Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Despre sfinții arhangheli Mihael, Rafael și Gabriel

În sărbătoarea sfinților arhangheli Mihael, Rafael și Gabriel, pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., de la Centrul Biblic "Sfântul Anton de Padova", ne propune să medităm asupra însemnătății acestor mesageri divini, pornind de la câteva texte biblice. La finalul textelor este și înregistrarea video a meditației.

Ap 12,7-9:

Și s-a făcut un război în cer: Mihael și îngerii lui s-au luptat cu dragonul; și dragonul a luptat împreună cu îngerii lui, dar n-a avut putere și nu s-a mai găsit locul lor în cer. Atunci a fost aruncat dragonul cel mare, șarpele cel de la început, care se cheamă diavolul și Satana, cel care înșală toată lumea, a fost aruncat pe pământ și împreună cu el au fost aruncați și îngerii lui.

Dan 10,12-13.21

Daniel, nu te teme, căci din prima zi în care ți-ai pus la inimă să înțelegi și să te umilești înaintea Dumnezeului tău, cuvintele tale au fost ascultate. Iar eu am venit datorită cuvintelor tale [...]. Căpetenia regatului Persiei a stat înaintea mea timp de douăzeci și una de zile, dar, iată, Mihael, una dintre căpeteniile cele dintâi, a venit să mă ajute. Eu l-am lăsat acolo, lângă regii Persiei [...]. Dar vreau să-ți fac cunoscut ceea ce este scris în cartea adevărului. Nu este nimeni mai tare decât mine împotriva acestora decât numai Mihael, căpetenia voastră.

Dan 12,1-2:

În acel timp, se va ridica Mihael, marele conducător care stă peste fiii poporului tău. Va fi un timp de strâmtorare cum nu a mai fost de când există un popor și până în acel timp. În acel timp, va fi salvat poporul tău, oricine va fi găsit scris în carte. Mulți dintre cei care dorm în țărâna pământului se vor trezi: unii pentru viața veșnică, iar alții pentru ocara și dezgustul veșnic.

Tob 12,6-7.16-22

Atunci el [Rafael] i-a chemat pe amândoi deoparte și le-a zis: "Binecuvântați-l pe Dumnezeu și dați mărturie în fața tuturor celor vii pentru lucrurile bune pe care le-a făcut cu voi! Lăudați-l și cântați numele lui! Faceți cunoscute cuvintele lui Dumnezeu tuturor oamenilor cu cinste! Nu încetați să dați mărturie despre el! Taina regelui e bine să o ții ascunsă, dar faptele lui Dumnezeu să le faci cunoscute și să dai mărturie cu cinste! Faceți binele și răul nu va da peste voi! [...]. Cei doi s-au tulburat, au căzut cu fața [la pământ] și s-au înspăimântat. Dar el le-a zis: "Nu vă temeți! Pacea să fie cu voi! Binecuvântați-l pe Dumnezeu în toți vecii! Eu când eram cu voi, nu din bunăvoința mea eram cu voi, ci din voia lui Dumnezeu. Pe el binecuvântați-l în toate zilele și lui să-i cântați! Ați văzut că nu mâncam nimic, ci ați avut o vedenie. Acum, binecuvântați-l pe Domnul pe pământ și dați mărturie lui Dumnezeu! Iată, eu urc la cel care m-a trimis! Puneți în scris toate câte vi s-au întâmplat!". Apoi a plecat. Ei s-au ridicat și nu au mai putut să-l vadă. Îl binecuvântau, îi cântau lui Dumnezeu și dădeau mărturie despre el pentru toate aceste fapte mari ale sale și pentru cum li s-a arătat îngerul lui Dumnezeu.

Dan 8,15-17.27:

Pe când eu, Daniel, priveam la viziune și-i căutam înțelesul, iată, stătea înaintea mea ca înfățișarea unui bărbat. Am auzit un glas de om în mijlocul [râului] Ulai care a strigat și a zis: "Gabriel, explică-i acestuia arătarea!". El a venit lângă [locul] unde stăteam; când se apropia, m-am înspăimântat și am căzut cu fața la pământ. El mi-a zis: "Înțelege, fiu al omului, că arătarea este pentru timpul sfârșitului!" [...]. Eu, Daniel, am rămas ca [leșinat] și bolnav timp de multe zile; apoi m-am ridicat și mi-am îndeplinit misiunea față de rege. Dar am rămas uimit de viziune, deși nu știa nimeni.

Dan 9,20-22:

Pe când eu încă mai vorbeam și mă rugam, mărturiseam păcatul meu și păcatul poporului meu, Israel, aduceam cererea mea înaintea Domnului Dumnezeului meu pentru muntele cel sfânt al Dumnezeului meu, când eu încă mai vorbeam în rugăciune, omul Gabriel pe care-l văzusem în viziunea de la început a zburat și m-a atins cu aripa cam la timpul ofrandei de seară. El m-a făcut să înțeleg, a vorbit cu mine și mi-a zis: "Daniel, am ieșit acum ca să te fac să pricepi înțelesul".

Lc 1,19:

Eu sunt Gabriel, care stau înaintea lui Dumnezeu, și am fost trimis să-ți vorbesc și să-ți dau această veste bună.

Lc 1,36:

La Dumnezeu nimic nu este cu neputință.

1Tim 2,5-6:

Căci unul este Dumnezeu și unul singur este mijlocitor între Dumnezeu și oameni: omul Cristos Isus, care s-a dat pe sine însuși ca răscumpărare pentru toți! Amin!

Sărbătoare binecuvântată a sfinților arhangheli Mihael, Rafael și Gabriel!

Pace și bine!

Pr. Mihai Afrențoae, OFMConv.


 

lecturi: 1076.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat