Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Vocații: Adorație vocațională pentru luna noiembrie

Pentru luna noiembrie 2021, Oficiul pentru Vocații al Diecezei de Iași propune un model de adorație vocațională pregătită de sr. Lucia Vârgă din Congregația "Surorile Providenței", Cireșoaia.

Cristos trăiește și te vrea viu!

Cântec:

Introducere în rugăciune

Dorința contemplării lui Dumnezeu (Sfântul Anselm)

Hai, curaj, omule, fugi pentru un timp de ocupațiile tale, eliberează-te puțin de gândurile tale tumultuoase. Îndepărtează acum grijile tale apăsătoare și lasă deoparte activitățile tale obositoare. Acordă-i o clipă lui Dumnezeu și odihnește-te puțin în el. Intră în cămăruța sufletului tău, alungă totul în afară de Dumnezeu și de ceea ce te poate ajuta să-l cauți și, închizând ușa, caută-l. Acum, vorbește, inima mea întreagă, spune-i acum lui Dumnezeu:

Doamne, tu ești Dumnezeul meu, tu ești stăpânul meu, dar eu nu te-am văzut niciodată. Tu m-ai creat și recreat, tu mi-ai dăruit toate bunurile mele, dar eu nu te cunosc încă. Am fost creat ca să te văd, dar eu încă nu am împlinit scopul pentru care am fost creat. Privește, Doamne, ascultă-ne, luminează-ne, arată-ni-te pe tine însuți. Vino iarăși la noi, ca să ne fie bine; fără tine ne este atât de rău. Fie-ți milă de ostenelile și căutările noastre, pentru că fără tine suntem nimic. Refr:

Învață-mă să te caut și arată-te celui care te caută, căci nu pot să te caut, dacă tu nu mă înveți, și nici să te găsesc, dacă tu nu te arăți. Fă să te caut, dorindu-te, și să te doresc, căutându-te; să te găsesc, iubindu-te, și să te iubesc, găsindu-te. Refr:

Vom contempla cele trei mari adevăruri pe care Papa Francisc le propune tinerilor în exortația apostolică "Christus vivit".

Primul adevăr: Un Dumnezeu care este iubire

Cântec: "Ubi caritas et amor, ubi caritas Deus ibi est".

Cuvântul Domnului (fiecare va citi o frază în mod liber)

"Uită oare o femeie de cel pe care-l alăptează, fără ca să aibă milă de fiul sânului ei? Chiar dacă ea ar uita, eu nu te voi uita" (Is 49,15).

"Căci munții se vor muta și colinele se vor cutremura, dar bunătatea mea nu se va muta de la tine și alianța mea de pace nu se va clătina" (Is 54,10).

"Te-am iubit cu o iubire veșnică; de aceea te-am atras cu bunătate" (Ier 31,3).

"Pentru că ești prețios în ochii mei, vrednic de cinste și eu pe tine te iubesc" (Is 43,4).

Cântec: "Ubi caritas et amor, ubi caritas Deus ibi est"

Din mesajul Papei Francisc, Christus vivit

Înainte de toate vreau să spun fiecăruia primul adevăr: "Dumnezeu te iubește". Dacă ai simțit deja asta, nu contează, vreau să-ți amintesc: Dumnezeu te iubește. Nu te îndoi niciodată de asta, orice ți s-ar întâmpla în viață. În orice împrejurare, ești iubit infinit. (112). (...) Ceea ce pot să-ți spun cu siguranță este că poți să te arunci cu toată siguranța în brațele Tatălui tău divin, ale acelui Dumnezeu care ți-a dat viața și care ți-o dă în fiecare moment. El te va susține cu trăinicie și, în același timp, vei simți că respectă până la capăt libertatea ta. (113).

Cântec: "Ubi caritas et amor, ubi caritas Deus ibi est"

Al doilea adevăr: Cristos te mântuiește

Cântec: "Misericordias Domini in aeternum cantabo"

Cuvântul Domnului (fiecare va citi o frază în mod liber)

"Iubindu-i pe ai săi care erau în lume, i-a iubit până la sfârșit" (In 13,1).

"Și ceea ce trăiesc acum în trup, trăiesc prin credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și s-a dat pentru mine" (Gal 2,20).

"Vă spun că va fi mai mare bucurie în cer pentru un păcătos care se convertește decât pentru nouăzeci și nouă de drepți care nu au nevoie de convertire" (Lc 15,7).

"Pe când era încă departe, tatăl l-a văzut, i s-a făcut milă și alergând, l-a îmbrățișat și l-a sărutat" (Lc 15,20).

Cântec: "Misericordias Domini in aeternum cantabo"

Din mesajul Papei Francisc, Christus vivit

Al doilea adevăr este că Cristos, din iubire, s-a dat pe sine însuși până la sfârșit pentru a te mântui. Brațele sale deschise pe cruce sunt semnul cel mai prețios al unui prieten capabil să ajungă până la extrem. (118). Noi am fost mântuiți de Isus: pentru că ne iubește și nu poate să renunțe la asta. Putem să-i facem orice lucru, dar el ne iubește și ne mântuiește. Pentru că numai ceea ce se iubește poate să fie mântuit. Numai ceea ce se îmbrățișează poate să fie transformat. Iubirea Domnului este mai mare decât toate contradicțiile noastre, decât toate fragilitățile noastre și decât toate meschinăriile noastre. Însă tocmai prin contradicțiile, fragilitățile și meschinăriile noastre el vrea să scrie această istorie de iubire. (120).

Cântec: "Misericordias Domini in aeternum cantabo".

Al treilea adevăr: El trăiește

Cântec: "Jubilate coeli, jubilate mundi, Christus Jesus surrexit vere".

Cuvântul Domnului (fiecare va citi o frază în mod liber)

"Dacă Cristos nu a înviat, zadarnică este credința voastră" (1Cor 15,17).

"Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20).

"Pe Cristos vreau să-l cunosc și puterea învierii lui și comuniunea la pătimirile sale, fiind conformat cu el în moarte, doar voi ajunge cumva la învierea din morți" (Fil 3,10)

"Eu sunt poarta. Dacă cineva intră prin mine, va fi mântuit. Va intra și va ieși și va găsi pășune. Hoțul nu vine decât să fure, să înjunghie și să ucidă. Eu am venit ca să aibă viață și să [o] aibă din belșug" (In 10,9-10).

Cântec: "Jubilate coeli, jubilate mundi,

Christus Jesus surrexit vere".

Din mesajul Papei Francisc, Christus vivit

Există însă un al treilea adevăr, care este inseparabil de cel precedent: El trăiește! Trebuie amintit mereu asta, pentru că riscăm să-l luăm pe Isus Cristos numai ca un bun exemplu din trecut, ca o amintire, ca unul care ne-a mântuit în urmă cu două mii de ani. Asta nu ne-ar folosi la nimic, ne-ar lăsa la fel ca înainte, nu ne-ar elibera. Cel care ne umple cu harul său, cel care ne eliberează, cel care ne transformă, cel care ne vindecă și ne întărește este unul care trăiește. Este Cristos înviat, plin de vitalitate supranaturală, îmbrăcat în lumină infinită. (124)

Dacă el trăiește, atunci cu adevărat va putea să fie prezent în viața ta, în fiecare moment, pentru a-l umple de lumină. Astfel nu vor mai exista singurătatea și abandonarea. Chiar dacă toți ar pleca, el va fi acolo, așa cum a promis. El umple totul cu prezența sa invizibilă și, oriunde ai merge tu, el te va aștepta. Pentru că nu numai că a venit, ci vine și va continua să vină în fiecare zi pentru a te invita să mergi spre un orizont mereu nou. (125)

Cântec: "Jubilate coeli, jubilate mundi,

Christus Jesus surrexit vere"

Binecuvântare euharistică

Cântec final:

Oficiul pentru Vocații


 

lecturi: 697.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat