Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Vocații: Adorație vocațională pentru luna septembrie

Pentru luna septembrie 2021, Oficiul pentru Vocații al Diecezei de Iași propune un model de adorație vocațională pregătită de sr. Ana Tișea din Congregația "Slujitoarele Duhului Sfânt", Roman.

1. Cântec - Tu, care te numești iubire

2. Act de adorare

Dumnezeule, eu te ador:
Tu înțelepciunea, care m-a gândit
Tu voința, care m-a voit
Tu puterea, care m-a creat
Tu harul, care m-a înălțat
Tu vocea, care mă cheamă
Tu cuvântul, care-mi vorbește
Tu bunătatea, care mi se dăruiește
Tu milostivire, care mă conduce
Tu îndurare, care mă iartă
Tu iubire, care mă înconjoară
Tu spirit, care-mi dă viață
Tu liniște, care mă umple
Tu sfințenie, care mă transformă
Căci nu-mi mai găsesc odihna până ce te voi vedea. O, Doamne, te ador!

3. Cântec Taize: A mea pace și bucurie /2x

4. Dorința contemplării lui Dumnezeu (Sfântul Anselm de Canterbury)

Curaj, omule, fugi pentru un timp de ocupațiile tale, eliberează-te puțin de gândurile tale tumultoase. Îndepărtează acum grijile tale apăsătoare și lasă deoparte activitățile tale obositoare. Acordă-i o clipă lui Dumnezeu și odihnește-te puțin în el.

Intră în cămăruța sufletului tău, alungă totul în afară de Dumnezeu și de ceea ce te poate ajuta să-l cauți și, închizând ușa, caută-l. Acum, vorbește, inima mea întreagă, spune-i acum lui Dumnezeu: "Caut fața ta. Eu caut, Doamne, fața ta!" (Ps 26,8).

Doamne, tu ești Dumnezeul meu, tu ești stăpânul meu, dar eu nu te-am văzut niciodată. Tu m-ai creat și re-creat, tu mi-ai dăruit toate bunurile mele, dar eu nu te cunosc încă. Pe scurt, am fost creat ca să te văd, dar eu încă nu am împlinit scopul pentru care am fost creat.

Privește, Doamne, ascultă-ne, luminează-ne, arată-ni-te pe tine însuți. Vino iarăși la noi, ca să ne fie bine; fără tine ne este atât de rău. Fie-ți milă de ostenelile și căutările noastre, pentru că fără tine suntem nimic.

Învață-mă să te caut și arată-te celui care te caută, căci nu pot să te caut, dacă tu nu mă înveți, și nici să te găsesc, dacă tu nu te arăți. Fă să te caut, dorindu-te, și să te doresc, căutându-te; să te găsesc, iubindu-te, și să te iubesc, găsindu-te.

5. Cântec Taize: A mea pace și bucurie /2x

6. Reflecție pe marginea capitolului 1 din cartea Genezei (Gen 1) - Primul capitol din Biblie în cartea Genezei ne relatează că lumea a fost creată prin Cuvântul lui Dumnezeu.

Și a zis Dumnezeu: "Pământul să facă să iasă verdeață, ierburi purtând sămânță și pomi roditori care să facă, după soiul lor, fructe, purtând în ele sămânța lor pe pământ!" Și așa a fost. Pământul a produs verdeață, ierburi purtând sămânță după soiul lor și pomi roditori care fac după soiul lor fructe purtând în ele sămânța lor.

Apoi, prin Cuvântul său, Dumnezeu creează omul după chipul său. Și a zis Dumnezeu: "Iată, v-am dat toată iarba care face sămânță de pe toată fața pământului și tot pomul ce are rod cu sămânță în el. Acestea vor fi hrana voastră. Dumnezeu a văzut că toate erau bune și le-a binecuvântat.

Suntem în luna septembrie, luna "culesului viei", luna recoltei, anotimpul adunării roadelor pământului. Tu, Doamne, ne binecuvântezi cu roade bogate ale pământului și ale muncii mâinilor noastre. Îți mulțumim astăzi pentru pământ casa noastră comună, pentru roadele pământului cu care ne binecuvântezi și pentru viața noastră. Tu ne responsabilizezi pe fiecare cu grija pentru creație, pentru celălalt și pentru viața proprie.

Pământul a dat roade fiecare după soiul lor. Vechiul an agricol se încheie însă începe altul nou cu pregătirea semănăturilor pentru anul care începe. Natura ne amintește că orice sfârșit este un început. Viața e un șir nesfârșit de începuturi. Fiecare om are în sine o potențialitate. Fiecare e o surpriză. Avem rodnicie în noi. Fiecare după felul/soiul său. Viața e un cuvânt al lui Dumnezeu, un dar și el o binecuvântează.

Care sunt binecuvântările din viața mea?

7. Psalmul 8

Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul!
Strălucirea ta se înalță mai presus de ceruri.
Din gura copiilor și a pruncilor ți-ai pregătit laudă împotriva vrăjmașilor tăi,
ca să nimicești pe dușman și pe răzbunător.
Când privesc cerurile tale, lucrările mâinilor tale, luna și stelele pe care le-ai stabilit,
mă întreb: "Ce este omul, că te gândești la el, sau fiul omului, că-l iei în seamă?".
L-ai făcut cu puțin mai mic decât pe îngeri, l-ai încununat cu cinste și măreție.
L-ai făcut să stăpânească lucrările mâinilor tale, toate le-ai pus la picioarele lui:
oile și boii laolaltă, precum și animalele câmpului,
păsările cerului și peștii mării, tot ce străbate căile apelor.
Doamne Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul!

8. Cântec - Nu mai sunt cuvinte

9. Text biblic (In 15, 5.9-11.16) - Isus, vița cea adevărată

Isus a spus: Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel care rămâne în mine și eu în el, acela aduce rod mult, pentru că fără mine nu puteți face nimic. Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine, așa v-am iubit și eu pe voi. Rămâneți în iubirea mea! Dacă păziți poruncile mele, rămâneți în iubirea mea așa cum eu am păzit poruncile Tatălui meu și rămân în iubirea lui. V-am spus acestea pentru ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină.

Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v?am pus ca să mergeți și să aduceți rod, iar rodul vostru să rămână, pentru ca orice îl veți ruga pe Tatăl în numele meu să vă dea.

Reflecție:

Suntem rodul Cuvântului lui Dumnezeu, iar pentru ca inima noastră să fie un pământ fertil cu roade bune, trebuie să primim neîncetat seva hrănitoare din el. Viața e un dar, și acest dar suntem noi.

Dumnezeu dă fiecăruia o personalitate unică, un nume, o vocație, chemându-ne la o slujire, care să producă roade. E ceva în această lume ce numai tu poți face, există cineva pe care numai tu îl pot iubi, există un rod al fericirii care va înmuguri în tine și numai în tine poate înflori. În căutarea vocației sale Sfânta Tereza a Pruncului Isus a înțeles: "Iubirea cuprinde toate vocațiile, iubirea e totul, ea îmbrățișează toate timpurile și toate locurile. Ea este calea prin excelență care conduce în mod sigur la Dumnezeu".

Tema Zilei Mondiale a Misiunilor din acest an, "Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit" (Fap 4,20), ne îndeamnă pe fiecare dintre noi "să luăm asupra noastră" și să facem cunoscut ceea ce purtăm în inimă. Dumnezeu ne hrănește și ne trimite așteptând de la viața noastră roade de calitate, care să rămână.

Duhul Sfânt este cel care în mod tainic ne unește cu Cristos și între noi. El face să crească în noi roadele sale pentru binele și binecuvântarea altora. Fără a pretinde să vedem rezultate spectaculoase, să-l lăsăm pe Domnul să facă rodnice eforturile noastre așa cum dorește și unde vrea el!

10. Moment de tăcere

11.Cântec - Iubirea ta ne dă viața-n dar

12. Rugăciune de închinare:

Puterea mea ești tu, dragostea mea, drumul meu
Cântecul meu ești tu, speranța mea, lumina mea.
Visul meu ești tu, tăria mea, scutul meu
Fântâna mea ești tu, izvorul meu, râul meu
Tu îmi dai apă, tu mă ocrotești, tu mă alini.
Tu mă adăpostești, tu ceri ceva de la mine, tu te încrezi în mine.
Tu crezi în mine, tu nu mă părăsești.
Tu ești Dumnezeul meu. Din tine trăiesc.

13. (La liberă alegere) - Invocații

Transformă viața noastră în sărbătoare

Atunci când tu, Doamne, faci ca viața noastră să devină o sărbătoare, se vestește nenorociților și oamenilor sărmani vestea cea bună că viața lor se va schimba.

Atunci când tu, Dumnezeule, faci ca viața noastră să devină o sărbătoare, inimile zdrobite sunt vindecate, inimile împietrite și conservate învie, atunci inimile noastre se încălzesc și se curăță și ochii noștri vor străluci.

Atunci când tu, Dumnezeule, faci ca viața noastră să devină o sărbătoare, vom împrăștia cenușa deznădejdii și a dezechilibrului vieții noastre în vânt. În locul lor ne vom pune podoaba creației înfloritoare și vom purta hainele iubirii și ale păcii.

Atunci când tu, Dumnezeule, faci ca viața noastră să devină o sărbătoare, vom fi asemeni copacilor din grădina ta, vom simți din nou rădăcinile noastre și vom aduce roade noi.

Atunci când tu, Dumnezeule, faci ca viața noastră să devină o sărbătoare, timpul nostru neliniștit se transformă din nou într-un timp plăcut, și anii noștri trecători devin ani plini de har.

14. Tatăl nostru - (cântat)

15. Rugăciunea de încheiere:

Astăzi, punem în fața ta, Dumnezeule, rodul binecuvântării tale și al muncii noastre și plin de credință cu aceste daruri și viața noastră ți-o închinăm. Uniți cu tinerii din lumea întreagă înălțăm spre tine, Stăpân al secerișului, rugăciunea noastră și cu umilință îți cerem să trimiți lucrători în secerișul tău. Îți încredințăm tinerii și tinerele lumii întregi cu problemele, dorințele și speranțele lor. Întoarce-ți privirea spre ei și fă din ei purtători și constructori ai civilizației iubirii. Cheamă-i la urmarea Fiului tău, Isus, capabili să înțeleagă că se merită să-și ofere viața pentru tine și pentru lume. Dăruiește-le curaj să răspundă generos chemării tale și să accepte pe deplin responsabilitatea față de viața lor. Ajută-i să-și recunoască vocația la care îi chemi și că această chemare rămâne mereu actuală și foarte necesară. Amin.

Oficiul pentru Vocații


 

lecturi: 628.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat