Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: "Ce ne face mai umani?" Un nou șir de conferințe ale Academiei "Petru Tocănel"

Într-un climat de comuniune, marți, 28 septembrie 2021, la ora 18, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, în cadrul Academiei "Petru Tocănel" a avut loc debutul unui nou șir de conferințe intitulate "Ce ne face mai umani?"

În introducerea făcută, pr. Lucian Horlescu, OFMConv., moderatorul sesiunii academice, ne-a amintit obiectivul tematicii, care constă în descoperirea umanității proprii, a sensului ei, a trăi în sintonie cu ceea ce suntem, precum și ce pași putem face pentru a ajunge la împlinire.

După momentul introductiv a urmat un moment liric susținut de Antonia Croitoriu, parte a trupei de teatru "Gong" din Roman.

Invitatul serii a fost Angela Elena Ifrim, speaker și specialist în designul de comportament. Discurs a fost construit pe găsirea unui mod adecvat de a trăi în comunitate sau, altfel spus, ceea ce îi face pe unii oameni ușor de iubit, iar pe alții greu de suportat. Folosindu-se de un discurs antrenant și plin de umor, doamna Ifrim a subliniat două elemente în vederea unei bune conviețuiri cu ceilalți și pentru a fi ușor de iubit: pe de o parte, sistemul de filtrare care are la bază uitarea, generalizarea și distorsiunea, iar, pe de altă parte, sistemul reticulat activator ascendent, care ne atrage atenția supra a ceea ce ne interesează.

Un alt aspect prezentat în cadrul conferinței are la bază evitarea concepției de a avea mereu dreptate, controlul sufocant, ajutorul nefolositor, victimizarea și preocuparea exagerată, boli pe care speaker-ul ni le prezentat într-un mod foarte original: "controlita", "părerita" , "sfătuita" sau "victimita".

În dialogul avut cu moderatorul doamna Angela Ifrim și-a concentrat discursul asupra posibilității schimbării, care produce beneficii considerabile, schimbare care își poate găsi forța insistând asupra calităților pe care ceilalți dorim să le aprecieze la noi.

Spre finalul întâlnirii, a urmat o discuție prodigioasă între doamna conferențiar și participanți, succedat de un moment artistic susținut de studenta Eliza Atofanei.

"Ce ne face umani?", o temă la care suntem invitați să răspundem, provocați fiind și de invitații lunilor viitoare, iar răspunsul nostru va deveni expresia credinței noastre.

Fr. Iulian Robert Țâmpu, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 septembrie: Roman: "Ce ne face mai umani?" Un nou șir de conferințe ale Academiei "Petru Tocănel"


 

lecturi: 688.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat