Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Ieronim, părintele filologiei biblice pentru Biserica latină

Sfântul Ieronim este un părinte al Bisericii care a pus în centrul vieții sale Biblia: a tradus-o în limba latină, a comentat-o în scrierile sale și în special s-a angajat în a o trăi în mod concret în viața sa.

Sfântul Ieronim s-a născut în 347 la Stridon, în Dalmația, într-o familie creștină. Merge la Roma pentru studiile sale de gramatică, retorică și filozofie. Își dedică ore și zile pentru a citi și studia cărțile marilor autori latini, precum Cicerone, Tacit, căutând să cunoască și autori greci, precum Omer și Platon. La Roma, în anul 366, Ieronim primește botezul și se orientează spre o viață ascetică. Merge în Orient unde trăiește o viață de eremit și se dedică studiului. Aici își începe studiul limbii ebraice cu intenția de a studia Sfânta Scriptură în limba originală. Meditarea, solitudinea și contactul cu cuvântul lui Dumnezeu au făcut să se maturizeze în el sensibilitatea creștină.

Este hirotonit preot la Antiohia și în anul 382 se întoarce la Roma, ca secretar și consilier al Papei Damasus, care-l încurajează să facă o traducere latină nouă a textelor biblice din motive pastorale și culturale. În anul 385 se stabilește la Betleem unde construiește o mănăstire masculină, una feminină și o casă de oaspeți pentru pelerinii care veneau în Țara Sfântă. Rămâne la Betleem până la moartea sa, ducând o intensă activitate. S-a stins în chilia sa, din apropierea grotei nașterii Domnului, pe 30 septembrie 420. La Betleem, Ieronim trăiește perioada cea mai bogată și intensă a vieții sale, dedicată studiului Scripturii și angajat în imensa operă de traducere a Vechiului Testament de la originalul ebraic. În același timp, comentează cărțile profetice, psalmii și scrierile pauline.

Sfânta Scriptură este centrul existenței Sfântului Ieronim. Marea moștenire a Sfântului Ieronim este iubirea pentru Sfânta Scriptură, pe care a lăsat-o Bisericii prin viața și operele sale. Două aspecte fundamentale ale vieții și formării sale l-au introdus în studiul Sfintelor Scripturi: profunda cunoaștere a autorilor clasici, care i-au permis de a avea competență în domeniul literar și filologic, și iubirea sa pentru viața monastică, făcută din rugăciune și ascultarea cuvântului lui Dumnezeu.

Sfântul Ieronim, pe lângă limbile greacă și ebraică, cunoștea și aramaica, limbi legate mult de textele sacre. Pe baza textelor originale în ebraică și greacă și prin confruntarea lor cu versiunile precedente, a actualizat revizuirea celor patru evanghelii în limba latină, apoi cea a psalmilor și mare parte din Vechiul Testament. Pentru a face acest lucru s-a pus în dialog respectuos și în același timp critic cu versiunile precedente, cu intenția de a oferi Bisericii din Occident o nouă traducere, mai apropiată de originalul ebraic. Traducerea oferită, numită Vulgata - "de uz comun", devine text oficial al Bisericii latine cu Conciliul din Trento.

Biserica Catolică a văzut pe Sfântul Ieronim ca un om ales de Dumnezeu pentru a explica și a face să se înțeleagă mai bine Sfânta Scriptură. De aceea, Sfântul Ieronim a fost declarat patronul tuturor acelora care în lume se dedică de a face să se înțeleagă și a iubi mai mult cuvântul lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi.

Sfântul Ieronim spune: "Să căutăm să învățăm pe pământ acele adevăruri, a căror consistență persistă și în cer" (Ep 53,10). Această expresie exprimă foarte bine dorința care l-a condus să împlinească opera sa de traducere: a sesiza adevărul Sfintelor Scripturi prin iubirea pentru Acela care este autorul și prin studiul atent al textului original, care în fiecare cuvânt conține și manifestă misterul lui Dumnezeu.

Sfântul Ieronim a dat Bisericii și lumii posibilitatea citirii cuvântului lui Dumnezeu nu doar ca fundament al credinței creștinilor, ci și ca text care este studiat cu criterii filologice, prin critica izvoarelor și întoarcerea la textul original ebraic și grec. Pentru traducerea Vechiului Testament, Ieronim s-a confruntat, atât cât i-a fost posibil, nu doar cu studiul limbii ebraice, ci și cu tehnicile exegetice iudaice, încercând în special de a face înțeles și accesibil pentru lumea latină o cultură distantă, precum cea biblică. Sfântul Ieronim este călăuză pentru cei care astăzi studiază Biblia, deoarece conduce orice cititor la misterul lui Cristos, fie pentru că asumă în mod responsabil și sistematic mediațiile exegetice și culturale necesare pentru o lectură corectă și rodnică a Sfintelor Scripturi.

"A ignora Scripturile înseamnă a-l ignora pe Cristos" spune Sfântul Ieronim în comentariul său asupra cărții lui Isaia. În această convingere a lui Ieronim găsim cheia întregii sale activități în slujba Bibliei. El studiază Scriptura deoarece ea duce la cunoașterea lui Cristos. Temperamentul său fervent la dus la alegerea monastică și iubirea de Sfintele Scripturi, prin care a știut să câștige discipoli până în rândul aristocrației romane. A acceptat de a însoți în citirea Scripturilor o mică comunitate de femei. Astfel, unele persoane din aristocrația romană, precum Paula, Marcela, Lea și altele doritoare de a se angaja într-un drum al perfecțiunii creștine și de cunoaștere a cuvântului lui Dumnezeu, îl aleg ca și călăuză spirituală și maestru în abordarea metodică a textelor sacre. Aceste femei au învățat greaca și ebraica.

Ieronim subliniază bucuria și importanța familiarizării cu textele biblice. Ce putem noi învăța de la Sfântul Ieronim? Este în special această iubire față de cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură. Este important ca fiecare creștin să trăiască în dialog personal cu cuvântul lui Dumnezeu, dăruit în Sfânta Scriptură, deoarece prin ea Dumnezeu vorbește fiecăruia și are un mesaj pentru fiecare. În același timp, acest cuvânt nu este doar unul personal, ci și un cuvânt care construiește comuniune, comunitate, construiește Biserica. Astfel trebuie să o citim în comuniune cu Biserica vie, locul privilegiat al ascultării și citirii cuvântului lui Dumnezeu fiind în liturgie. Pentru Sfântul Ieronim, Magisteriul Bisericii este un criteriu fundamental al interpretării Scripturilor.

Biserica insistă să fie promovată o formare extinsă la toți creștinii, pentru ca fiecare să devină capabil de a deschide cartea sfântă și a lua din ea roade bogate de înțelepciune, speranță și viață (cf. Dei Verbum, 12). "Nu ți se pare de a locui - deja aici, pe pământ - în împărăția cerurilor, atunci când se trăiește printre aceste texte, atunci când sunt meditate, atunci când nu se știe și nu se caută nimic altceva?" spune Sfântul Ieronim în Epistula 53,10. În realitate a dialoga cu Dumnezeu este într-un sens prezența cerului, adică prezența lui Dumnezeu.

Sfântul Ieronim a fost un fiu al timpului său. El a cunoscut angoasele, a împărtășit dezbaterile timpului și preocupările Bisericii în fața ereziilor. Prin bagajul său de cunoștințe - al unei formări latine clasice, a unei culturi biblice grecești și a unei serioase inițieri ebraice - apare în acea perioadă ca un mediator excepțional între cultura păgână și experiența creștină, între tradițiile ebraice și ecleziale, între Orientul grec și Occidentul latin.

În scrisoarea Papei Francisc, Scripturae Sacrae Affectus, papa adresează o provocare în special tinerilor: "Porniți în căutarea patrimoniului vostru cultural. Creștinismul vă face moștenitori ai unui patrimoniu cultural pe care trebuie să-l luați în posesie. Fiți pasionați de această istorie care este a voastră."

Sfântul Ieronim, un mare doctor și părinte al Bisericii, care a pus Biblia în centrul vieții sale, el să trezească în toți o reînnoită iubire față de cuvântul lui Dumnezeu.

Sr. Iuliana Neculai, NDS
Oficiul pentru Pastorație Biblică


 

lecturi: 1013.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat