Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Celebrări liturgice la Iași: Solemnitatea Toți Sfinții și Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați

Credincioșii catolici au celebrat în prima zi a lunii noiembrie solemnitatea Toți Sfinții, iar la 2 noiembrie s-a făcut Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați. În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași au avut loc Sfinte Liturghii solemne, prezidate de PS Iosif Păuleț, în care s-au înălțat rugăciuni pentru cei care au plecat dintre noi cu semnul credinței și dorm somnul păcii în Domnul. Marți, 2 noiembrie 2021, în Cimitirul "Eternitatea" s-a oficiat un Recviem pentru odihna veșnică a episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și a credincioșilor răposați.

Luni, 1 noiembrie, Biserica Romano-Catolică îi sărbătorește pe toți sfinții care sunt în lumina cerească și se bucură de comuniunea cu Dumnezeu. Conform tradiției locale, în seara acestei zile se oficiază o Sfântă Liturghie pentru sufletele episcopilor și preoților care au slujit la Episcopia de Iași.

Salutându-i pe toți cei prezenți, PS Iosif Păuleț a amintit tuturor de motivele care i-au adunat pe preoți și credincioși pentru masa euharistică: "Celebrăm astăzi, 1 noiembrie, potrivit calendarului nostru latin, solemnitatea Toți Sfinții. Suntem chemați să-l slăvim, să-l preamărim pe Dumnezeu pentru această mulțime imensă care a ajuns la destinație, în frunte cu Preasfânta Fecioară Maria, Regina tuturor sfinților." Pentru Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", numită catedrala nouă, 1 noiembrie este ziua aniversară a sfințirii ei, eveniment care a avut loc în anul 2005, lucru semnalat de episcop chiar în cuvântul de salut: "Astăzi sărbătorim și ziua aniversară a acestei catedrale noi, care îl are drept ctitor pe PS Petru Gherghel. Îi mulțumim lui Dumnezeu cu această ocazie și-l binecuvântăm."

Înaintea altarului a fost pusă lumânarea pascală, simbolul lui Cristos lumina lumii, împreună cu alte patru lumânări, pe un aranjament pe care se putea vedea o carte liturgică și mitra, simbolul episcopatului, amintind tuturor de cei care, având sacramentul preoției, au slujit ca episcopi și preoți de-a lungul istoriei în Episcopia de Iași.

După proclamarea lecturilor sfinte, pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă a ținut cuvântul de învățătură, explicând adevărul pe care îl mărturisim cu toții în Crez, și anume comuniunea sfinților. A amintit de documentul papal Gaudete et exaltate, unde Papa Francisc vorbește despre sfințenia ca despre fericirea la care suntem chemați cu toți, căreia i se opune nu o viață de păcat, ci una mediocră, diluată și inconsistentă. În lumina evangheliei cu fericirile, părintele a spus că "suntem fericiți dacă vom ști să fim blânzi, adică simpli, buni la inimă, binevoitori, răbdători față de ceilalți, milostivi așa cum este mereu Dumnezeu față de noi". La finalul predicii, părintele a încheiat cu acest gând: "Sfințenia la care Domnul ne cheamă crește în noi prin mici gesturi, încetul cu încetul. Sfântul Filip Neri spune și el că sfințenia nu-i opera unei singure zile, după cum nici plantele, nici animalele și nici omul, nimeni nu ajunge la maturitate într-o singură zi, după cum nici o rană nu se vindecă în mod instantaneu. Poate uneori este greu, dar să nu ne descurajăm deoarece o avem alături de noi pe Sfânta Fecioară Maria, Regina tuturor sfinților. Să o rugăm pe ea să ne dea dorințe adevărate de sfințenie în locul și starea în care ne aflăm în clipa de față."

La finalul Sfintei Liturghii, persoanele implicate într-un mod deosebit în restaurarea Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" au fost nominalizate de pr. Mihai Budău, coordonatorul proiectului de restaurare, și au primit diplome de merit din partea Vaticanului: primarul orașului Iași, arhitecții, inginerii, cei care au fost responsabilii de lucrările de consolidare, persoanele care au reprezentat instituțiile care au coordonat restaurarea picturilor și realizarea vitraliilor. Aceste diplome au fost înmânate de PS Iosif Păuleț, care le-a exprimat mulțumirea pentru lucrările realizate.

După binecuvântarea finală a urmat recviemul pentru odihna veșnică a episcopilor și preoților răposați. Apoi, episcopii și preoții din altar au mers în procesiunea spre cripta de la subsolul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" pentru a înălța și acolo rugăciuni către Dumnezeul milostivirii pentru mântuirea slujitorilor pomeniți. Un ultim moment de rugăciune a avut loc în fața osuarului construit în spatele catedralei vechi, deasupra căruia este amplasat bustul Fericitului Anton Durcovici, unde se afla osemintele a 90 de răposați printre care și doi episcopi neidentificați.

Cântările la această Sfântă Liturghie au fost animate de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru, care a interpretat la momentele principiale "Missa brevis in F", de Joseph Haydn.

Marți, 2 noiembrie, a avut loc începând cu ora 14.00 un recviem solemn în Cimitirul "Eternitatea", prezidat de PS Iosif Păuleț. Au participat preoți din Iași și comunitatea Seminarului Mare, superiorii, seminariștii și surorile. S-au înălțat rugăciuni și cântări la mormântul episcopului Marcu Glaser, la cripta preoților profesori ai Seminarului, (pr. Carmil Tocănel și pr. Ioan Jicmon) și la capela surorilor Notre Dame de Sion. Episcopul de Iași a mulțumit tuturor pentru participare și rugăciune. Celebrarea s-a încheiat cu intonarea cântecului "Patria mea", prin care s-a exprimat credința în mântuirea proprie și revederea celor plecați dincolo în comuniunea drepților din cer.

Tot marți, 2 noiembrie, începând cu ora 18.00 s-a celebrat o Liturghie cu recviem în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" pentru toți credincioșii răposați, prezidată de PS Iosif Păuleț care a precizat la început că fiecare preot poate celebra în această zi trei sfinte Liturghii pentru sufletele răposaților: "Este o datorie de care trebuie să ne achităm, față de cei dragi ai noștri și față de cei pe care nu-i mai pomenește nimeni, fiindcă sunt frații și surorile noastre. Ne unim în rugăciune și încredințăm milostivirii lui Dumnezeu pe toți răposații din purgator."

Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Daniel Iacobuț, paroh și decan, care a evidențiat legătura care există între cele două momente liturgice: Toți Sfinții și Pomenirea tuturor credincioșilor răposați. Citindu-se aceeași evanghelie, predicatorul a amintit că unii au trăit acele fericiri, iar alții sunt pe cale să se desăvârșească în purgator, așteptând să vadă chipul lui Dumnezeu. Odihna pe care le-o dorim răposaților nu este starea de somnolență pe care o avem noi sau odihna pe care ne-o dăm după o zi de muncă. Odihna, înțeleasă pe linie biblică, este o stare de liniște și de contemplare a lui Dumnezeu. Dumnezeu și-a dat odihnă nu pentru a dormi, ci pentru a-și privi lucrarea realizată în cele șase zile. După părerea unui interlocutor al cardinalului Carlo Maria Martini, "odihna" ar trebui schimbată cu un alt cuvânt mai potrivit pentru cei din slava cerească: "bucuria". Starea celor de dincolo este de bucuria, a celor din purgator este de purificare în vederea bucurie depline care constă în întâlnirea privirii lui Dumnezeu.

Celebrarea s-a încheiat cu recviemul oferit tuturor credincioșilor răposați, intonându-se Psalmul 129, cunoscut cu numele De profundis, și Libera, prin care fiecare mărturisește credința în înviere și în răscumpărarea din moartea.

Cântările la această Sfântă Liturghie au fost animate de corul mare al catedralei, dirijat de pr. Robert Râtan.

Dumnezeul milostivirilor și Părintele luminilor să asculte rugăciunile pioase oferite pentru odihna celor adormiți și să binevoiască a-i face părtaș de fericirea fără de sfârșit a paradisului. Amin.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 1 noiembrie: Iași: Solemnitatea Toți Sfinții la catedrală. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

- 2 noiembrie: Iași: Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați în Cimitirul "Eternitatea". Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

- 2 noiembrie: Iași: Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Foto: Andreea Dima / ERCIS Media


 

lecturi: 788.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat