Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat episcopilor prieteni ai Mișcării Focolarilor (25 septembrie 2021)

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe toți cu afect și vă mulțumesc pentru că ați voit această întâlnire, deși cea mai mare parte dintre voi participă de departe. Dar suntem apropiați, ba mai mult, uniți în unicul Trup și în unicul Duh!

Îl salut pe cardinalul Francis Xavier Kovithavanij, care n-a putut să vină datorită bolii: ne rugăm pentru o însănătoșire rapidă! Și mulțumesc episcopilor care au prezentat experiența acestor întâlniri ale voastre, începute în urmă cu patruzeci de ani. Un drum de prietenie care are o rădăcină puternică, o rădăcină solidă. Și cu privire la asta aș vrea să reflectez cu voi.

Opera Mariei, sau Mișcarea Focolarilor, a cultivat mereu, prin carisma primită de la fondatoarea Chiara Lubich, simțul și slujirea unității: unitate în Biserică, unitate între toți credincioșii, unitate în lumea întreagă, "în cercuri concentrice". Asta ne face să ne gândim la definiția pe care Conciliul al II-lea din Vatican a dat-o despre Biserică: "sacramentul, adică semnul și instrumentul unirii intime cu Dumnezeu și al unității întregului neam omenesc" (Constituția Lumen gentium, 1). În mijlocul sfâșierilor și distrugerilor războiului, Duhul a pus în inima tânără a lui Chiara o sămânță de fraternitate, o sămânță de comuniune. O sămânță care din acel grup de prietene, la Trento, s-a dezvoltat și a crescut, atrăgând bărbați și femei de orice limbă și națiune cu forța iubirii lui Dumnezeu, care creează unitate fără a anula diversitățile, dimpotrivă, valorizându-le și armonizându-le. Îmi vine în minte ceea ce spune Vasile [din Cezareea] despre Duhul: "Ipse unitas est, ipse est harmonia".

Este evidentă "rudenia" - ca să spunem așa - care există între această carismă și slujirea episcopilor. Noi episcopii suntem în slujba poporului lui Dumnezeu, pentru ca să se edifice în unitatea credinței, a speranței și a carității. În inima episcopului, Duhul Sfânt imprimă voința Domnului Isus: ca toți creștinii să fie una, spre lauda și gloria Dumnezeului Unul și Întreit și pentru ca lumea să creadă în Isus Cristos (cf. In 17,21). Papa, episcopi, suntem în slujba nu a unei unități exterioare, a unei "uniformități", nu, ci a misterului de comuniune care este Biserica în Cristos și în Duhul Sfânt, Biserica drept Trup viu, ca popor pe cale în istorie și în același timp dincolo de istorie. Popor trimis în lume pentru a-l mărturisi pe Cristos, pentru ca el, Lumen gentium, Lumina neamurilor, să poată atrage pe toți la sine, cu forța blândă și milostivă a Misterului său pascal.

Iubiți frați, putem spune că acesta este "visul" lui Dumnezeu. Este planul său de a reconcilia și a armoniza în Cristos totul și pe toți (cf. Ef 1,10; Col 1,20). Acesta este și "visul" fraternității, căreia am dedicat enciclica Fratelli tutti. În fața "umbrelor unei lumi închise", unde atâtea vise de unitate "se sfărâmă", unde lipsește "un proiect pentru toți" și globalizarea navighează "fără o direcție comună", unde flagelul pandemiei riscă să exaspereze inegalitățile, Duhul ne cheamă "să avem curajul - parresia - de a fi una", cum spune titlul întâlnirii voastre. A îndrăzni unitatea. Pornind de la conștiința că unitatea este dar - este cealaltă parte a titlului.

Curajul unității ni-l mărturisesc mai ales sfinții: în urmă cu puține zile i-am celebrat pe Sfântul Corneliu, papă, și pe Sfântul Ciprian, episcop. Tocmai acestuia din urmă îi datorăm definiția minunată a Bisericii ca "popor adunat în unitatea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt" (De Orat. Dom. 23: PL 4, 553). Dar să ne gândim și la atâția martori din timpurile noastre, păstori și laici, care au avut "curajul unității", plătind personal un preț uneori foarte mare. Pentru că unitatea pe care ne-a dăruit-o și ne-o dăruiește Isus Cristos nu este unanimism, nu înseamnă a fi de acord cu orice preț. Ascultă de un criteriu fundamental, care este respectarea persoanei, respectarea feței celuilalt, în special a săracului, a celui mic, a celui exclus.

Iubiți frați și surori, vă mulțumesc iar pentru această întâlnire. Mai ales vă mulțumesc pentru angajarea cu care duceți înainte acest drum de prietenie - vă rog: mereu deschis, niciodată exclusiv -, pentru a crește în slujirea adusă comuniunii. Continuați să zâmbiți, care este parte a carismei voastre. Mă rog pentru voi și pentru comunitățile voastre. Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă păzească. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Să ne binecuvânteze pe toți Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 484.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat