Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Concertul caritabil "Spes mundi - Speranța lumii"

Duminică, 26 septembrie 2021, la Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, începând cu ora 19.00, a avut loc concertul caritabil "Spes mundi - speranța lumii".

Concertul caritabil "Spes mundi - Speranța lumii" și-a propus să aducă în prim plan esența feminină și rolul primordial al acesteia, privită prin prisma trăirilor și exemplului Sfintei Fecioare. Candoarea, bunătatea, forța interioară, puterea de sacrificiu, înțelegerea, acceptarea și, mai ales, iubirea necondiționată sunt doar câteva din multele învățăminte de care ne amintește exemplul Mamei Maria. Fecioara Maria, Maica lui Isus și a noastră, este întotdeauna alături de noi, cu blândețea ei de mamă și întotdeauna prezentă la căpătâiul tuturor celor aflați în durere și neputință.

O altă latură pe care ne-am dorit să o evidențiem este legată de caritate și de grija pentru cei aflați în suferință, pentru că cea mai frumoasă expresie a iubirii este grija pentru celălalt.

Iată deci cum umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, rezultând acest concert caritabil și de responsabilizare socială ce a avut drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflați în nevoie. Ne-am îndreptat astfel atenția și iubirea către beneficiarii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu, din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași: persoane încercate de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare.

Cu fondurile strânse (4.639 lei) vom veni în sprijinul vârstnicilor din cadrul programului, ce beneficiază de servicii sociale și socio-medicale: asistență socială, îngrijire medicală specializată la domiciliu, sprijin în efectuarea activităților de zi cu zi.

Adunați în jurul acestei idei nucleu, am avut parte de o echipă de artiști profesioniști ce au creat din lucrarea "Stabat Mater" a compozitorului Giovanni Battista Pergolesi un concert cvasi sincretic ce a reușit să sensibilizeze prin cânt, cuvânt, gest, emoție: soprana Luiza Torboli, mezzosoprana Mihaela Blându, pianista Edit Arva, actrița Vasilica Bălăiță, light designerul Adrian Buliga.

Părintele Iosif Iacob, directorul general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, ne-a adresat un cuvânt de suflet și mulțumire: "Grija este forma cea mai înaltă a iubirii. Așa cum Fecioara Maria i-a fost alături lui Isus pe lemnul crucii, omenirea are grijă de atunci ca aproapele să nu rămână singur. Vă mulțumim că ne-ați fost aproape la cel de-al patrulea moment artistic și de rugăciune, totodată fiind și o chemare la responsabilitate. În Roman și în comunitățile învecinate activitatea socială este foarte bogată. Mulțumesc pe această cale tuturor lucrătorilor sociali care se dedică misiunii de slujire a aproapelui".

Ne-am simțit extrem de onorați la auzul cuvintelor rostite de părintele Sebastian Bilboc, parohul locului: "Mulțumim pentru acest moment de poezie, meditație și rugăciune pe care l-ați adus prin această interpretare. Alăturându-ne misiunii de îngrijire a bolnavilor la domiciliu, am dat mărturie de credință. Sunt mulți oameni aflați în suferință, mai ales în aceste vremuri de grea încercare, iar prin astfel de acțiuni reușim să le mângâiem durerea".

Aducem mulțumiri deosebite artiștilor noștri care ne-au dăruit acest concert impresionant, Bisericii Romano-Catolice "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, părintelui paroh, Sebastian Bilboc pentru găzduire, implicare și susținerea permanentă a cauzelor nobile, parohiilor "Inima Neprihănită a Mariei", "Fericitul Ieremia Valahul" și "Isus, Bunul Păstor" din Roman pentru susținerea și promovarea acestui concert caritabil, Centrului de Îngrijire la Domiciliu Roman (cu activitate în Roman, Tămășeni, Adjudeni și Sagna), Centrului de Îngrijire la Domiciliu Săbăoani, Centrului de Îngrijire la Domiciliu Iugani (cu activitate în Iugani, Mircești, Hălăucești, Luncași, Stolniceni-Prăjescu și Cozmești), Centrului de Îngrijire la Domiciliu Oțeleni și Centrului de Îngrijire la Domiciliu Butea pentru că zi de zi aduc alinare și speranțe vârstnicilor în nevoie din aceste comunități, comunităților parohiale și consiliilor locale din regiune care susțin activitatea centrelor și, nu în ultimul rând, tuturor participanților.

Mulțumim, de asemenea, partenerilor media: Ziarul de Roman, Ziare.com.

Acest act artistic a fost prezentat și la Iași pe data de 22 august, la Onești pe 12 septembrie, la Suceava pe 19 septembrie, iar ultima ediție va avea loc pe 3 octombrie la Bacău.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 septembrie: Roman: Concertul caritabil "Spes mundi - Speranța lumii"

* * *

Din arhiva ercis.ro:

III. Suceava: Concertul caritabil "Spes mundi - Speranța lumii" (19 septembrie)

II. Onești: Concertul caritabil "Spes Mundi - Speranța lumii" în Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" (12 septembrie)

I. Iași: Concertul caritabil "Spes mundi - Speranța lumii" (22 august)


 

lecturi: 532.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat