Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Federico Lombardi relatează într-o carte slujirea sa adusă papilor și Sfântului Scaun

Misiunea Bisericii este să comunice

de Alessandro Gisotti

"I-am invitat mereu pe colaboratorii mei să asume cu hotărâre motoul: A comunica pentru a uni, comunicare pentru a construi comuniune". Cei care au avut norocul de a fi printre acei colaboratori, ca acela care scrie, își amintește bine acest principiu enunțat de atâtea ori de părintele Federico Lombardi, afirmat și mai mult cu mărturia sa decât cu vorbele. De mult timp și din mai multe părți, iezuitul care a condus Radio Vatican, Sala de Presă a Sfântului Scaun și Centrul de Televiziune Vatican, i s-a cerut să poată aduna intervențiile sale principale despre comunicare, ca aceea citată, într-un volum. Un dar pe care acum părintele Lombardi îl oferă "lucrătorilor" și nu numai cu publicarea cărții Papi, Vatican, Comunicare (Edizioni Ancora - La Civilt? Cattolica).

Pagină după pagină, Lombardi reparcurge angajarea sa de treizeci de ani în comunicația vaticană (precedată de o experiență jurnalistă de câțiva ani la "La Civilt? Cattolica") în slujba a trei papi: Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea, Francisc. Trei comunicatori extraordinari - deși în diferențele de stil și personalitate - cărora Lombardi le dedică prima parte a cărții. Reflecții aprofundate cu privire la modul informării și la schimbările în modul de comunicare al Bisericii se alternează cu relatări personale și anecdote gustoase despre "culise" care permit cititorului să intre în experiența zilnică, între bucurii și trude, a unui comunicator de excepție. Prologul cărții ne ajută să înțelegem înainte de toate ce reprezintă comunicarea pentru iezuitul care astăzi este președinte al Fundației Ratzinger - Benedict al XVI-lea. Nu este un fapt tehnic, cu atât mai puțin un instrument de putere, ci o dimensiune a umanului care își are izvorul în iubirea lui Dumnezeu. "Misiunea lui Isus - scrie Lombardi - este comunicare. Misiunea Bisericii este comunicare. Creșterea umanității și a păcii are loc prin comunicare, de la Babel la Rusalii". Din această convingere derivă o serie de principii foarte concrete care au susținut (și continuă să susțină) munca lui Lombardi în domeniul comunicării ecleziale.

Împreună cu îndemnul de a comunica pentru a uni, amintit la început (și astăzi deosebit de urgent), se adaugă angajarea în favoarea unei comunicări pentru bunătate, frumusețe și mai ales pentru adevăr. Chiar dacă asta poate să comporte un preț mare, așa cum ne învață evenimentul dureros al abuzurilor sexuale în Biserică. Trebuie să se crească în "cultura transparenței", reafirmă Lombardi. "A fi mereu adevărați și sinceri", avertizează iezuitul piemontez, "recunoscând limitele cunoștințelor noastre". În acest context, este deosebit de semnificativ capitolul pe care Lombardi îl scrie despre "atitudinile și calitățile purtătorului de cuvânt" (împreună cu un omagiu personal dedicat lui Joaquín Navarro-Valls). Sfaturi practice care pot să fie utile tuturor celor care sunt chemați, la diferite niveluri, să asume roluri de responsabilitate în comunicarea instituțională. "Înainte de toate - afirmă fostul director al Sălii de Presă - nu trebuie încetat niciodată să se insiste asupra folosirii unui limbaj clar, simplu și comprehensibil, nu prea abstract și complicat sau specialist". Pentru Lombardi, trebuie văzut că "un comunicator este o persoană sinceră, care intră în joc în ceea ce spune, capabil să transmită convingeri și emoții dincolo de un limbaj rece și birocratic". O parte consistentă a volumului este dedicată slujirii desfășurate la Radio Vatican (26 de ani la Palazzo Pio, mai întâi ca director de programe și apoi ca director general). În postul de radio pontifical, Federico Lombardi a trăit momente entuziasmante și momente dificile, dar s-a angajat mereu și neobosit pentru ca acesta să mențină fidelitate față de misiunea pentru care s-a născut în urmă cu 90 de ani: să ducă vocea papei până la marginile pământului. O finalitate care, în decurs de aproape un secol, a cerut un efort tehnologic dus înainte de Societatea lui Isus și de colaboratorii săi dând viață unui amalgam care a cimentat o puternică identitate a instituției. Și cu privire la perioada lungă petrecută la Radioul papei, fostul director subliniază tema unității. Comunicarea lui Radio Vatican era și va trebui să fie "o comunicare pentru comuniune, așa cum dorea Conciliul". Din cuvintele lui Lombardi, remarcă în prefață cu acuitate Ferruccio De Bortoli, se percepe că "Radio Vatican a rămas un pic casa lui. Acolo se simte învăluit de o familiaritate protectivă. Descrie evoluția tehnologiei cu un entuziasm neblocat. El care rămâne totuși un nostalgic al lui Gutenberg".

Nostalgic al lui Gutenberg și totuși capabil să perceapă și să asume schimbarea radicală a limbajelor și a dezvoltării turbulente a mijloacelor tehnologice. Mereu și oricum, pasionat al comunicării, care este de fapt condiția necesară pentru a comunica bine. Într-un capitol intitulat "Știri bune pentru lume", Lombardi destăinuiește cititorului: "M-am gândit mereu că slujirea mea era o slujire excepțional de frumoasă și privilegiată, pentru că eram în slujba unei comunicări pozitive, constituite în cea mai mare parte din mesaje de iubire, de speranță, de solidaritate, de demnitate a persoanelor, de creștere umană, de iertare, de pace... ce puteam dori mai mare și mai frumos să fac?". Iată, în această recunoștință și în acest spirit de slujire care este amănuntul distinctiv al lui Federico Lombardi se află probabil "secretul" mărturiei sale de comunicator autentic și credibil, liber și dezinteresat.

(După L'Osservatore Romano, 4 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 488.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat