Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Invitație la simpozionul "Actualitatea Sfântului Iosif în viața Bisericii și a familiei"

În zilele de 1 și 2 octombrie 2021, Institutul Teologic Franciscan din Roman organizează simpozionul cu tema "Actualitatea Sfântului Iosif în viața Bisericii și a familiei".

Inițiativa se pliază pe dorința Sfântului Părinte Papa Francisc de a aprofunda imaginea și rolul actual al Sfântului Iosif în viața Bisericii, care înglobează toate aspectele vieții creștine, strâns legată de domeniile fundamentale ale existenței umane.

Sursele principale ale reflecției noastre se află, pe de o parte, în scrisoarea apostolică "Patris corde" a Sfântului Părinte Papa Francisc cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a declarării Sfântului Iosif ca Patron al Bisericii Universale, publicată pe data de 8 decembrie 2020, și pe de altă parte, în proclamarea anului special pastoral "Familia Amoris Laetitia", ocazionată de a cincea aniversare a exortației apostolice post-sinodale dedicată familiei, cu desfășurare în perioada 19 martie 2021 - 26 iunie 2022, pe parcursul căruia întreaga Biserică este îndemnată să promoveze inițiative spirituale, pastorale și culturale pentru a însoții familiile care se confruntă cu provocările timpurilor noastre.

Întregul program al conferințelor este în deplină concordanță cu preocuparea Sfântului Părinte Papa Francisc de a oferi o viziune creștină asupra vieții și soluții viabile, competente, față de provocările la adresa acesteia.

Institutul Teologic Franciscan, ca "laborator al formării integrale a persoanei", pe linia propusă de Sfântul Părinte, vrea să-și focalizeze atenția asupra rolului providențial al Sfântului Iosif, aflat "în rețea" cu cuvântul lui Dumnezeu, cu vocea Magisteriului Bisericii și cu trăirea concretă a oamenilor de bunăvoință.

În prima parte, programată pentru vineri, 1 octombrie, dorim să oferim o notă fondatoare a temei propuse, în timp ce în ziua următoare, sâmbătă, 2 octombrie, vrem să continuăm cu o notă aplicativă, de actualitate.

Invitația este adresată tuturor celor interesați să citească lumea în care trăim cu privirea atentă a omului credincios și gânditor, căutător de semne ale prezenței și manifestării lui Dumnezeu în lume.

Amănunte referitoare la desfășurarea Simpozionului le puteți găsi în afișul publicat cu această ocazie. Vă așteptăm cu drag!

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.
secretar, ITRCFR

*

Program

Vineri, 1 octombrie 2021 - Aula "Petru Albert"

Ora 15.00: Salut inaugural (Pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal, OFMConv., rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman)

- Deschiderea și introducerea lucrărilor

"Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria. Puterea tăcerii" (Pr. conf. univ. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial)

Moderator: Pr. lect. univ. dr. Mihai Gal, OFMConv.

Ora 15.30:

- "Iosif din Nazaret: omul și misiunea. O perspectivă biblică" (Pr. dr. Iosif Antili, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" Iași)

- "Sfântul Iosif: chemare și răspuns sub inspirația Providenței dumnezeiești" (Pr. lect. univ. dr. Călin-Daniel Pațulea, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca)

Ora 16.30: Pauză:

Ora 17.00:

- "Visurile Sfântului Iosif - o perspectivă pastorală" (PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași)

- "Sfântul Iosif în Magisteriul Bisericii: om al tăcerii și al discreției" (Pr. dr. Ciprian Bejan-Piser, Parohia "Sfântul Anton de Padova" Comănești)

Sâmbătă, 2 octombrie 2021

Moderator: Pr. lect. univ. dr. Cazimir Ghiurca, OFMConv.

Ora 09.30:

- "Cultul Sfântului Iosif de-a lungul istoriei: de la o viață tainică la cinstea sfintelor altare" (Pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, OFMConv., Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman)

- "Iubirea parentală ca paradigmă a responsabilității" (Conf. univ. dr. Gabriela Beblea Nicolae, Universitatea din București)

Ora 10.30: Pauză

Ora 11.00:

- "L'etica dell'accompagnamento del malato terminale" (Prof. univ. dr. Edmund Kowalski, Accademia Alfonsiana, Istituto Superiore di Teologia Morale, Roma)

- "«Să mergem, familii, să continuăm să mergem!». Reflecții pe marginea unei invitații provocatoare" (Pr. conf. univ. dr. William A. Bleiziffer, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca)

Ora 17.00: Dezbatere. Capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan

"Semnificația muzicii" (Pr. lect. univ. dr. Cristian Dumea, OFMConv., Universitatea "Dunărea de Jos" Galați)

Concert în cinstea Sfântului Iosif susținut de Grupul muzical Psalterion, coordonat de prof. univ. dr. Gabriel Bulancea, Universitatea "Dunărea de Jos" Galați

Organizatori: Pr. lect. univ. dr. Bernadin Duma, OFMConv., pr. Virgil Blaj, OFMConv. și pr. Alexandru Olaru, OFMConv.


 

lecturi: 675.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat