Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Inelul și tunica

de Giampaolo Mattei

Inelul și tunica. Așa s-a prezentat azi dimineață [miercuri, 22 septembrie 2021] Pary Gul în fața Papei Francisc, dăruindu-i inelul său - în amintirea soțului "înghițit" de teroarea talibană - și haina "care relatează o viață de suferințe". Papa - înainte de audiența generală, în sălița din Aula "Paul al VI-lea" - a primit darul inelului, însă... cu o condiție: ca să-l păstreze Pary Gul ca garanție de prietenie și semn de speranță. Și femeia a indicat speranța în ochii celor trei fiice ale sale - Adila, Robina și Setara - și ai fiului, Nasim. Au între 25 și 14 ani. Fetele - cu SOS lansate prin smartphone - au permis să se realizeze în mod rocambolesc fuga de la Kabul. Pentru a ajunge după aceea în sfârșit la noile lor case în regiunea Bergamo, unde vor putea relansa viețile lor. Grație unei rețele solidare - coordonată de scriitorul Alí Ehsani, fugit în urmă cu mai mulți ani de la Kabul cu fratele care, însă, nu a supraviețuit celor cinci ani de călătorie - și fundației Meet Human.

Au reușit să fugă trei familii, creștine: 14 persoane, 8 femei și 6 bărbați. Șapte sunt minori (și toți cu un desen făcut înadins pentru papa). Cel mai mic, Eliyas, are abia un an și a fost internat de urgență, la sosirea sa în Italia, pentru a rezolva o infecție. Acum se simte bine.

Istoria pe care cele trei familii au prezentat-o papei este impresionantă prin cruzime. Faptul de a fi creștini a provocat un denunț față de ei imediat ce talibanii au intrat în Kabul. "Soțul meu mai întâi a fost concediat și după aceea arestat, și nu mai avem vești despre el", relatează Pary Gul, 57 de ani, care are prenumele Hasan Zada. "Am rămas în beci închiși timp de patru zile și patru nopți de frică să nu fim arestați toți, probabil că ne-a denunțat cineva pentru că suntem creștini", destăinuiesc ei.

Și Gholam Abbas și soția sa, Fatima - ambii 32 de ani - au reușit să părăsească orașul Kabul cu copiii, Safa Marwah (9 ani) și Muhammad Yousouf (4 ani). Cu ei și Zamin Ali (35 de ani) și Seema (34 de ani) cu copiii, Maryam (11 ani), Ali Reza (8 ani) și, desigur, micul Eliyas.

Frați afgani este sloganul campaniei solidare pe care Meet Human a ales să-l ducă înainte, în Afganistan, cu colaborarea instituțiilor civile și militare italiene. O fraternitate care prinde imediat trup în susținerea dată celor trei familii pentru a construi relații, a găsi un loc de muncă, a avea o instruire. Așadar, pentru a trăi din nou. Păstrând "inelul papei".

(După L'Osservatore Romano, 22 septembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1097.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat