Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bogdănești: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii

PS Iosif Păuleț a consacrat altarul și a sfințit biserica din filiala Bogdănești filială a Parohiei Prăjești la Liturghia de duminică, 26 septembrie 2021.

În data de 26 septembrie 2021, dimineața devreme forfotă mare în satul Bogdănești, filială a Parohiei Prăjești, păstorită de frații franciscani de peste 200 de ani, de la înființarea parohiei.

Lumea ieșea pe străzi pentru a atârna covoare si ghirlande de baticuri pentru venirea păstorului diecezei noastre, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași.

La ora stabilită, 10.45, ajunge mașina Preasfințitului în fața bisericii fiind întâmpinat de părintele paroh, Emilian Antal, de pr. Damian Pătrașcu, ministru provincial al Fraților Franciscani din România, și de mulțimea credincioșilor din localitate și din satele învecinate, veniți la sărbătoare.

Spuneam că este sărbătoare și se simte în tot satul și acest fapt este confirmat și de numărul mare de preoți și credincioși venite la rudele din sat.

La ora 11 procesiunea ajunge în fața bisericii, care este încuiată. De pe trepte, unde este amenajată o masă, începe ceremonia de sfințire a apei după care se înconjoară biserica care este stropită cu apa sfințită. Ajunși în fața bisericii episcopului se înmânează cheia de la ușa principală care este deschisă și procesiunea este deschisă de către crucea procesională, urmată de seminariști, cei 27 de preoți, corul și credincioșii îmbrăcați în tradiționalul costum popular.

După proclamarea lecturilor și a evangheliei, Preasfințitul Iosif a subliniat importanța bisericii și pilda bătrânului care a construit o biserică măreață din economiile pe care le-a făcut de când era mic.

Imediat după cântarea Litaniei tuturor sfinților s-a consacrat altarul din marmură și s-au așezat darurile aduse de credincioși pentru prefacerea care a urmat.

Liturghia s-a încheiat cu mulțumirile aduse de părintele paroh tuturor binefăcătorilor și celor care au contribuit în mod semnificativ la construcția bisericii în timpul celor 10 ani de la începerea punerii pietrei de temelie în data 20 noiembrie 2011.

Celebrarea de acum 10 ani a fost prezidată de PS Aurel Percă și concelebranții pr. Gabriel Farcaș, decan de Traian, pr. Gheorghe Pișta, paroh de Prăjești, precum și alți preoți oaspeți. Alături de care au participat autoritățile civile și credincioșii din localitate.

Proiectul a fost realizat de către doamna inginer Laura Grămadă, diriginte de șantier domnul Chirichescu, iar constructor firma Verta-tel înființată de către copiii familiei Tamaș Dumitru din localitate.

Dimensiunile noii biserici: 10 m lățime interior, 30 m lungime interioară, 25 m turn cu cruce, înălțimea interioară la cupolă: 9 m și lungime totală exterior: 40 m (cu sacristie și trepte), fiind prevăzute 150 de locuri în bănci.

Părinte paroh Gheorghe Pișta a coordonat lucrările la noua biserică "Sfântul Arhanghel Mihail" până în toamna anului 2014, perioadă în care s-a turnat fundația, s-a construit zidul din cărămidă, a fost acoperită și învelită, izolată pe exterior, și montată crucea pe turn.

Din toamna anului 2014 până în 2019, pr. Emilian Antal a finalizat altarul, masa de jertfă și pupitrul din marmură, băncile, stațiunile, balustrada, cafasul de la cor și multe altele. În exterior s-a aplicat decorativa, s-au placat cu granit cele 10 trepte de la intrare, s-au refăcut peste 300 de metri de gard, grupurile sanitare, casa mortuară, pavajul din fața bisericii și de asemenea s-a ridicat o grotă din piatră în cinstea Sfintei Fecioare de la Lourdes.

După binecuvântarea finală, toți credincioșii împreună cu episcopul, preoții, primarul și autoritățile locale au luat parte la o agapă frățească, în curtea bisericii, oferită de către familia Tamaș Dumitru împreună cu fiii lor care au contribuit în mod substanțial la construirea bisericii.

Pr. Emilian Antal, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 septembrie: Bogdănești: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii


 

lecturi: 1641.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat