Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: A patra serie de exerciții spirituale a fraților franciscani conventuali

În perioada 19-24 septembrie 2021 au avut loc la Viișoara (NT) exercițiile spirituale pentru ultima serie de frați franciscani conventuali. Meditațiile au fost ținute on-line de către părintele Matteo Munari, franciscan minor de la Ierusalim.

Au fost zile binecuvântate în care am meditat împreună pe baza textului Evangheliei după Sfântul Matei, capitolul 18. Meditațiile nu au fost doar exegetice, ci au avut și accente practice pentru viața noastră de credință. Itinerariul a pornit de la considerația că "cine se face mic așa cum este un copil va moșteni împărăția cerurilor". Noi care trăim minoritatea ca valoare fundamentală a carismei franciscane avem o datorie în plus în acest sens. Apoi am meditat asupra "scandalului" (Mt 18,5-10) pe care putem să-l provocăm în comunitate dacă nu trăim după exigențele evangheliei. Însă, nu trebuie să ne izolăm de comunitate pentru a nu deveni vulnerabili (oaia pierdută, Mt 12-14), ci trebuie să ne ajutăm unul pe celălalt prin corectarea fraternă care face parte din iubirea fraternă. Rugăciunea devine astfel sufletul vieții noastre când înțelegem să nu fim ipocriți, să nu irosim cuvinte și să eliminăm mânia și resentimentele, când învățăm să iertăm așa cum noi suntem iertați de Dumnezeu (Mt 18,21-35). De fapt, milostivirea lui Dumnezeu întrece orice calcul omenesc (Mt 18,23-35). Suntem chemați așadar să transfigurăm viața noastră și a celorlalți (Mt 17,1-8).

Ne-am bucurat de o atmosferă binefăcătoare toate aceste zile celebrând Sfânta Euharistie, adunându-ne zilnic în adorație și la rugăciunea psalmilor, dar și împărtășind din bucuriile și încercările noastre cu celălalt. Meditațiile, două pe zi, a câte jumătate de oră fiecare, au dat ritmul acestor zile binecuvântate pentru care îi mulțumim părintelui Matteo Munari.

Frații comunității de la Viișoara ne-au slujit cu multă atenție pregătindu-ne hrana și toate celelalte necesare desfășurării exercițiilor și le mulțumim și lor din suflet.

Fie ca Domnul care ne-a chemat la viața fraternă să ne dăruiască în continuare și harul de a fi statornici în împlinirea vocației!

Pr. Iosif Diac, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-24 septembrie: Viișoara: A patra serie de exerciții spirituale a fraților franciscani conventuali


 

lecturi: 1125.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat