Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Austria: Un preot român numit paroh și coordonator al unei Unități Pastorale (Seelsorgeraum) în Dieceza de Graz

Duminică, 12 septembrie 2021, în localitatea Irdning, din Austria, pr. Adrian Aileni, originar din Dieceza de Iași, a luat în posesie canonică trei parohii: Irdning, Donnersbach și Donnersbachwald. De asemenea, părintele a primit numirea de coordonator al întregii unități pastorale Mittleres Ennstal/Paltental, teritoriu ce întregește 11 parohii, pr. Adrian fiind paroh la opt dintre ele.

În straie de sărbătoare tradiționale, în ritmul fanfarei, la ceas de dimineață, credincioșii din Irdning, în procesiune solemnă, intrau în biserica dedicată sfinților Petru și Paul. Evenimentul care îi aduna împreună era instalarea noului paroh, în persoana preotului Adrian Aileni.

Delegatul episcopului, pr. Johannes Karner, l-a prezentat pe părintele originar din România, trecând în revistă unde s-a născut, ce a studiat și când a fost hirotonit preot. Apoi a dat citire decretului de numire în funcția de paroh a părintelui român, încardinat deja în Dieceza de Graz.

La Liturghie au participat pr. Johannes Karner, coordonatorul regional și delegatul episcopului, pr. Cristian Bîrnat, diaconul Martin Schachner, cele două asistente pastorale, Monika Schachner și Evelin Haigl, primarii localităților, mai mulți ministranți și numeroși credincioși locali sau veniți din comunități învecinate.

Celebrarea euharistică a fost prezidată de noul părinte paroh. În cadrul cuvântului de învățătură, pr. Adrian i-a îndemnat pe toți participanții la adunarea euharistică să trăiască și să actualizeze unitatea pentru care s-a rugat Mântuitorul Isus: "Să trăim mereu ca o comunitate voită și unită de Cristos. Singuri, separați de Isus, suntem litere fără sens pe o pagină, dar împreună cu el suntem un mesaj inspirator: doar împreună putem face lucruri frumoase".

Cântările au fost animate de corul parohial, acompaniate de mai multe instrumente muzicale. Cântecele din timpul procesiunii de la intrare și cele de la final au fost însuflețite de fanfara locală, formată din credincioși de diferite profesii care, cu ocazia evenimentelor importante din comunitate, își oferă aportul pentru înfrumusețarea celebrărilor.

La finalul ceremoniei religioase, au luat cuvântul oficialitățile civile care l-au asigurat pe noul lor părinte paroh de toată susținerea și ajutorul lor în munca sa pastorală.

Totul s-a încheiat cu o mică recepție în curtea bisericii. În acest timp, fanfara a interpretat diferite piese din repertoriul local sau național. Directorul fanfarei, aflând de veleitățile muzicale ale noului lider spiritual, l-a invitat să dirijeze o melodie. Credincioșii au fost uimiți de talentul artistic al pr. Adrian.

Pr. Adrian Aileni, originar din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, s-a născut în anul 1985. A absolvit Școala generală nr. 43 "Dimitrie Sturdza". În anul 2000 a intrat în seminarul liceal din Bacău, apoi la Liceul Catolic din Iași pe care l-a absolvit în 2004. A parcurs formarea seminarială la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. A fost hirotonit preot în 2013, la Iași, de către PS Petru Gherghel. În primii doi ani de preoție a slujit în Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Nicolae Bălcescu, Bacău. Din 2015 până în 2020 a activat ca vicar parohial în Voitsberg, Dieceza de Graz, Austria. În 2020 a fost numit paroh la Liezen și Lassing în frumoasa regiune Știria, numită și "inima verde a Austriei".

"Presbyterorum ordinis" (Decretul Conciliului al II-lea din Vatican privind slujirea și viața preoțească) îndeamnă "preoții din diecezele mai bogate în vocații să se arate gata să meargă bucuroși, cu permisiunea sau la îndemnul Ordinariului propriu, pentru a-și împlini slujirea în regiuni, misiuni sau activități care suferă din lipsă de cler" (PO 10).

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 septembrie: Austria: Un preot român numit paroh și coordonator al unei Unități Pastorale (Seelsorgeraum) în Dieceza de Graz


 

lecturi: 3469.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat