Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat membrilor asociației "Retrouvaille" (6 noiembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit!

Îi mulțumesc Monseniorului Dal Cin și soților pentru cuvintele de salut și de introducere. Sunt bucuros că în timpul acestui "An a Familiei Amoris laetitia" este și această întâlnire, dedicată soților care trăiesc o criză, o criză serioasă în relația lor. Acest lucru este foarte important, nu trebuie să ne înspăimântăm de criză. Criza ne ajută să creștem, și ceea ce trebuie să îngrijim este să nu cădem în conflict, pentru că atunci când tu cazi în conflict închizi inima și nu există soluționarea conflictului sau cu greutate. În schimb, criza te face "să dansezi" un pic, te face să simți lucrurile urâte uneori, dar din criză putem ieși, cu condiția ca să ieșim mai buni. Nu putem să ieșim la fel: ori ieșim mai buni ori mai răi. Acest lucru este important. Și din criză cu greu putem ieși singuri, trebuie să ieșim mereu cu toții în criză. Asta îmi place. Să nu ne fie frică de criză, să nu ne fie frică de conflict!

Primul cuvânt pe care aș vrea să-l împărtășesc cu voi este tocmai criză. Asupra acestui cuvânt ne-am oprit să reflectăm de atâtea ori în acest timp de pandemie (cf. Discurs adresat Curiei, 21 decembrie 2020). Și eu mă regăsesc în experiența voastră, care invită să se ia în considerare criza ca oportunitate, da, o oportunitate dureroasă dar o oportunitate, în acest caz oportunitate de a face un salt de calitate în relație. În exortația Amoris laetitia există o parte dedicată crizelor familiale (cf. 232-238). Și aici aș vrea să adaug imediat un alt cuvânt: răni. Deoarece crizele persoanelor produc răni, produc plăgi în inimă și în trup. "Răni" este un cuvânt-cheie pentru voi, face parte din vocabularul cotidian al lui Retrouvaille. Face parte din istoria voastră: de fapt, voi sunteți cupluri rănite care ați trecut prin criză și v-ați vindecat; și tocmai pentru aceasta sunteți în stare să ajutați alte cupluri rănite. Nu ați mers în afară, nu v-ați îndepărtat în criză - "asta nu merge... mă întorc la mama" -; ați luat în mână criza și ați căutat soluția.

Acesta este darul vostru, experiența pe care ați trăit-o și o puneți în slujba altora. Vă mulțumesc mult pentru asta. Este un dar prețios fie pe planul personal, fie pe planul eclezial. Astăzi este mare nevoie de persoane, de soți care să știe să mărturisească faptul că criza nu este un blestem, face parte din drum și constituie o oportunitate. Și noi, preoți și episcopi, trebuie să mergem pe acest drum, să arătăm că criza este o oportunitate. Altminteri vom fi preoți sau episcopi închiși în noi înșine, fără un dialog real cu celelalte persoane. Mereu există criza în dialogul real. Dar pentru a fi credibili trebuie să fi experimentat asta. Nu poate să fie un discurs teoretic, o "exortație pioasă"; n-ar fi credibilă. În schimb, voi aduceți o mărturie de viață. Ați fost în criză, ați fost răniți; mulțumire fie lui Dumnezeu și cu ajutorul fraților și surorilor v-ați vindecat; și ați decis să împărtășiți această experiență a voastră, s-o puneți în slujba altora. Mulțumesc pentru asta pentru că este un gest care face să crească, face să se maturizeze celelalte cupluri.

M-a impresionat - în "bagajul" vostru experimental - alăturarea între cele două texte biblice: cel despre bunul samaritean și cel despre Isus înviat care le arată discipolilor rănile sale (Lc10,25-37; In 20,19-29). Vă mulțumesc pentru că m-a ajutat să văd mai bine legătura care există între bunul samaritean și Cristos Înviat; și să văd că această legătură trece prin răni, prin plăgi. În personajul bunului samaritean, a fost recunoscut mereu Isus, încă de la scrierile Părinților Bisericii. Experiența voastră ajută să vedem că acel samaritean este Cristos Înviat, care păstra în propriul trup glorios rănile și tocmai pentru aceasta - așa cum spune Scrisoarea către Evrei (cf. 5,2) - simte compasiune pentru acel om rănit abandonat pe marginea drumului, pentru rănile noastre ale tuturor.

După binomul "criză-răni", aș vrea să împărtășesc un alt cuvânt, care este "cheie" în pastorația familială: a însoți. A fost unul din cuvintele cele mai importante în procesul sinodal despre familie din 2014-2015, din care a ieșit exortația Amoris laetitia (cf. 217; 223; 232-246). A însoți. Asta îi privește desigur pe păstori, face parte din slujirea lor; dar implică personal și pe soți, ca protagoniști ai unei comunități care "însoțește". Experiența voastră dă o mărturie specifică despre asta. O experiență care s-a născut "de jos", așa cum se întâmplă adesea atunci când Duhul Sfânt trezește în Biserică realități noi care răspund la exigențe noi. Așa a fost pentru "Retrouvaille". În fața realității atâtor cupluri aflate în dificultate sau deja despărțite, răspunsul este înainte de toate a însoți.

Și aici ne ajută o altă icoană biblică: Isus înviat cu discipolii din Emaus. Isus nu apare de sus, din cer, pentru a spune cu voce răsunătoare: "Voi doi, unde mergeți? Întoarceți-vă înapoi!". Nu. Începe să meargă alături de ei de-a lungul drumului, fără a se face recunoscut. Ascultă criza lor. Îi invită să povestească, să se exprime. Și după aceea îi zdruncină din nebunia lor, îi surprinde dezvăluindu-le o perspectivă diferită, care exista deja, era deja scrisă, însă ei n-au înțeles-o: nu au înțeles că Cristos trebuia să sufere și să moară pe cruce, că criza face parte din istoria mântuirii... Acest lucru este important: criza face parte din istoria mântuirii. Și viața umană nu este o viață de laborator sau o viață aseptică... ca și cum ar fi cufundată în alcool pentru ca să nu existe lucruri stranii... Viața umană este o viață de criză, o viață cu toate problemele care vin în fiecare zi. Și după aceea acel om, care era Isus, acel Călător se oprește ca să mănânce cu ei, rămâne cu ei: pierde timp cu ei. Pentru a însoți, pentru a pierde timp și pentru a nu continua să se uite la ceas. A însoți înseamnă "a pierde timp" pentru a fi aproape de situațiile de criză. Și adesea este nevoie de mult timp, este nevoie de răbdare, respect, este nevoie de disponibilitate... Toate acestea înseamnă a însoți. Și voi știți bine asta.

Dragi prieteni, vă mulțumesc pentru angajarea voastră și vă încurajez s-o duceți înainte. O încredințez ocrotirii Fecioarei Maria și Sfântului Iosif. Vă binecuvântez pe voi toți, familiile voastre și mă rog pentru cuplurile pe care le însoțiți. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 221.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat