Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita papei la Assisi: o îmbrățișare și o apropiere concretă

de Gabriella Ceraso

O întâlnire de rugăciune și mărturii cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor la Assisi: aceasta este semnificația vizitei private pe care papa o va face în orașul din Umbria, la 12 noiembrie 2021, începând de la ora 9.00, pentru a se întoarce în Vatican înainte de prânz.

La sosirea sa, Papa Francisc - conform programului publicat de Sala de Presă vaticană - va fi primit pe platoul Bazilicii "Sfânta Maria a Îngerilor" precum și de salutul autorităților, de îmbrățișarea săracilor. Un grup de circa 500 de persoane care provin din diferite părți ale Europei care îi vor înmâna simbolic mantia și toiagul pelerinului, ca să indice că toți sunt veniți ca pelerini în locurile Sfântului Francisc, pentru a asculta cuvântul său. De acolo, împreună în procesiune spre bazilică. Într-un prim moment, reparcurgând gesturile sfântului din Assisi se va opri ca să se roage la Porțiuncula, loc dintre cele mai importante în viața fratelui, care în acel templu îi plăcea să-i primească pe frații săi, pe numeroșii săraci și unde Sfânta Clara a hotărât să se consacre Domnului. Acolo va face și un gest semnificativ: la sfârșitul celebrării va binecuvânta o piatra luată anterior din Porțiuncula pentru a fi dăruită câtorva reprezentanți ai refugiului pentru cei fără adăpost "Trandafiri ai sfântului Francisc" din Tersatto, întemeiat în 2007 de fraternitatea locală a Ordinului Franciscan Secular din Tersatto, în orașul Rijeka, în Croația.

Tot în bazilică spațiul pentru ascultare: mărturiile a șase săraci (doi francezi, un polonez, un spaniol, doi italieni) la care papa va răspunde. Apoi la 10.30, un moment de pauză pentru a oferi o gustare celor prezenți și la 11.00 întoarcerea în bazilică pentru un moment de rugăciune și distribuirea darului Sfântului Părinte pentru săraci. După saluturi, Papa Francisc cu elicopterul se va întoarce în Vatican, în timp ce cei 500 de prezenți vor fi găzduiți pentru prânz de episcopul de Assisi, Monseniorul Domenico Sorrentino.

Acest moment al papei cu săracii - explică Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări - pregătește, împreună cu o serie de inițiative, apropiata Zi Mondială din 14 noiembrie voită de Papa Francisc tocmai pentru a solicita Biserica și pe credincioși să "iasă" pentru a întâlni sărăcia în diferitele accepțiuni în care se manifestă în lumea modernă și a întinde mâna spre cel care este mai nevoiaș. Fir conducător va fi motoul ales pentru această zi: "Pe săraci îi aveți totdeauna cu voi" (Mc 14,7). Grupul numeros care va fi la Assisi provine din diecezele din Umbria conduse de Caritas, de Asociația franceză "Fratele" și de o delegație care provine de la Roma compusă din Elemosineria Apostolică și din asociațiile Caritas Dieceza de Roma, Cercul Sfântului Petru, Comunitatea "Sfântul Egidiu", Coordonarea Regională Familia Vincențiană, Centrul Astalli, ACLI din Roma. La sfârșitul zile fiecăruia dintre participanți vor fi dăruite 500 de rucsacuri produse în cadrul proiectului "+Three", care promovează realizări respectând sustenabilitatea ambientală și economică.

Toată ziua va putea fi urmărită în transmisiune directă prin circuitul mass-media vaticane și va fi transmisă de unele rețele naționale și internaționale.

Îmbrățișarea papei dată săracilor va continua și duminică, 14 noiembrie, când, cu ocazia Zilei Mondiale dedicate lor, Papa Francisc va prezida celebrarea euharistică în bazilica vaticană la ora 10.00 (11.00, ora României) cu participarea a 2 mii de persoane, fiind respectate normele sanitare, asistate de diferitele asociații de voluntariat prezente în teritoriul Romei. Ei vor anima celebrarea cu lecturi și rugăciunile credincioșilor, pentru a încheia împreună cu distribuirea de mâncare caldă.

În vederea zilei sunt multe inițiativele gândite pentru cei mai nevoiași. O atenție deosebită va fi dată la circa 40 de case-familie prezente în teritoriul diecezei de Roma cu distribuirea de alimente - circa 5 tone de paste, o tonă de orez, 2 tone de bulion, 1.000 de litri de ulei și 3.000 de litri de lapte - și a circa 5 mii de kituri de materiale sanitare pentru familiile nevoiașe pentru sănătatea și îngrijirea persoanei. De asemenea, pentru a înlocui lipsa de dispensar mobil care era pregătit în mod tradițional în Piața "Sfântul Petru" pentru a oferi gratuit numeroase prestații și servicii medicale sărace, va fi realizată, cum s-a făcut în trecut, inițiativa "În căutarea virusului". O rulotă pregătită să efectueze testele în măsură să evalueze prezența virusului HCV (hepatita C) și a virusului HIV, va fi prezentă în Piața "Sfântul Petru" în timpul Zilei Mondiale a Săracilor, la 14 noiembrie. Serviciul va fi disponibil din momentul în care Sfântul Părinte va termina recitarea rugăciunii Angelus, puțin după ora 12.00, până la ora 18.00. Vor putea avea acces la acest serviciu imediat toți săracii care vor merge la rulotă. În sfârșit, în afară de sprijinul prin distribuirea de alimente și medicamente, această celebrare a Zilei Mondiale a Săracilor se caracterizează și printr-o altă inițiativă realizată de generozitatea lui UnipolSai. Pentru circa 500 de familii care au dificultăți economice și care adesea se adresează centrelor caritative va fi posibil să fie ajutate la plata utilităților de gaz și de curent electric. Aceste cheltuieli apasă asupra familiilor care pentru a putea avea acces la aceste servicii neglijează mâncarea sau alte cheltuieli medicale, așa cum a scris Papa Francisc în Mesajul pentru Ziua Mondială a Săracilor: "Unele țări îndură din cauza pandemiei consecințe foarte grave, așa încât persoanele cele mai vulnerabile ajung să fie lipsite de bunurile de primă necesitate. Cozile lungi în fața meselor pentru săraci sunt semnul tangibil al acestei înrăutățiri". Această Zi Mondială a Săracilor, cu toate inițiativele care se vor realiza în diecezele din toată lumea, este un răspuns mic dar semnificativ la cererea Papei Francisc.

(După Vatican News, 8 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 632.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat