Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În arhidieceza din capitala slovacă

Patronul Martin, model de caritate pentru Bratislava

de Mons. Stanislav Svolenský

Se situează în partea occidentală a Republicii Slovace Arhidieceza de Bratislava care se extinde pe teritoriul al trei districte administrative cu o populație de circa un milion de persoane.

În cadrul arhidiecezei se află și capitala țări cu peste 400.000 de locuitori. Ea este și sediul arhiepiscopiei mitropolitane. Arhidieceza a fost instituită de Benedict al XVI-lea, în solemnitatea co-patronilor Europei, sfinții Ciril și Metodiu, la 14 februarie 2008, separând-o de Trnava. Papa Ratzinger a încredințat promulgarea respectivelor decrete cardinalului slovac Jozef Tomko drept delegat al său, prin constituția Slovachiae sacrorum Antistites.

Crearea a fost motivată de necesitățile religioase, spirituale și morale ale oamenilor din acest teritoriu în actuala sa situație socială și culturală, pentru ca natura proprie a Bisericii să poată deveni și mai evidentă și episcopul să-și poată desfășura în mod eficient propriile îndatoriri. Așadar, justificată nu numai de creșterea semnificativă a populației, ci și de poziția importantă a Bratislavei drept capitală și, mai ales, de necesitatea unei apropieri reciproce între episcop, preoți și credincioși.

Sfântul nostru patron este episcopul Martin din Tours. În ziua sărbătorii sale, 11 noiembrie, se adună în fiecare an o colectă diecezană pentru un scop caritabil specific. Printr-o scrisoare pastorală prezint credincioșilor destinatarul și motivația.

Și catedrala, de la jumătatea secolului al XV-lea, este dedicată Sfântului Martin. Deși condițiile externe ale vieții sfântului nostru în timpurile sale erau desigur diferite de cele de astăzi, realitățile mai elementare, dorința omului de siguranță, de pace interioară, de comuniune și nevoia de mărturie personală, sunt aceleași.

Suntem foarte bucuroși să-l putem primi peste câteva zile în câteva zile pe Sfântul Părinte. De fapt, și el îl consideră pe Sfântul Martin un model de caritate; și ea este punctul de plecare pentru reînnoirea Europei.

Catedrala noastră a fost vizitată și de Ioan Paul al II-lea și de cardinalul Joseph Ratzinger.

Îl vom primi pe Papa Bergoglio și într-o altă biserică importantă din arhidieceza noastră, Bazilica Stăpânei Noastre (Fecioara Maria) a celor Șapte Dureri la Šaštin, care este și sanctuarul nostru marian național. Din timpurile antice poporul nostru recurge la Mama celor Șapte Dureri și cerem și noi acum cu insistență ajutorul său, mai ales în momentele de dificultate. Privind-o pe Fecioara Îndurerată ne putem da seama că privirea sa nu este numai plină de durere, ci conține și forța speranței. Ne bucurăm că în urmă cu puține zile papa Francisc a menționat pe nume pelerinajul său la Šaštin, drept culme a vizitei în Slovacia, inima Europei.

Și fericitul Titus Zeman, a cărui beatificare a fost aprobată de papa Francisc în 2017, a desfășurat studiile sale la Šaštin. Percep asemănarea vieții fericitului salezian cu rozariul: el are mistere de bucurie și de durere, dar sunt mereu mistere ale apropierii lui Dumnezeu. De aceea, cinstitorii merg să se roage în locurile fericitului Zeman, mai ales în localitatea natală Vajnory, unde sunt păstrate relicvele sale.

Titus și-a jertfit viața pentru vocațiile sacerdotale și călugărești, pentru care ne rugăm constant în bisericile noastre. Acest lucru are pentru noi o importanță deosebită și datorită faptului că în teritoriul nostru există seminarul, cu facultatea de teologie și numeroase case călugărești și comunități de viață consacrată.

Aș vrea să încurajez preoții să iubească vocația lor în așa fel încât oamenii să poată vedea că sunt cu adevărat fericiți în această vocație. Putem doar admira momentul în care procesul de maturizare în viața unui tânăr ajunge la un astfel de punct în care se recunoaște că slujirea preotului este calea corectă pentru propria sa viață. Am încredere că discursul Sfântului Părinte în catedrala noastră adresat preoților și fraților consacrați să fie și un stimulent ulterior pentru cel care ia în considerare drumul unei vocații spirituale.

Un alt exemplu al unei consacrări lui Cristos foarte profunde și trăite practic sunt Misionarele Carității ale Maicii Tereza de Calcutta, canonizată de Papa Francisc. Casa lor Betleem se află în capitala noastră, în mijlocul cartierului rezidențial Petržalka și folosește ca refugiu pentru săracii și persoanele fără o locuință stabilă. Cred că vizita pontifului la această casă va fi un stimulent puternic de a ne îngriji și mai mult de cei vulnerabili dintre noi.

(După L'Osservatore Romano, 11 septembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 363.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat