant și rece până la redescoperirea apropierii sale de noi prin Fiul; de la doctrina înțelepților zilelor noastre, la simplitatea evangheliei, care le vorbește celor mici și cere umila noastră colaborare pentru a ne transforma în adevărați protagoniști ai istoriei de astăzi.

Parcurgând acest drum de pregătire, Crăciunul va fi un Crăciun al bucuriei dacă acceptăm că trăirea credinței este marcată nu numai de victorii și realizări, ci și din înfrângeri și eșecuri.

Crăciunul va fi un Crăciun al bucuriei dacă acceptăm invitația de a descoperi că lui Dumnezeu îi place să se întâlnească cu oameni curajoși și liberi, având o slăbiciune pentru oamenii sinceri, autentici, capabili să-și asume riscuri și să vorbească cu demnitate și adevăr, fără teamă și fără pretenții.

Un drum al Adventului binecuvântat... și cât mai fascinant!

Pr. Paul-Dragoș Mîrț
președintele Academiei "Petru Tocănel"

* * *

Calendarul este realizat sub egida Academiei "Petru Tocănel", are formatul A5, 72 de pagini, costă 10 lei și poate fi achiziționat prin comanda doar prin e-mail la adresa frdragos19@yahoo.com, dar poate fi găsit și la Librăria "Serafica". Expedierea va fi prin Poșta Română sau prin curier, în funcție de preferințe.


 

lecturi: 1559.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat