Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un an de noviciat în marea familie a Iosefinilor

La împlinirea anului de noviciat, sâmbătă, 11 septembrie 2021, trei tineri români, Alexandru Pitirici din Buhonca, Ionuț Ciceu din Luizi-Călugăra și Narcis Adelin Miclăuș din Coman, s-au angajat în a-l urma pe Cristos mai îndeaproape cu cele trei voturi evanghelice de sărăcie, castitate și ascultare, în Congregația "Sfântul Iosif" (Iosefinii lui Murialdo), slujindu-i pe tineri după carisma Sfântului Leonard Murialdo. Liturghia a avut loc la Mănăstirea Carmelită din Luncani după o săptămână de exerciții spirituale. Nrcis Miclăuș prezintă experiența acestui an de noviciat.

A fi parte din marea familie a Iosefinilor și a termina acest an de noviciat nu poate fi, cred eu, rodul unei "potriviri astrale", ci rezultatul unui proces de formare bine structurat.

Salut! Eu mă numesc Narcis, sunt din România și vreau să vă povestesc despre experiența mea ca novice in Congregația "Iosefinii lui Murialdo".

Alături de prietenii și colegii mei, Alex și Ionuț (a mai fost și Cazimir care ne-a părăsit la începutul lunii decembrie), am început, pe 25 septembrie 2020, acest drum de formare alături de maestrul nostru, părintele Cesare Cotemme (un preot sfânt). Nu am avut timp de acomodare: în ziua în care am călcat pe pământ italian am și început pentru că era un drum lung și nu ne-am permis să pierdem timpul. Și așa a început anul nostru: an în care am "gustat" viața de iosefin, an în care am învățat să vorbesc deschis cu Dumnezeu și să-i cer sprijinul în temerile și îndoielile mele, an în care mi-am însușit "Regula", an în care am cunoscut persoane de care, de acum încolo, mă va lega o strânsă prietenie și, nu în ultimul rând, în acest an am deprins toate învățăturile fondatorului nostru: începând de la carismă, până la modul în care se trăiește aceasta, de la istoria congregației, până la misiunea ei, de la ce înseamnă să fii persoană consacrată, până la modul în care trebuie să trăim ascultarea, sărăcia și castitatea.

A fost un an rodnic chiar dacă a fost puțin obscurat de această "benedetta" pandemie, un an în mijlocul oamenilor simpli, dar cu o inimă mare, în mijlocul unei familii care, asemănătoare unui sculptor care cioplește un bloc masiv și urât de marmură până devine o statuie frumoasă, ne-a "cioplit" și "șlefuit" și pe noi până am ajuns oameni frumoși.

A fost un an în care m-am simțit ca un copil in mijlocul unei mari familii, un "învățăcel" în atelierul lui Cristos...

Nu-mi rămâne decât, în primul rând, să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a oferit până acum, pentru oamenii pe care i-a pus în viața mea și pentru că m-a chemat să-l urmez într-un mod desăvârșit. În al doilea rând, vreau să-i mulțumesc comunității de aici, de la Parohia "San Leonardo Murialdo", în frunte cu maestrul nostru, părintele Cesare, care nu doar că și-a oferit din timpul, experiența și cunoștințele sale, dar care și-a oferit și o "bucată din viață" pentru a ne face să creștem drepți la "umbra" lui Cristos. Mulțumire și recunoștință tuturor, atât celor care și-au jucat rolul în mijlocul scenei, cât și celor care au stat după cortină. Dumnezeu să vă răsplătească pentru tot binele făcut și pentru toată munca depusă pentru noi.

Aș vrea să închei acest articol transmițând un mesaj tinerilor, citându-l pe Sfântul Ioan Paul al II-lea care spunea, în predica de la începutul pontificatului său, așa: "Fraților și surorilor, nu vă fie teamă să-l primiți pe Cristos în inimile voastre și să acceptați puterea lui și cu puterea lui Cristos să slujiți omului și întregii omeniri. Nu vă fie teamă! Deschideți, deschideți larg porțile lui Cristos".

Așa că și eu îi îndemn pe tinerii de vârsta mea la curaj, la curajul de a-l urma pe Cristos fiecare în modul său și vă asigur că nu veți pierde nimic, dimpotrivă, veți câștiga!

Narcis Miclăuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Un an de noviciat în marea familie a Iosefinilor


 

lecturi: 1194.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat