Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Inaugurarea spațiului expozițional permanent de la Biblioteca Apostolică Vaticană și vizitarea expoziției "Toți. Omenirea pe cale" (5 noiembrie 2021)

Iubiți frați și surori,

Vouă tuturor vă adresez salutul meu cordial. Îi mulțumesc cardinalului arhivar și bibliotecar pentru cuvintele sale. Îl salut pe cardinalul Farina care a voit să ne onoreze cu prezența sa. Îl salut pe prefect, pe vice-prefect, pe membrii comunității de muncă de la Biblioteca Apostolică Vaticană și pe toți iluștri invitați și prieteni prezenți.

În Evanghelia lui Ioan, adjectivul kalós (frumos) este folosit exclusiv cu referință la Isus și la misiunea sa. De exemplu, aici apare pe buzele lui Isus apelativul cristologic "Eu sunt păstorul cel frumos" (10,11), pe care noi îl traducem de obicei "Eu sunt păstorul cel bun". Este adevărat, Isus este păstorul bun, dar și frumos. În schimb, în Evanghelia lui Matei, Isus vorbește despre frumusețea discipolilor săi: îi provoacă să strălucească, să facă vizibilă frumusețea operelor lor ca o formă de laudă adusă lui Dumnezeu: "Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune și să-l glorifice pe Tatăl vostru cel din ceruri!" (5,16).

Frumusețea nu este iluzia fugară a unei aparențe sau a unui ornament: se naște în schimb din rădăcina de bunătate, de adevăr și de dreptate care sunt sinonimele sale. Dar nu trebuie să neglijăm să gândim și să vorbim despre frumusețe, pentru că inima umană nu are nevoie numai de pâine, nu are nevoie numai de ceea ce garantează supraviețuirea sa imediată: are nevoie și de cultură, de ceea ce atinge sufletul, de ceea ce apropie ființa umană de demnitatea sa profundă. Pentru aceasta Biserica trebuie să mărturisească importanța frumuseții și a culturii, dialogând cu setea deosebită de infinit care definește ființa umană.

Și pentru aceste motive sunt fericit să inaugurez astăzi sala expozițională de la Biblioteca Vaticană, iar urarea mea este ca lumina sa să strălucească. Să strălucească desigur prin știință, dar și prin frumusețe. Și le mulțumesc tuturor celor care s-au angajat atât de mult în realizarea acestui spațiu, făcut posibil de generozitatea prietenilor și binefăcătorilor și de atenția și de îngrijirea arhitectonică și științifică a profesioniștilor.

Ați voit ca expoziția de deschidere să fie o reflecție despre enciclica Fratelli tutti. Ați realizat-o ca un dialog construit pe opere care aparțin Bibliotecii și pe lucrări ale unui artist contemporan, pe care-l salut și căruia îi mulțumesc. Apreciez acest pariu de a realiza un dialog. Viața este artă a întâlnirii. Culturile se îmbolnăvesc când devin autoreferențiale, când pierd curiozitatea și deschiderea spre celălalt. Când exclud în loc să integreze. Ce avantaj avem să devenim gardieni de granițe, în loc să fim păzitori ai fraților noștri? Întrebarea pe care Dumnezeu ne-o repetă este aceea: "Unde este fratele tău?" (cf. Gen 4,9).

Dragi prieteni, lumea are nevoie de hărți noi. În această schimbare epocală pe care pandemia a accelerat-o, omenirea are nevoie de hărți noi pentru a descoperi simțul fraternității, al prieteniei sociale și al binelui comun. Logica blocajelor închise este sterilă și plină de echivocuri. Avem nevoie de o nouă frumusețe, care să nu mai fie reflexul obișnuit al puterii unora, ci mozaicul curajos al diversității tuturor. Care să nu fie oglinda unui antropocentrism despotic, ci o nouă cântare a creaturilor, unde să găsească efectivă concretețe o ecologie integrală.

Încă de la începutul pontificatului meu am chemat Biserica să devină "Biserică în ieșire" (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 20-24) și protagonistă a culturii întâlnirii. Același lucru este valabil pentru Bibliotecă. Cu atât mai bine ea slujește Biserica dacă, în afară de a păstra trecutul, îndrăznește să fie o frontieră a prezentului și a viitorului. Știu că sunteți conștienți de asta: că responsabilitatea noastră este de a ține vii rădăcinile, amintirea, mereu îndreptați spre flori și spre roade. Să visăm împreună "hărți noi". Mă gândesc îndeosebi la necesitatea de a trece de la analogic la digital, de a traduce tot mai mult patrimoniul nostru în noile limbaje. E adevărat, este o provocare istorică pe care trebuie s-o înfruntăm cu înțelepciune și îndrăzneală. Mă bazez pe Biblioteca Apostolică pentru a traduce depozitul creștinismului și bogăția umanismului limbajelor de astăzi și de mâine.

Vă mulțumesc pentru acest rezultat frumos al muncii voastre și pentru binele pe care-l faceți. Să vă însoțească Binecuvântarea mea. Și vă rog, rugați-vă pentru mine. Mulțumesc!

[La sfârșitul întâlnirii, Papa Francisc s-a adresat angajaților de la BAV cu aceste cuvinte:]

Multe mulțumiri pentru munca voastră, pentru mărturia voastră: este munca ascunsă, dar pentru a susține tot... Noi, uneori, ne gândim la valoarea lucrurilor sau a persoanelor care se văd, dar există atâtea, atâtea persoane ascunse care duc înainte viața, familia, lumea, societatea, totul, cultura... Vă mulțumesc vouă pentru această muncă, mulțumesc. Și îi cer Domnului să vă binecuvânteze, pe voi și familiile voastre. [Binecuvântarea] Și mulțumesc, mulțumesc încă o dată.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 401.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat