Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Odihna veșnică, rugăciune de lumină și de pace

de Maria Milvia Morciano

"Odihna veșnică dă-le-o lor, Doamne, și lumina fără de sfârșit să le strălucească. Să se odihnească în pace. Amin"

Este rugăciunea care vine din inimă, firul amintirii și al iubirii care leagă pe fiecare cu cei dragi care nu mai sunt și pentru toți cei care ne-au precedat. Pare o rugăciune simplă și se învață repede pe de rost: se recită pentru răposați mai ales imediat ce ne trezim dimineața și înainte de a merge la culcare seara, împreună cu Tatăl Nostru, Bucură-te, Marie și Îngerul lui Dumnezeu. Papa încheie recitarea rugăciunii Angelus cu Odihna veșnică în latină. În afară de celebrările de înmormântare poate să fie recitată în timpul Rozariului și există și Coroana celor o sută de requiem.

Pare o rugăciune simplă, dar dacă ne oprim ca s-o analizăm, observăm imediat repetarea de două ori a cuvântului odihnă. În centru lumina, care se cere să le strălucească. Cuvinte care se intersectează între ele și imprimă un ritm dulce și domol dar în același timp îndurerat, puternic. Tocmai ceea ce ascultăm în splendidele Missae de requiem compuse printre alții, în timp, de la Orlando di Lasso, Gossec, Mozart, Verdi, Fauré, care începu cu introducerea gregoriană a Requiemului.

Odihna veșnică derivă din cartea a IV-a a lui Esdra (II 33-48), apocrifă din Vechiul Testament:

"... expectate pastorem vestrum, requiem eternitatis dabit vobis, quoniam in proximo est ille, qui in finem saeculi adveniet. Parati estote ad praemia regni, quia lux perpetua lucebit vobis per aeternitatem temporis".

"... așteptați-l pe păstorul vostru, vă va da odihna veșnică pentru este aproape acela care trebuie să vină la sfârșitul veacurilor. Fiți gata și veți primi răsplata împărăției, pentru în vecii vecilor va străluci peste voi lumina veșnică. Alungați întunericul din veacul prezent, primiți bucuria gloriei voastre".

Textul este preluat după aceea de Părinții Bisericii și în secolul al VI-lea intră în Graduale Romanum, carte liturgică din Ritul roman al Bisericii Catolice, dar este răspândit deja de mult timp pe inscripțiile funerare. Formula Requiem aeternam det tibi Dominus et lux perpetua luceat tibi, la fel ca rugăciunea noastră dar adresată la singular, se repetă în necropola creștină din secolul al V-lea de la Ain Zara, pe lângă Tripoli în Libia.

Ultima frază, "să se odihnească în pace" este adăugată mai târziu, luată din breviarul franciscan din secolul al XIII-lea.

În Biblie, odihna este împlinirea istoriei mântuirii (Ps 95). Deja Dumnezeu, în ziua a șaptea, după creație, se odihnește (Gen 2,3). Odihna sabatică este un dar al lui Dumnezeu oferit omului care îl face părtaș de viața sa glorioasă "pentru ca să aibă odihnă boul tău și măgarul tău și ca să răsufle fiul slujitoarei tale și străinul" (Ex 23,12). Odihna apare adesea în Biblie și mai ales exprimă odihna după truda și privațiunile sclaviei (Dt 5,15; Ez 37,14).

Odihnă nu exprimă inerție nici lene și nici dormit. Odihna invocată de rugăciunea pentru răposați este cea luminată de lumina divină a celui care nu încetează să-l urmeze pe Domnul, pentru că numai "Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic; el mă paște pe pășuni verzi, mă conduce la ape de odihnă" (Ps 23), în timp ce "aceia care se prosternă înaintea Fiarei și a chipului ei și cei care au primit indiciul numelui ei nu au tihnă nici ziua, nici noaptea" (Ap 14,11).

Catehismul Bisericii Catolice afirmă că "Încă din primele timpuri, Biserica a cinstit amintirea celor morți și a oferit sufragii pentru ei, îndeosebi Jertfa euharistică, pentru ca, purificați, să poată ajunge la vederea fericitoare a lui Dumnezeu. Biserica recomandă și pomana, indulgențele și faptele de pocăință în favoarea celor răposați" (nr. 1032). În acest scop îl citează pe Ioan Gură de Aur (In epistulam I ad Corinthios, homilia 41, 5: PG 61, 361): "Să le dăm ajutor și să le facem pomenirea. Dacă fiii lui Iob au fost purificați de jertfa tatălui lor, de ce să ne îndoim că ofrandele noastre pentru cei morți le aduc mângâiere? Să nu șovăim a-i ajuta pe cei care au plecat și să oferim rugăciunile noastre pentru ei".

(După Vatican News, 2 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1067.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat