Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie în comemorarea tuturor credincioșilor răposați (Cimitirul Militar Francez din Roma, marți, 2 noiembrie 2021)

Îmi vine în minte o scriere, la poarta unui cimitir mic, în nord: "Tu care treci, gândește-te la pașii tăi și dintre pașii tăi gândește-te la ultimul pas".

Tu care treci. Viața este un drum, noi toți suntem pe cale. Noi toți, dacă vrem să facem ceva în viață, suntem pe cale. Care nu este plimbare, nici labirint, nu, este drum. Pe drum, noi trecem prin fața atâtor fapte istorice, prin fața atâtor situații dificile. Precum și prin fața cimitirelor. Sfatul acestui cimitir este: "Tu care treci, gândește-te la pașii tăi și dintre pașii tăi gândește-te la ultimul pas". Toți vom avea un ultim pas. Cineva poate să-mi spună: "Părinte, nu fiți așa de plângăreț, nu fiți tragic". Dar este adevărul. Important este ca acel ultim pas să ne găsească pe cale, nu umblând la plimbare; pe drumul vieții și nu într-un labirint fără sfârșit. A fi pe cale pentru ca ultimul pas să ne găsească mergând. Acesta este primul gând pe care aș vrea să-l spun și care îmi vine din inimă.

Al doilea gând, sunt mormintele. Acești oameni - oameni buni - au murit în război, au murit pentru că au fost chemați să apere patria, să apere valori, să apere idealuri și, de atâtea alte ori, să apere situații politice triste și lamentabile. Și sunt victimele, victimele războiului, are mănâncă fiii patriei. Și mă gândesc la Anzio, la Redipuglia; mă gândesc la Piave în '14 - atâția au rămas acolo -; mă gândesc la plaja din Normandia: patruzeci de mii, în acea debarcare! Dar nu cotează, cădeau...

M-am oprit în fața unui mormânt, acolo: "Inconnu. Mort pour la France. 1944". Nici măcar numele. În inima lui Dumnezeu este numele nostru al tuturor, însă aceasta este tragedia războiului. Sunt sigur că toți aceștia care au mers în bunăvoință, chemați de patrie pentru a o apăra, sunt cu Domnul. Dar noi, care suntem pe cale, luptăm suficient pentru ca să nu existe războaiele? Pentru ca să nu existe economiile țărilor fortificate de industria armelor? Astăzi predica ar trebui să fie privirea la morminte: "Mort pentru Franța"; unele au numele, alte câteva nu au numele. Dar aceste morminte sunt un mesaj de pace: "Opriți-vă, frați și surori, opriți-vă! Opriți-vă, fabricanți de arme, opriți-vă!".

Aceste două gânduri vi le las. "Tu care treci, gândește-te la pașii tăi și dintre pașii tăi gândește-te la ultimul pas": să fie în pace, în pacea inimii, în pace totul. Al doilea gând: aceste morminte care vorbesc, strigă, strigă din ele însele, strigă: "Pace!".

Fie ca Domnul să ne ajute să semănăm și să păstrăm în inima noastră aceste două gânduri.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 695.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat