Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului

Duminică, 26 septembrie 2021, pentru a marca în mod solemn celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului, un grup de români format din preoți, persoane consacrate și laici, atât de rit latin, cât și de rit bizantin, s-au reunit în Piața "Sfântul Petru", alăturându-se Sfântului Părinte Papa Francisc la rugăciunea Îngerul Domnului.

Cei prezenți au fost însoțiți de Preasfințitul Benoni Ambăruș, episcop auxiliar al Diecezei de Roma, de pr. Isidor Iacovici, capelan pentru comunitatea catolicilor români din Roma și coordonator național pentru pastorația românilor catolici de rit latin în Italia, și de pr. Marian Bojor, din partea Comunității române greco-catolice din Roma.

Cu toții au ascultat invitația Sfântului Părinte de a veghea pentru nu cădea în ispita de a face grupuri izolate, excluzând și ținând la distanță pe ceilalți, ci a forma comunități umile și deschise, în care să fie loc pentru toți.

După rugăciunea "Angelus", Sfântul Părinte a salutat diferitele grupuri prezente în Piața "Sfântul Petru", îndemnându-i pe toți ca, înainte de a părăsi locul, să facă o scurtă vizită la monumentul dedicat migranților situat în piață, privind chipurile celor reprezentați acolo pentru a recunoaște în ele speranța oricărui migrant de astăzi de a putea începe o viața nouă.

Este vorba despre sculptura "Angels Unawares" ("Îngeri fără a-și da seama"), opera artistului canadian Timothy Schmalz, ce a fost inaugurată de Papa Francisc pe 29 septembrie 2019, după Sfânta Liturghie celebrată în Piața "Sfântul Petru" cu ocazia Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului din acel an (cf. vaticannews.va).

Celebrarea Zilei Migrantului a continuat în după-amiaza aceleiași zile, la Bazilica "San Vitale", unde comunitatea credincioșilor români de rit latin, însoțită de o parte dintre preoții prezenți la Roma, s-a reunit pentru Sfânta Liturghie de la ora 16.00. La începutul celebrării, Preasfințitul Benoni Ambăruș a adresat celor prezenți un salut și un cuvânt de mulțumire pentru prezența și mărturia pe care o oferă. La rândul său, pr. Isidor Iacovici, în cadrul predicii, a încurajat comunitatea în trăirea mesajului evangheliei, aprofundând atât învățătura Scripturii, cât și îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc de la rugăciunea "Angelus".

Sfânta Liturghie a fost urmată de un scurt moment de împărtășire frățească.

Pr. Alexandru Abadi

* * *

Papa Francisc: Angelus (26 septembrie)


 

lecturi: 364.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat