Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut numărul 5 al revistei "Educatorul creștin" - revista profesorilor catolici din Dieceza de Iași

A fost editat în format electronic și publicat în mediul on-line numărul 5 al revistei Educatorul creștin. În paginile ei profesorii pot publica reflecțiile și studiile lor, pot aprofunda învățătura Bisericii despre educație, pot găsi resurse didactice și teologice pentru activitatea desfășurată. Revista a apărut sub egida Editurii "Sapientia" și poate fi citită aici.

După o pauză de mai bine de 10 ani, revista "Educatorul creștin" prinde din nou viață. De această dată în mediul on-line. Avem speranța că noua generație de dascăli, inspirată de valorile credinței creștine și profesionalism pedagogic, va folosi acest instrument pentru creșterea calității demersului didactic, ca o nouă etapă în dezvoltarea carierei didactice. Deși o bună parte din conținutul curricular este același de ani buni, dinamica personalității educabililor îi obligă pe toți dascălii la un update. Structura cognitivă și socio-afectivă a noilor generații de elevi impune o adaptare continuă a demersului didactic și o reinventare zilnică a educatorului. Evoluția socială pe care o resimțim cu toții se traduce într-un strigăt-îndemn adresat mediului educativ: Semper altius (Mereu mai sus!) Doar în măsura în care educația va fi realizată la standarde mai înalte putem spera la o societate mai bună, căci societatea de mâine este oglinda educației de astăzi.

În acest proces al evoluției sociale și educative, Biserica, prin natura ei, trebuie să își asume un rol determinant. Pe de o parte, transmiterea mesajului creștin, evanghelizarea, trebuie să folosească toate instrumentele pe care noile științe le pun la dispoziție. Pe de altă parte, doar impregnarea cu valori creștine a noilor structuri sociale va putea conduce la o dezvoltare cu adevărat umană și echitabilă. Devine, așadar, limpede că, pentru Biserică, implicarea în educația noilor generații face parte din esența misiunii ei. Apariția atâtor modele educative și ideologii străine de spiritul evangheliei determină Biserica să își asume cu mai mare exigență cuvintele Sfântului Paul: "M-am făcut totul pentru toți, ca să-i câștig măcar pe unii" (1Cor 9,22)

Proiectul Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli din Dieceza Romano-Catolică de Iași acordă o mare atenție valorificării creativității și realizării unei comunități fraterne între educatorii, învățătorii și profesorii catolici din întreaga dieceză. Această revistă se vrea a fi un instrument util pentru împărtășirea exemplelor de bune practici, un sprijin oferit cercetării metodice și teologice și, nu în ultimul rând, o platformă care stimulează și încurajează creativitatea și comuniunea. Purtăm în noi experiențe și gânduri mărețe, care, dacă vor fi împărtășite, îi vor îmbogăți pe mulți.

Noua serie a revistei "Educatorul creștin" își propune să cuprindă între paginile ei articole scrise de educatori, învățători și profesori, structurate pe mai multe secțiuni distincte: Editorial; Actualitate; Magisteriu; Didactica și metodica disciplinei; Educația religioasă; Articole și studii; Magiștri și discipoli; Resurse și bune practici. Nu mizăm pe o componentă elitistă a autorilor, ci ne dorim mai degrabă să oferim un impuls de creativitate dascălilor, ca aceștia să nu înceteze niciodată perfecționarea profesională și didactică.

Pr. Petru Sebastian Tamaș,
inspector școlar diecezan

* * *

Din arhiva ercis.ro:

A apărut revista "Educatorul creștin", nr. 3

A apărut revista "Educatorul creștin", nr. 2

A apărut revista "Educatorul creștin"


 

lecturi: 1390.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat