Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Parolin la Adunarea Generală a ONU: Pacea trebuie să se bazeze pe fraternitate

Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin trimite un mesaj video către Adunarea Generală a ONU și abordează subiecte care variază de la pandemie, la viitorul COP26 de la Glasgow, la război și dezarmare nucleară.

de Devin Watkins

Organizația Națiunilor Unite își desfășoară săptămâna aceasta [n.trad. lucrările au început pe 14 septembrie 2021 și se vor încheia pe 27 septembrie 2021] cea de-a 76-a Adunare Generală, șefii de stat și de guvern reunindu-se la New York pentru a discuta tema principală: "Construirea rezilienței prin speranță".

Vaticanul, care se bucură de statutul de observator permanent la ONU, a participat la eveniment prin intermediul reprezentanților și al mesajelor video pentru diverse evenimente.

Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a transmis participanților salutul Papei Francisc într-un mesaj video care a fost difuzat duminică dimineața [n.trad. pe 26 septembrie 2021, dar textul mesajului are data 25 septembrie 2021].

Speranța este activă

Cardinalul și-a deschis mesajul video cu o reflecție asupra diferenței dintre speranță și optimism.

Optimismul, a remarcat el, este doar o așteptare pasivă că lucrurile se vor îmbunătăți, în timp ce speranța ne cere să dăm un răspuns activ pentru a rezolva numeroasele probleme cu care se confruntă lumea.

"Speranța ne menține motivați atunci când problemele și dezacordurile par de nerezolvat, facilitează iertarea, conștienți că prin reconciliere poate exista un viitor mai bun", a spus el.

Reînnoirea sistemelor de sănătate

Cardinalul Parolin s-a referit apoi la pandemia Covid-19 în curs de desfășurare și la necesitatea de a ieși cu un "sentiment reînnoit de solidaritate fraternă".

Pandemia a arătat că națiunile trebuie să își revizuiască sistemele de sănătate, care i-au lăsat pe mulți fără îngrijire suficientă și pe mulți din națiunile mai sărace fără acces la vaccinurile care le pot salva viața.

"Chiar și astăzi, mulți nu au acces la teste, la îngrijire de bază sau la vaccinuri sau chiar la infrastructura energetică care ar face posibilă o astfel de îngrijire", a spus el.

Ani de progres ruinați

Secretarul de stat de la Vatican a mai spus că, din cauza coronavirusului, lumea a pierdut cinci ani de progres în ceea ce privește cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU care trebuie îndeplinite până în 2030.

El a făcut apel la liderii mondiali să regândească sistemele economice care exploatează oamenii și mediul în numele profitului, un subiect pe care va încerca să îl abordeze viitorul summit COP26 privind clima de la Glasgow, în Scoția.

Cardinalul Parolin a spus că a trecut de mult timpul să acționăm pentru a salva pământul. "Suntem obligați să ne consolidăm ambiția", a spus el, "deoarece în prezent resimțim efectele deceniilor de inacțiune în ceea ce privește inundațiile extreme, seceta, incendiile, topirea ghețarilor, retragerea țărmurilor, malnutriția și bolile respiratorii pe care le provoacă creșterea temperaturilor."

Război și egoism

Războiul, a continuat cardinalul, a stins speranțele și aspirațiile multor tineri din zonele din lume aflate în conflict.

El a amintit recentele tulburări din Afganistan și tensiunile politice continue din Liban și Siria, care ne amintesc că "asupra popoarelor și națiunilor apasă conflictele".

Și a repetat apelul Papei Francisc și al secretarului general al ONU pentru o încetare a focului la nivel mondial.

Armele chimice, armele nucleare și alte arme de distrugere în masă creează "un etos al fricii bazat pe anihilarea reciprocă și otrăvește relațiile dintre popoare, obstrucționează dialogul și subminează speranța".

Așa-numitele "noi drepturi"

Papa, a adăugat cardinalul Parolin, consideră că una dintre cauzele profunde ale războaielor și conflictelor este "criza relațiilor umane", care este rezultatul unor moduri de viață dominate de egoism și de o cultură a aruncării la gunoi.

El a spus că mulți oameni sunt maltratați, exploatați, ignorați sau uciși ca urmare a egoismului și a nepăsării față de demnitatea umană.

Printre aceștia se numără refugiații și migranții, persoanele în vârstă și copiii nevinovați, nenăscuți, precum și credincioșii religioși care îndură hărțuiri sau chiar mai rău din cauza credinței lor.

Cardinalul Parolin s-a pronunțat, de asemenea, împotriva impunerii unor "interpretări noi ale drepturilor omului existente, separate de valorile universale care stau la baza lor".

"În multe cazuri, "noile drepturi" nu numai că sunt în contradicție cu valorile pe care se presupune că le susțin, ci sunt impuse în ciuda absenței oricărui fundament obiectiv sau consens internațional", a spus el. "Sfântul Scaun consideră că, în timp ce privează drepturile omului de dimensiunea lor universală inițială, aceste noi interpretări parțiale devin, din păcate, reperul ideologic al unui "progres" fals și un alt motiv de polarizare și divizare."

Reziliență în fraternitate

El a spus că reziliența trebuie să fie construită prin fraternitate, speranță și consens în organismele internaționale, apărând în același timp drepturile omului și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul la viață, la conștiință și la religie.

În cele din urmă, cardinalul Parolin și-a încheiat discursul în cadrul celei de-a 76-a Adunări Generale a ONU amintind cuvintele Papei Francisc în Irakul devastat de război la începutul acestui an.

"Nu va exista pace atâta timp cât îi vedem pe ceilalți ca fiind ei și nu noi", a spus papa. "Nu va exista pace atâta timp cât alianțele noastre sunt împotriva altora, pentru că alianțele unora împotriva altora nu fac decât să sporească diviziunile. Pacea nu cere învingători sau învinși, ci mai degrabă frați și surori care, cu toate neînțelegerile și rănile din trecut, călătoresc de la conflict la unitate."

(După Vatican News, 26 septembrie 2021)

Traducere de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 273.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat