Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC LA BUDAPESTA,
CU OCAZIA SFINTEI LITURGHII DE ÎNCHEIERE
A CELUI DE-AL 52-LEA CONGRES EUHARISTIC INTERNAȚIONAL,
ȘI ÎN SLOVACIA

(12-15 septembrie 2021)

Întâlnire cu comunitatea ebraică

Piața "Rybné námestie" (Bratislava)

Luni, 13 septembrie 2021

Iubiți frați și surori, bună seara!

Vă mulțumesc pentru cuvintele voastre de bun-venit și pentru mărturiile pe care le-ați dăruit. Sunt aici ca pelerin pentru a atinge acest loc și a fi atins de el. Piața în care ne găsim este foarte semnificativă pentru comunitatea voastră. Menține vie amintirea unui trecut bogat: a fost timp de secole parte a cartierului ebraic; aici a lucrat celebrul rabin Chatam Sofer. Aici era o sinagogă, chiar alături de Catedrala Încoronării. Arhitectura, așa cum s-a spus, exprima conviețuirea pașnică a celor două comunități, simbol rar și de mare însemnătate evocatoare, semn minunat de unitate în numele Dumnezeului părinților noștri. Aici simt și eu nevoia, ca atâția dintre ei, "să-mi scot sandalele", pentru că mă aflu într-un loc binecuvântat de fraternitatea oamenilor în numele Celui Preaînalt.

Însă, după aceea, numele lui Dumnezeu a fost necinstit: în nebunia urii, în timpul celui de-al doilea război mondial, peste o sută de mii de evrei slovaci au fost uciși. Și apoi când s-a voit să se șteargă urmele comunității, aici sinagoga a fost demolată. Este scris: "Să nu iei în zadar numele Domnului" (Ex 207). Numele divin, adică însăși realitatea sa personală, este numită în zadar atunci când se încalcă demnitatea unică și irepetabilă a omului, creat după chipul său. Aici numele lui Dumnezeu a fost necinstit, pentru că blasfemia cea mai rea care se poate aduce este aceea de a-l folosi pentru propriile scopuri, și nu pentru a-i respecta și a-i iubi pe alții. Aici, în fața istoriei poporului ebraic, marcat de acest afront tragic și ireparabil, ne rușinăm să admitem asta: de câte ori numele inefabil al Celui Preaînalt a fost folosit pentru inexprimabile acte de inumanitate! Câți asupritori au declarat: "Dumnezeu este cu noi"; dar ei nu erau cu Dumnezeu.

Iubiți frați și surori, istoria voastră este istoria noastră, durerile voastre sunt durerile noastre. Pentru unii dintre voi, acest Memorial al Shoah este unicul loc unde puteți cinsti memoria celor dragi ai voștri. Și eu mă unesc cu voi. Pe Memorial este scris în ebraică "Zachor": "Amintește-ți!". Amintirea nu poate și nu trebuie să cedeze locul uitării, pentru că nu vor exista zori durabili de fraternitate fără a fi împărtășit și risipit întunericul nopții. Răsună și pentru noi întrebarea profetului: "Santinelă, cât mai este din noapte?" (Is 21,11). Acesta este pentru noi timpul în care nu se poate întuneca imaginea lui Dumnezeu care strălucește în om. Să ne ajutăm în asta. Pentru că și astăzi nu lipsesc idoli zadarnici și falși care necinstesc numele Celui Preaînalt. Sunt cei ai puterii și banului care prevalează asupra demnității omului, al indiferenței care își întoarce privirea în cealaltă parte, al manipulărilor care instrumentalizează religia, făcând din ea problemă de supremație sau reducând-o la irelevanță. De asemenea, sunt uitarea trecutului, ignoranța care justifică tot, furia și ura. Să fim uniți - reafirm asta - în condamnarea oricărei violențe, a oricărei forme de antisemitism și în angajarea pentru ca să nu fie profanată imaginea lui Dumnezeu în creatura umană.

Însă această piață, iubiți frați și surori, este și un loc unde strălucește lumina speranței. Aici veniți în fiecare an ca să aprindeți prima lumină pe candelabrul Chanukia. Astfel, în întuneric, apare mesajul că nu distrugerea și moartea au ultimul cuvânt, ci reînnoirea și viața. Și dacă sinagoga în acest sit a fost demolată, comunitatea încă este prezentă. Este vie și deschisă la dialog. Aici istoriile noastre se întâlnesc din nou. Aici împreună afirmăm în fața lui Dumnezeu voința de a continua pe drumul de apropiere și de prietenie.

În această privință, păstrez vie în mine amintirea întâlnirii la Roma în 2017 cu reprezentanții comunităților voastre ebraice și creștine. Sunt bucuros că după aceea a fost instituită o Comisie pentru dialogul cu Biserica Catolică și că ați publicat împreună documente importante. Este bine de împărtășit și de comunicat ceea ce ne unește. Și este bine de continuat, în adevăr și cu sinceritate, în parcursul fratern de purificare a memoriei pentru a vindeca rănile trecute, precum și în amintirea binelui primit și oferit. Conform Talmud-ului, cel care distruge un singur om distruge lumea întreagă și cine salvează un singur om salvează lumea întreagă. Fiecare contează, și contează mult ceea ce faceți prin împărtășirea voastră prețioasă. Vă mulțumesc pentru porțile pe care le-ați deschis de ambele părți.

Lumea are nevoie de porți deschise. Sunt semne de binecuvântare pentru omenire. Dumnezeu i-a spus părintelui Abraham: "Prin tine vor fi binecuvântate toate familiile pământului" (Gen 12,3). Este un refren care ritmează viețile părinților (cf. Gen 18,18; 22,18; 26,4). Lui Iacob, adică Israel, Dumnezeu i-a spus: "și va fi descendența ta ca pulberea pământului. Ei se vor răspândi spre vest și spre est, spre nord și spre sud. În tine și în descendența ta vor fi binecuvântate toate familiile pământului" (Gen 28,14). Aici, în acest ținut slovac, ținut de întâlnire între est și vest, între nord și sud, familia fiilor lui Israel să continue să cultive această vocație, chemarea de a fi semn de binecuvântare pentru toate familiile pământului. Binecuvântarea Celui Preaînalt se revarsă asupra noastră când vede o familie de frați care se respectă, se iubesc și colaborează. Să vă binecuvânteze Atotputernicul, pentru ca în mijlocul atâtor discordii care poluează lumea noastră să puteți fi mereu, împreună, martori de pace. Shalom!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 237.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat